İl Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından Isparta genelinde bulunan bazı okul binalarının depreme dayanıksız olduğunun görülmesi nedeniyle bu okullarda güçlendirme çalışması yapılacağı açıklandı.

Ülke genelindeki okul binalarının güçlendirme çalışmaları ile ilgili olarak; Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN bir televizyon haber kanalında “Ak Parti Olağanüstü Kongresi 7 Ekim’de’’başlıklı haberinde verdiği röportajda ‘’1999 yılından önce yapılan okul binalarının güçlendirme maliyetinden dolayı arazileri uygun olanlara yeni modern binalar ile ilgili çalışma yapılması talimatı verildi’’ söylemi ile de duruma açıklık getirildi. Isparta Anadolu Lisesi Okul- Aile birliği, Anadolu Lisesi’nin  mevcut bina ve arsası ile ilgili fiziki ve mimari durumun yeniden gözden geçirilerek daha çok sayıda öğrenciye uzun yıllar boyunca hizmet verecek bir eğitim kompleksi kazandırmanın daha verimli olacağının da göz önünde bulundurulmasını istiyor.

Konuyla ilgili Anadolu Lisesi Okul-Aile  Birliği Başkanı İlknur Türkan Akkaya ve Başkan Yardımcısı Sırrı Alan’ın yaptığı açıklama ise şöyle;

Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından, ilimiz genelinde bulunan bazı okul binalarının depreme dayanıksız olduğunun görülmesi sebebiyle bu okul binalarında güçlendirme çalışması yapılacağı açıklanmıştır.

Güçlendirme çalışması yapılacağı bildirilen okullar arasında 1984 yılında yapılmış olan Isparta Anadolu Lisemiz de bulunmaktadır.

Burdur'da Jandarma Operasyonları Hız Kesmiyor: 26 Şüpheli Yakalandı Burdur'da Jandarma Operasyonları Hız Kesmiyor: 26 Şüpheli Yakalandı

Ülkemiz ve ilimizdeki deprem gerçeği sebebiyle, evlatlarımızın deprem korkusu olmadan, gerek sağlıklı nefes alabilecekleri gerekse modern ve teknoloji ile donatılmış binalarda eğitim-öğretim görmeleri önceliğimiz olmalıdır.

Okulumuz binasında yapılacak olan çalışmalarla ilgili, yeterli bilgiye sahip olmadığımız için; Okul Aile Birliğimiz ve dolayısıyla velilerimizin sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi ve taleplerimizin de değerlendirilmesi adına aşağıdaki talep ve çekincelerimizi arz ederiz.

Isparta Anadolu Lisesi binasının depreme dayanıklılığı hakkında hazırlanan raporda mevcut binanın yıkılması yönünde rapor düzenlenmesine rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yıkım kararının güçlendirme olarak değiştirildiği yönünde duyum alınmıştır. Konunun hassasiyeti açısından, yıkım kararı verilen binada güçlendirme çalışması yapılarak evlatlarımızın bu binada eğitim ve öğretim görmesinin ne kadar doğru olacağının Makamınızca değerlendirilmesini ve doğruluğunun araştırılmasını talep ediyoruz. Konu değerlendirilirken, okulun fiziki şartları (özellikle engelli öğrencilerimiz için) havalandırma, sosyal ve spor alanlarının yeterliliği gibi ihtiyaçları planlanırken, okulun 13 bin metre kare gibi büyük bir alanının bulunduğu dikkate alınarak, daha çok sayıda öğrenciye uzun yıllar boyunca hizmet verecek bir eğitim kompleksi kazandırmanın daha verimli olacağının da göz önünde bulundurulmasını istiyoruz.

Ülke genelindeki okul binalarının güçlendirme çalışmaları ile ilgili olarak; Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf TEKİN 24/08/2023tarihinde bir televizyon haber kanalı“Ak Parti Olağanüstü Kongresi 7 Ekim’de’’başlıklı haberinde verdiği röportajda ‘’1999 yılından önce yapılan okul binalarının güçlendirme maliyetinden dolayı arazileri uygun olanlara yeni modern binalar ile ilgili çalışma yapılması talimatı verildi’’ söylemi ile de duruma açıklık getirildiği görülmektedir. Dolayısıyla okulumuzun mevcut bina ve arsası ile ilgili fiziki ve mimari durumun makamınızca yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz.

