10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından tüm insanlar için geçerli olan insan hakları evrensel beyannamesi kabul edilmiştir.  Beyanname’nin BM Genel Kurulunca kabul edildiği 10 Aralık tarihi, insan hakları bilincinin tüm dünyada yerleşmesi ve gelişmesi açısından, Beyanname’nin taşıdığı anlam ve önemin dünya kamuoyunca paylaşılması amacıyla, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. 
    İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kişilerin, hak ve özgürlüklerinin bir özeti gibidir. Beyannameyi imzalayan ülkeler, birbirleriyle ve kendi toplumlarıyla barış ve huzur içinde yaşamayı kabul etmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti, 6 Nisan 1949’da bu antlaşmayı imzalamıştır. Tüm insanların doğuştan hür ve eşit olduğu gerçeği üzerine inşa edilen, temel hak ve özgürlüklerin anayasası olarak nitelendirilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi; her insanın kanunlar önünde eşit olduğunu, kötü muameleye, işkenceye tabi tutulamayacağını ilan eder. Göç yollarında ve mülteci teknelerinde hayatlarını kaybeden savaş mağdurları ve ülkesini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce mülteci günümüzde  insan hakları denilince en büyük sorunları oluşturmaktadır. Komşu ülke Suriye’de yaşanan ve gün geçtikçe derinleşen Suriye İç Savaşı felaketinin bütün olumsuz sonuçları ülkemizi de doğrudan etkilemektedir. Her geçen gün binlerce insan yaşam, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel insan haklarından mahrum kalmaktadır.
   İnsanlar kitleler halinde denizlerde can vermekte, binlerce çocuğun geleceği istismar edilmekte, yüz binlerce insan yurtlarından kovulmakta iken insan hakları evrensel beyannamesi mazlum milletlerin ve insanların umudu olmaya devam etmektedir.  Avukatlık Kanunu’nun 95. maddesinde  Barolara “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak” görevi verilmiştir. Bu doğrultuda baromuz ilgili komisyonları ve birimleri  bu sorumluluğun gereği olarak çalışmalara devam etmekte olup çeşitli projelerde temsilcileri yer almaktadır. İnsanın hakları ile insan olduğu gerçeğinin farkında olarak; özgürlük, eşitlik, adalet ve kardeşlik değerlerinin; insan haklarının özümsendiği bir Dünya ve Türkiye özlemiyle, İnsan Hakları Gününü kutlarız.  
 
ISPARTA BARO BAŞKANLIĞI