Isparta Saadet Partisi İl Başkanı Yaşar Gürtoklu; “Gazze sınırları içerisinde ve dışında Filistinli masum insanların, çocukların ve kadınların insanlık dışı saldırılar, bombalamalar ve uluslararası hukuka aykırı tam abluka ile ölümlerine neden olan, Gazze şehri başta olmak üzere Filistin halkına yönelik SOYKIRIM suçu işleyen, İnsan haklarını tüm dünyanın gözü önünde çiğneyerek Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü kapsamında İnsanlığa Karşı Suçları, Savaş Suçlarını ve Saldırı Suçlarını işleyen şüpheliler hakkında gerekli tahkikatın ve işlemlerin yapılarak dava açılması ve cezalandırılmaları” talebiyle Isparta Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildei

1- Filistin Devleti bağımsız bir devlettir, Başkenti Kudüs’tür ve Gazze Filistin Devleti’nin bir şehridir. 1947 yılından bugüne İsrail Devlet yetkilerinin verdiği talimatlar doğrultusunda, Filistin topraklarının büyük bir bölümünü işgal etmiş, yine sistematik katliamlarla yüz binlerce Filistinliyi öldürmüştür. Özellikle Gazze’de İsrail tarafından 16 yıldır devam eden kuşatma sonucu tüm insanlığın gözü önünde masum kadınlar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere iki buçuk milyon insan gıda, su, ilaç, tıbbi gereçler, akaryakıt ve enerji kaynakları gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılmış, bölge adeta ablukaya alınarak açık hava hapishanesine çevrilmiştir.

            2- İsrail güvenlik güçlerinin ve illegal yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı baskı, zulüm, yargısız infazlar, can ve mal tehditleri Filistin halkının insanca yaşama çabasını akamete uğratmış, 7 Ekim 2023 tarihinde ağır ambargo ve abluka altındaki Gazze'den meşru müdafaa kapsamında kendi topraklarına dönebilmek ve ablukadan kurtulabilmek amacıyla İsrail'in işgal ettiği bölgelere başlatılan operasyona karşılık İsrail Devleti, uyguladığı ablukayı artırmakla kalmamış, İnsanlığa Karşı Suçların en ağırlarını masum sivillere, çocuklara ve kadınlara karşı işlemiştir.

Bunun da ötesinde İsrail Devleti yetkililerinin verdiği talimatlar doğrultusunda işgal ettiği Filistin topraklarında ve masum sivil halka karşı büyük bir ambargo ve kuşatma uygulamış, birkaç yılda bir gerçekleştirilen ve sistematik hale gelen bombardımanlarla Gazze halkına insani yardımların ulaşmasını engelleyerek soykırıma varacak derece büyük bir insanlık suçu işlemiştir

3- 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, İsrail Devleti'nin Filistin halkına yönelik sürdürdüğü hava saldırılarının Gazze'de neden olduğu şiddetli yıkım çok sayıda çocuk ve sivilin öldürülmesi, Gazze'deki elektrik akımının kesilmesi, su vanalarının kapatılması, gıda su, ilaç ve her türlü zorunlu ihtiyacın girişinin engellenmesi şeklindeki uluslararası hukuka aykırı tam abluka İsrail'in SOYKIRIM amacının en büyük göstergesidir.

Nitekim İsrail'in 10-11 Ekim 2023 tarihlerinde, sivil yerleşimlerde kullanılması uluslararası hukuka göre suç teşkil beyaz fosfor içeren bombalar ile Gazze şehrinin bombalanması, büyük çoğunluğu çocuklardan ve kadınlardan oluşan Gazze halkına yönelik SOYKIRIM gayesiyle yapılmış saldırılardır.

4-  Uluslararası haber ajanslarının tamamında yer alan, Filistin Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Filistinli yetkililerin ve bölgedeki haber ajanslarının yazılı ve görsel bildirimlerine göre, 18 gündür devam eden İsrail Devleti'nin insanlık dışı saldırıları sonucu öldürülen canların 1500'den fazlası ne yazık ki çocuklardır. Filistin'deki masum insanlar acılarını yaşayamadan, paylaşamadan başta Batı Şeria ve Kudüs olmak üzere çocuk katili devlet sıfatını alan İsrail'in haksız tutuklamalarına ve işkence eylemlerine maruz kalmışlardır.

İsrail güçleri, tarafından 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği saldırılarda 3 bin 785 kişi hayatını kaybetmiştir. 3.785 kişiden 1524'ünün çocuk 1000'inin ise kadın ve diğerlerinin de masum sivillerden olduğu anlaşılmaktadır.