2023-2024 Eğitim Öğretim yılında güçlendirme çalışmaları kapsamında, okulumuzun eğitim durumu ile ilgili planlamada; Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi’ne ÖĞLENCİ olarak taşınması kararı alınmıştır.Bu kararın uygulanması halinde, iki lise için günlük 16 saat ders verilen bir düzen olacak ve özellikle 12. Sınıf öğrencilerimizin sınav senesi olması ve pandemi dönemi çocukları olmaları göz önünde bulundurularak başka okullardaki 12. Sınıflar arasında eşit şartlarda eğitim yapılamayacağı, çünkü geç saatlere kadar okulda olacaklarından dinlenme ve planlı okul sonrası çalışma zamanı bulamayacakları dolayısıyla çocuklarımızın psikolojisinin olumsuz etkileneceği açık olup bu konunun da uzmanlar tarafından ayrıntılı olarak incelenmelidir. Geçen eğitim öğretim yılında güçlendirme çalışması yapılan, Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi, Gazi Sosyal Bilimler Lisesine taşınmış 9 ve 10. Sınıfları öğlenci, 11 ve 12. sınıfları sabahçı uygulaması ile bu süreç başarıyla tamamlanmıştır.  Bu nedenle bu uygulamanın bizim okulumuz ve Mustafa Gürkan Anadolu lisesi öğrencileri için de uygulanması doğru olacaktır. 

Sayın Valim, Sizin özellikle eğitim konusundaki hassasiyetinizi bildiğimiz için konunun üzerine adil bir karar vereceğinize eminiz.

Konuyu Lise ve Ortaokullardaki ders saatleri olarak değerlendirdiğimizde ise; Ortaokullarımızda günlük ders saati 7,liselerimizde ise günlük8 saattir.  Fiziki şartlar ve öğrenci sayıları baz alınarak okulumuz aynı adres bölgesindeki Iyaş Selçuklu Ortaokuluna taşınırsa okulumuzun günlük 8 ve Iyaş Selçuklu Ortaokulunun 7 saat dersi olacağı bir düzen oluşacak,böylelikle iki okulumuzun da öğrencileri günlük yaklaşık 1 saatlik bir zaman kazanacak olup bu zaman dilimi özellikle sınavcı öğrencilerimiz tarafından etkili bir şekilde değerlendirilebilirken,gerekli temizlik ve havalandırma sağlanarak öğrencilerimiz için daha sağlıklı bir ortam sağlanacaktır.

Isparta Anadolu Lisesi bildiğimiz kadarı ile yaklaşık 860-900 öğrencisi bulunan,Isparta’nın en nüfuslu lisesidir. Bir ebeveyn ve veli olarak soruyorum, ülkemiz eğitim şartları göz önüne alındığında, bu şekilde bir uygulamanın özellikle 12. sınıf sınava hazırlanançocuğumuzun geleceği için kaygı boyutunuz ne olur? Ve ilgili makamlardan ne beklersiniz? Bu hususu bu şekilde değerlendirmenizi istirham ediyoruz.

Okulumuzda maddi durumu ekonomik hayat akışları çok güç durumda olan velilerimiz var.Burada bu hususlar değerlendirilirken,Milli Eğitim Bakanlığının,Açık Liseye geçiş konusunda şartları zorlaştırma açıklamaları ile Özel okullara maddi durumlarından dolayı ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar sebebiyle birçoğumuzun öğrenci gönderme şansı olmayacaktır.

Güçlendirme ile ilgili karar kamuoyunda duyulması sonrasında; Isparta Anadolu Lisesi Okul İdaresi ile yaptığımız görüşmede“Yapılacak uygulama ile ilgili alınan süreç ve alınan kararlar tarafımıza anlatılmıştır. Konu ile ilgili tedirginliğimizi dile getirdiğimizde sabırlı olmamızı devletimizin sizlerin ve çocuklarımızın güvenliği için en doğru kararı vereceklerdir bu çalışmalar düşünülmüş ve alınmış kararlardır’’ dediler. Biz de bu hususun okul müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde çözülemeyeceğini anladığımız için ilimizin mülki amiri olarak yukarıda açıklamaya çalıştığımız gerekçelerle ileride yaşanabilecek telafisi güç olayların oluşmaması adına tarafımıza okulumuzvelilerince gelen beklenti temenni ve istekleri aktarmak istedik.Kesinlikle güçlendirme hususlarına muhalif değiliz kaldı ki özellikle okulumuzla ilgili güçlendirme süreci, yaklaşık bir buçuk yıldır konuşulmakta ve süreç velilerimizle takip edilmektedir burada sizin takdir edeceğiniz karar ile alınacak karar en doğru karar olacaktır.

Konu en değerli varlıklarımız ve geleceğimiz olan evlatlarımız olması sebebiyle yukarıda bahsettiğimiz şartlarında hassasiyetle incelenerek değerlendirilmesi hususunda;

Gereğini bilgilerinize arz ederiz.”