Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) bin 920 öğrenci üzerinde yapılan araştırmada, 50 bin öğrencinin Isparta'ya yılda 115 milyon TL ekonomik girdi sağladığı tespit edildi.
SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu ile Doç. Dr. İlker Çarıkçı, ''Öğrencilerin harcama eğilimleri, tutumları, sorunları ve en iyiler tercihleri'' konulu yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını düzenledikleri basın toplantısında açıkladılar.
Anket sonuçlarını ekonomik veriler ışığında değerlendiren Prof. Dr. Dulupçu, 2003 yılından itibaren belli periyotlarla öğrencilerin yaptıkları harcamaları anket çalışmalarıyla tespit ettiklerini ve buna göre de geleceğe ışık tuttuklarını belirtti. SDÜ'nün kurulduğu yıldan itibaren bölgeye sosyal, ekonomik ve kültürel hayat üzerinde önemli ölçüde katkıları bulunduğuna işaret eden Dulupçu, yaptıkları anket çalışmasıyla da net verilere ulaştıklarını kaydetti. Dulupçu, anketi yapmaktaki amaçlarının öğrencilerin kentsel yaşama ilişkin belirli alanlarda tutumlarını, sorunlarını ortaya koymak ve çeşitli harcama kalemlerine göre harcadıkları miktarları tespit ederek öğrencilerin Isparta ekonomisine katkılarını belirlemek olduğunu aktardı.
Anket sonuçlarına göre bir öğrencinin 2011 yılı aylık ortalama harcamasının 526 TL civarında olduğunu belirten Dulupçu, genelleştirildiğinde öğrencilerin Isparta ekonomisine ayda yaklaşık 14,3 milyon TL'lik bir harcama ile katkı yaptıklarını söyledi. Öğrencilerin ilde ortalama bir eğitim-öğretim döneminde 8 ay kaldığı varsayıldığında ekonomiye yıllık yaklaşık 115 milyon TL'lik bir harcama enjekte ettiğini ifade eden Dulupçu, 2003 ile 2011 yılları kıyasladığında her geçen yıl harcama miktarının artarak devam ettiğini tespit ettiklerini belirtti.
Anket çalışmasında öğrencilerin temel harcama kalemlerine göre de bir değerlendirme yaptıklarını dile getiren Dulupçu, en fazla harcamanın barınmada olduğunu belirtti.
Dulupçu, şöyle devam etti:
''Öğrencilerin bu yıl beslenmeye 31 milyon 126 bin TL, barınmaya 33 milyon 757 bin TL, giyime 15 milyon 677 bin TL, ulaşıma 13 milyon 388 bin TL, sosyal etkinliklere 10 milyon 872 bin TL, haberleşmeye de 9 milyon 612 bin TL, toplamda ise 114 milyon 432 bin TL harcama yaptıkları gözlemlendi. Buna göre en fazla payı barınma harcama kalemi almakta. Beslenme ikinci ve giyim de üçüncü sırada yer almaktadır. Isparta'da yapılacak yatırımlarda bu anket sonuçları değerlendirmeye alındığı takdirde daha doğru yatırımların yapılacağını düşünüyoruz.''

-ÖĞRENCİLERİN KENTLE BÜTÜNLEŞMESİ-

SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. ilker Çarıkçı da, öğrencilerin kentsel yaşama ilişkin tutumlarını irdeledi. 2003 yılından bu yana öğrencilerin halk, esnaf, ev sahipleri arasındaki tutumları anket çalışmalarıyla tespit ettiklerini ifade eden Çarıkçı, her geçen yıl olumsuz görüşlerin azaldığını tespit ettiklerini belirtti. 2003 yılında öğrencilerin ev sahiplerine yönelik görüşlerinde yüzde 63.6 oranında olumsuzluk varken,buyıl olumsuzluğun yüzde 58.1'e düştüğünü aktaran Çarıkçı, ''Esnafa göre bakış açılarında da olumsuzluk tablosunun yüzde 69.4'ten yüzde 63.5'e düştüğünü görüyoruz. Öğrencilerin esnafla hala sorun yaşadığı da görülmekte. Genel halk konusunda ise olumsuzluğun yüzde 69.3'ten yüzde 59.3'e düştüğünü görmekteyiz. Bu düşüş de önemli bir rakamı ifade etmekte'' dedi.
10 yıl sonra ise bu tablonun daha da iyi olacağını savunan Çarıkçı, ''Bu verilere baktığımızda olumsuz tablo her geçen yıl azalma gösteriyor. Bu da gösteriyor ki Isparta bir öğrenci kenti oluyor. Eğitim ve hizmet sektörü Isparta'da gelişiyor'' diye konuştu.

-YATIRIMCILARA ÖNERİLER-

Doç. Dr. Çarıkçı, 2003 yılından bu yana öğrencilerin tercihleri, neler istedikleri, markalara eğilimleri, hangi sektörlerde gelişim sağlandığı yönünde anket çalışması yaptıklarını ve önemli verileri ortaya koyduklarını ifade etti. Ancak bugüne kadar hiç bir yatırımcının kendilerine gelip, bu bilgilerden faydalanmak istemediğini vurgulayan Çarıkçı, ''Ben yatırımcı olsam, emin ve güvenli bir adım atmak için bu verileri incelerdim ve buna göre de yatırım portföyü çizerdim. Şimdi Isparta'da barınma ciddi bir payı alıyor ve apart sayıları da giderek artıyor. Ancak veriler gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda barınmada bir kriz yaşanacak'' dedi.
Çarıkçı, isteyen yatırımcılara bilgileri daha da ayrıntılı bir şekilde sunabileceklerini bildirdi.