Yine İsrail'in saldırılarında yaralanan kişi sayısının 12 bin 493 olduğunu yaralılardan 3 bin 983'ünün çocuk, 3 bin 300'ünün ise kadın olduğunu  anlaşılmaktadır. (https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israilin-gazzeye-saldirilarinda-1524u-cocuk-3-bin-785-kisi-oldu/3026028 )

Soykırım, İnsanlığa Karşı Suçları, Savaş ve Saldırı Suçlarını oluşturan bu saldırılarda doğrudan sivillerin hedef alınması yönünde, başta şüpheliler olmak üzere İsrailli yetkililer tarafından açıkça, acımasızca, insani değerlerden uzak açıklamalarda bulunulması, yazılı ve görsel yayın organlarında bu duruma yer verilmesi yaşanan vahametini gözler önüne sermiştir.

 Ayrıca İsrail tarafından Gazze’ye yönelik yapılan saldırılarda Türk Vatandaşları da hayatını kaybetmiştir. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail ve Filistin'de yaşanan çatışmalarda, çifte vatandaşlığı bulunan bir Türk vatandaşı yaşamını yitirmiştir. Dış İşleri Bakanlığından alınacak bilgilerden İsrail’in Gazze ye yönelik saldırılarında ölen Türk vatandaşlarının bilgisinin sorulmasını ayrıca talep etmekteyiz   (https://www.trthaber.com/haber/gundem/israil-ve-filistinde-yasanan-catismalarda-bir-turk-vatandasi-hayatini-kaybetti-802926.html)

5- Şüphelilerin En Acımasız, İnsanlık Dışı Eylemleri Binlerce Sivilin, Çocuğun ve Kadının Sadece ve Sadece Tedavi Amacıyla Bulunduğu Hastanelere Yönelik Bombalamaları Olmuştur.

            Tüm dünya İsrail tarafından işlenen insanlık suçlarını izlerken suçlarının yaptırımsız kalacağından emin olan İsrail 17 Ekim 2023 günü insanlık tarihinin en karanlık, vicdan sızlatan eylemlerinden birine imza atmış, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan ve bu insanların bombalanmayacağı düşüncesi ile sığındıkları hastaneyi bombalamak suretiyle henüz tam rakam belli olmasa da çoğu çocuklardan oluşan 1.000’den fazla insanın ölümü ve binlerce insanların yaralanmasına sebebiyet vermiştir. (https://tr.euronews.com/2023/10/17/gazze-saglik- bakanligi-israilin-hastane-saldirisinda-en-az-500-kisi-oldu)

İsrail Devleti'nin sürdürdüğü hava saldırılarının, bombardımanlarının en vahşisi Filistin'deki hastanelere olmuştur. Bu saldırılar sonucu Beyt Hanun Hastanesi çalışamaz hale getirilmiş, El Şifa Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım ünitesi büyük zarar görmüştür.

Şüpheliler, ne annelerin ne de bebeklerin yaşamasına izin vermeyecek kadar gözü dönmüş bir şekilde saldırılarını ağırlaştırmış, 17 Ekim 2023 Salı günü El-Ehli Baptist Hastanesi'ne bomba saldırısı düzenleyerek çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden yaklaşık 1.000 sivili öldürmüşlerdir.

Medyada, gün boyu birçok kişinin cansız bedeni görüntülenirken Filistin Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "Hastane katliamı tarihimizde eşi benzeri olmayan bir olaydır. Geçmiş savaşlarda ve günlerde trajedilere tanık olsak da, bu gece yaşananlar her anlamıyla soykırımdır. Suskunum." ifadesini kullanarak dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bu vahşetin boyutunu ortaya koymuştur.

Şüphelilerin yetkili ve etkili makamlarda bulunduğu İsrail Devleti, evrensel hukuk kurallarını, Roma Statüsü (Uluslararası Ceza Mahkemesi) 8'inci Maddesinde sayılan yasakları ve Cenevre Sözleşmesi'ni hiçe sayarak, insanların en doğal hakkı olan yaşam hakkını Soykırım, İnsanlığa Karşı Suçlar, Savaş Suçu ve Saldırı Suçlarını işleyerek en ağır şekillerde ihlal etmiş ve yaptığı bütün bu eylemlerle çocuk katili bir terör devleti olduğunu dünyaya ilan etmiştir.

