Isparta Belediyesi önündeki yeraltı katlı otoparkının güçlendirme projesi hazırlandı, maliyetinin 2 milyon TL olacağı tahmin ediliyor.

Belediye Başkanı Başdeğirmen, meclisten karar verirken 2 yıl sonra Belediyenin taşınacağı, mevcut binanın yıkılacağı planlaması ile Subay Lojmanları yanında yeni bir yeraltı otoparkı yapılması çalışmalarının değerlendirilmesini istedi.

Isparta Belediye Meclisi’nin mart dönemi ilk oturumunda riskli olduğu için kullanıma kapatılan Belediye önü yeraltı otoparkının durumu konuşuldu. SDÜ İnşaat Mühendisliği bölümü hocaları, tespit sonrası hazırlanan güçlendirme projesini meclise sundular. Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Türkmen, yeraltı otoparkında yapılacak güçlendirme projesi hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Yeraltı otoparkında tasarım aşamasında hataların olduğunu belirten Dr. Türkmen, “mimari projede toprak dolgu 80 cm. olarak geçiyor. İnşaat aşamasında mimari ve statik hesaplar dikkate alınmamış. Dolgu bölgesinde 2 metre toprak dolgu yapılmış. Üzerinde iş makinaları ve silindir çalışmış. Güçlendirme projesi çalıştık. Esas problem en üst kademede. Aşırı seyim olmuş. Üst döşemede güçlendirme gerekiyor. Belediye önü yolun genişletilmesi öngörülüyor. Bunun için plastik kalıplar kullanılacak. 6 kolon aşağıdan yukarıya doğru mantolanacak” dedi.

2 MİLYON TL’LİK MALİYET OLACAK

Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Akkoç, hocaların öngördüğü güçlendirme projesinin maliyetinin yaklaşık 2 milyon TL olduğunu bildirdi. Meclisi bilgilendiren Dr. Mustafa Türkmen, güçlendirme işinin kalifiyeli elemanlar tarafından yapılması gerekitğini söyledi.

HOCALARIMIZ 3 AYDIR ÇALIŞIYOR

Belediye Başkanı Başdeğirmen, yeraltı katlı otoparkın güçlendirme işinin basit bir iş olmadığını belirterek “hocalarımız bu işe 3 aydır çalışıyor. Basit bir olay değil” dedi.

İYİ Partili Ramazan Kabalak’ın sorusu üzerine Belediye önü yeraltı otoparkının 5 milyon TL +KDV’ye ihale edilerek yapıldığı bilgisi verildi.

YENİ  BİR OTOPARK YAPIYORUZ

Belediye Başkanı Başdeğirmen, “şu anda yeni bir otoparka çalışıyoruz. Betonarme sistemde 1 araçlık otopark 40 bin TL’ye maloluyor. Mekanik sistem ile 1 araç=80 bin TL. 100 araçlık bir otoparkın betonarmede 4 milyon TL maliyeti var. Belediye önündeki otoparkın bugün için maliyeti 4.5 milyon TL. Ancak maliyeti yüksek çıkmış. Nedeni ise çevresinde fore kazık uygulanması. Çünkü otoparkın yapıldığı yer hem  zemin hem coğrafi olarak uygun bir yer değil. Belediye olarak 100 metre mesafede  yeni bir otopark yapılıyor. 2 yıl içinde belediye binamızın taşınıp, yıkılması planlanıyor. 2 yıl için 2 milyon TL’lik bir yatırım mantıklı mı onu değerlendireceğiz. ‘Buraya harcanacak para ile 100 metre ilerdeki yeni otoparkta 1 kat daha fazla mı yapmalıyız’ Bunu değerlendirelim. Meclis olarak bunlara karar verelim” diye konuştu.