6- Filistin Devleti topraklarını işgal eden İsrail Devleti 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze bölgesinde bulunan birçok Hastaneye bombalı saldırıda bulunmuştur. İsrail Devletinin sivillerin tedavi gördüğü hastanelere yönelik bu eylemleri, Türkiye Cumhuriyetinin de taraf olduğu HARP ZAMANINDA SİVİLLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN 1949 CENEVRE SÖZLEŞMESİNİN HASTANELERİN KORUNMASINI DÜZENLEYELEN 18. MADDESİNİ ve HASTANE PERSONELİNİN KORUNMASINI DÜZENLEYEN 20. MADDESİNİ AÇIKÇA İHLAL ETMİŞTİR.

İsrail Devleti'nin sürdürdüğü hava saldırılarının, bombardımanlarının en vahşisi Filistin'deki hastanelere olmuştur. Bu saldırılar sonucu Beyt Hanun Hastanesi çalışamaz hale getirilmiş, El Şifa Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım ünitesi büyük zarar görmüştür.

17 Ekim 2023 Salı günü El-Ehli Baptist Hastanesi'ne bomba saldırısı düzenleyerek hastane de tedavi gören çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden yaklaşık 1.000 sivili öldürmüşlerdir.

Söz konusu saldırılarda onlarca Hastane binaları kullanılamaz hale geldiği gibi saldırıya uğrayan hastanelerde görev yapan doktor, hemşire, ebe, hastane çalışanı öldüğü gibi onlarca hastane çalışanı da vefat etmiştir.

Harp Zamanında Sivillerin Korunmasına İlişkin 1949 Cenevre Sözleşmesinin Hastanelerin Korunmasını düzenleyen 18. Maddesi 1. Fıkrası “Yaralıları, hastaları, malûlleri ve loğusa kadınları tedavi için teşkil edilen sivil hastaneler, hiçbir veçhile taarruza uğrayamazlar. İhtilâfa dâhil taraflar her zaman bu hastanelere riayet ve bunları himaye edeceklerdir.” hükmünü taşımaktadır.

Yine aynı sözleşmenin Hastane Personeli’nin korunmasına yönelik 20. Maddesi “Sivil yaralıların ve hastaların, malûllerin ve loğusa kadınların araştırılmasına, kaldırılmasına, naklolunmasına ve tedavi edilmesine memur edilenler de dahil olmak üzere, usulü dairesinde ve münhasıran sivil hastanelerin işlemesine veya idaresine memur personel, riayete mazhar olacak ve himaye edilecektir.” hükmünü taşımaktadır.

İsrail Devleti tarafından 7 Ekim 2023 tarihinden sonra Gazze’ye düzenlenen saldırılarda özellikle sivillerin tedavi gördüğü Hastane binalarını hedef alması, yapılan saldıralar hastane binalarının kullanılamaz hale gelmesi binlerce sivil doktor ve hastane çalışanının vefat etmesi uluslararası sözleşme hükümlerini ihlal ederek soykırım ve insanlık suçunu işlediğini açıkça göstermektedir.

7- İşgalci İsrail, hava saldırısı ile yetinmeyip Gazze halkına giden insani yardımları durdurduğu gibi İsrail Savunma Bakanı 9 Ekim 2023 tarihinde yaptığı açıklamada “Gazze şeridinin tam ablukaya alınacağını ve bölgeye elektrik, yakıt ve su sağlanmayacağını” kamuoyuna duyurmuştur. (https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-savunma-bakani-gallant- gazze-tamamen-ablukaya-alinacak/3012491)

            İsrail Savunma Bakanı aynı zamanda Gazze halkını insan gibi görmediklerini açıkça deklare etmiş ve yaptığı açıklamada “İnsansı hayvanlar ile savaşıyoruz” diyerek Gazze halkı özelinde tüm Filistin halkına devlet olarak bakış açılarını açıkça ortaya koymuştur. (https://news.sky.com/video/israel-hamas-war-we-are-not-animals-says-palestinian-prime- minister-in-appeal-to-netanyahu-12985419)

            8- Bu süreçte İsrail hiçbir hedef gözetmeksizin okul, cami ve hastane gibi savaşta dahi mutlak surette korunması gereken insanların topluca bulundukları alanları bombalamak ve doğrudan sivilleri hedef almak suretiyle binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermiştir. (https://www.nbcnews.com/news/world/live-blog/israel-hamas-war-live-updates- rcna120252)

            9- Uluslararası toplumun tüm baskılarına rağmen bu tutumundan vazgeçmeyen İsrail 10 günden fazla bir süredir Gazze halkını açlık ve sefalete mahkûm etmiştir. İsrail Savunma Bakanı kendi x hesabından yapmış olduğu açıklamada “Gazze’ye insani yardım değil, patlayıcı girecek. Hamas elindeki rehineleri serbest bırakmadığı sürece Gazze'ye girmesi gereken tek şey, bir gram insani yardım değil, Hava Kuvvetleri'nden gelen yüzlerce ton patlayıcıdır.” diyerek Gazze halkını topyekûn ölüme mahkûm etme amacıyla hareket ettiklerini ikrar etmiştir. (https://x.com/itamarbengvir/status/1714340519487176791?s=20)

            10- İsrail tüm bu savaş suçlarını işlerken havadan ve karadan yaptığı bombalama eylemlerinde kimyasal silah olarak kabul edilen ve savaşan unsurlara karşı dahi kullanılması yasak olan fosfor bombası kullanmak suretiyle açık ve inkâr edilemez bir savaş suçu işlemiştir.

            Bölgede bulunun Anadolu Ajansı muhabirleri Türkiye ve dünyaya servis ettikleri fotoğraf ve video görüntüleri ile fosfor bombasının kullanıldığını tespit etmişlerdir. Ayrıca Uluslararası Af Örgütü de yapmış olduğu açıklamada fosfor bombasının kullanıldığını teyit etmiştir. https://www.youtube.com/watch?v=kAPpPrAy5_M)

            11 - Dünya tarihinde savaşlarda düşman unsurlarının tümden yok edilmesi, direncinin kırılması amacıyla kitlesel ölümlere yol açan kimyasal silahlar geliştirilmiş ve birinci ve ikinci dünya savaşları başta olmak üzere birçok savaşta bu silahlar kullanılmıştır. Birinci dünya savaşının akabinde kimyasal silah kullanımını önlemek amacıyla Birleşmiş Milletler öncülüğünde 1925 tarihli Cenevre Protokolü tanzim edilmiştir.

            Bu protokolün ruhuna sadık kalınarak 1993 yılında Paris’te imzalanan Kimyasal Silahların Geliştirilmesinin, Üretiminin, Stoklanmasının ve Kullanımının Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme 4238 sayılı Kanun ile TBMM’de kabul edilmiş, 10.04.1997 tarih ve 22960 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak bir iç hukuk normu haline gelmiştir. Bu anlaşma ile kimyasal silahların üretilmesi ve kullanılması tümden yasaklanmış ve bu silahların kullanımı bir “insanlık suçu” olarak tanımlanmıştır.

            12- Kimyasal silahlar sadece savaşan unsurların değil etki alanındaki tüm canlıların yaşamlarını etkileyerek kitlesel ölümlere yol açması ve tüm canlı yaşamının yok edilmesini amaçladığından üretimi ve kullanılması tümden yasaklanmış ve 188 ülke tarafından bu anlaşma imzalanarak “kimyasal silah karşıtlığı” insanlığın ortak değeri olarak benimsenmiştir.

            13- 7 Ekim 2023 günüden suç duyurusu dilekçemizi savcılığa sunduğumuz ana kadar İsrail tarafından Filistin halkına karşı açık bir soykırım yürütülmekte ve insanlığa karşı suçlar işlenmektedir. Söz konusu eylemler Cenevre Sözleşmesi ve eki protokoller gereği açıkça savaş suçu niteliğindedir.

            Sözleşme gereği “Çarpışmalarda doğrudan yer almayan bireysel sivillere ya da sivil nüfusa karşı kasten saldırı yöneltme, Savunmasız veya askeri hedef oluşturmayan kent, köy, yerleşim yeri veya binaları bombalama veya bu yerlere herhangi bir araçla saldırma, İşgalci devletin kendi sivil nüfusunun bir bölümünü işgal ettiği topraklara doğrudan veya dolaylı olarak nakletme veya işgal edilen topraklardaki nüfusun tamamını veya bir kısmını devlet sınırları içinde veya dışında sürme veya nakletme” açık ve ağır bir savaş suçu sayılmıştır.

            Sözleşmeye göre binalara, malzemelere, tıbbi birimlere ve ulaşım araçlarına ve uluslararası hukuka uygun olarak Cenevre Sözleşmelerindeki ayırt edici amblemleri kullanan personele karşı kasten saldırı yöneltme eylemi de savaş suçu olarak sayılmış özellikle savaşların bir parçası olmayan çocuklara özel statü tanınarak her ne surette olursa olsun çocukların hedef alınması açıkça yasaklanmıştır.

            14- Tüm bu uluslararası sözleşmelere rağmen İsrail Filistin halkını topyekûn yok etme ve özellikle Gazze şeridinden sivil halkı sürgün etme gayesi ile doğrudan sivil insanları, özellikle çocukları hedef almak suretiyle Gazze halkına karşı açık bir soykırıma girişmiştir.

            Sivil halkın elektrik, su ve gazının kesilerek insani yardım koridorunun dahi kapatılmış olması topyekûn bir ölüm hedefi ile hareket ettiğinin açık göstergesidir. Savaşın masumları çocukların açık hedef haline getirilmesi ve tüm Filistin halkına yönelik kullanılan “insansı hayvanlar” sözü dahi söz konusu suçu işleyen şüphelilerin amaçlarını açıkça ortaya koymaktadır.

15- Türk Ceza Kanunu 13. maddesinin birinci fıkrasında “İkinci Kitap, Birinci Kısım altında yer alan suçların vatandaş veya yabancı tarafından, yabancı ülkede işlenmesi halinde, Türk kanunları uygulanır.” denilerek yer ve zaman olgusundan bağımsız olarak belirli suçların Türkiye’de soruşturulması ve faillerin cezalandırılması hükme bağlanmıştır.

Türk Ceza Kanununun “Soykırım” başlıklı 76. maddesinde “Bir plânın icrası suretiyle, millî, etnik, ırkî veya dinî bir grubun tamamen veya kısmen yok edilmesi maksadıyla, bu grupların üyelerine karşı aşağıdaki fiillerden birinin işlenmesi, soykırım suçunu oluşturur.” denilmektedir.

Bu madde kapsamında “Kasten öldürme”, “Kişilerin bedensel veya ruhsal bütünlüklerine ağır zarar verme”, “Grubun, tamamen veya kısmen yok edilmesi sonucunu doğuracak koşullarda yaşamaya zorlanması” suçları soykırım suçu olarak tanımlanmıştır.

16- Yine TCK’nın “İnsanlığa Karşı Suçlar” başlıklı 77. maddesinde “Aşağıdaki fiillerin, siyasal, felsefî, ırkî veya dinî saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plân doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi, insanlığa karşı suç oluşturur.” denilmektedir. Bu maddedeki amaç doğrultusunda “Kasten öldürme”, “Kasten yaralama” suçlarının işlenmesi insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmiştir.

Burdur'da Su Deposuna Kadın Düştü Burdur'da Su Deposuna Kadın Düştü

17- İşgalci İsrail şu ana kadar tüm uluslararası sözleşmeleri, insanlığın ortak birikimi olan vicdani değerleri hiçe sayarak Gazze özelinde tüm Filistin halkını yok etmek amacıyla tüm kutsal kitapların lanetlediği eylemleri yapmaktan geriye durmamıştır. Bu eylemler açık ve inkâr edilemez bir soykırım ve insanlığa karşı suçtur.

18- Yaptığımız araştırmalarda bazı çifte vatandaşlık sahibi Türk vatandaşlarının 7 Ekim ve sonraki tarihlerde İsrail’de askerlik yapmak amacıyla ülkelerine gittikleri, sosyal medya hesaplarından işlenen insanlık suçlarına ortak olduklarına dair açıklama ve paylaşımlar yaptıkları tespit edilmiştir. Suça iştirak eden aynı zamanda Türk vatandaşı olan bu kişilerin savcılığınızca tespit edilerek şüpheli sıfatıyla dosyaya dâhil edilmesini ayrıca talep ediyoruz.

19 -Başta Anadolu Ajans olmak üzere Ülkemizin ulusal yayın organlarında, uluslararası haber ajanslarının tamamına yakınının yazılı, sesli ve görsel yayınlarında; Devletlerin, uluslararası kuruluş ve örgütlerin yazılı ve görsel ifade, beyan, kınama ve yardım çağrılarında şüphelilerin söz konusu insanlık dışı suçları kasti işledikleri ortada olup bu hususlara yönelik delil sunmak izahtan varestedir. Bu cihetle şüpheliler hakkında soruşturma ve kovuşturulma yapılması elzemdir.

20- Her ne kadar TCK’nın 13/2 fıkrasında “birinci fıkra kapsamına giren suçlardan dolayı Türkiye'de yargılama yapılması, Adalet Bakanının talebine bağlıdır.” denilmekte ise de bu düzenleme kovuşturma koşulu olup soruşturma yapılmasına mani değildir. Başsavcılığınızca gerekli soruşturmanın yapılarak faillerin tespit edilmesini, delillerin toplanmasını ve Adalet Bakanı’ndan bu hususta görüşünün sorularak failler hakkında kamu davasının açılmasını talep ederiz.