Isparta’da Işıkkent Mahallesinde yapımına yaklaşık 3 yıl önce başlanan ve yapımında başta Isparta Belediyesi olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunun da destek vererek tamamlanmasını sağladığı Cem Evi bugün yapılan törenle açıldı. Bugün saat 11.00’de gerçekleştirilen ve Vali Ömer Seymenoğlu ile Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen başta olmak üzere çok sayıda protokol üyesi ve davetlinin katıldığı törende kürsüye gelen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, kürsüde işi siyasi konuşmaya döndürünce ortam gerildi. Konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığına da büyük saygısızlık yapan Genel Başkan Kaplan;  “Açılışını gerçekleştirdiğimiz Cemevinin yasalarda kabul görmediğini biliyoruz. Alevilerin ibadethanelerin yasal statüsünü kabul etmeden bizlere hizmet vermenin bir anlamı yok. Aleviler açısından bu zulümdür. Cemevleri kırmızı çizgidir diyen Diyanet de bizim için kırmızı çizgidir. Diyanet’in yaptığı hizmetten tek bir dinin tek bir mezhebi yararlanıyor. Laiklik toplumsal barışın güvencesidir. Bu ülkede Diyanet olduğu sürece laiklikten bahsedilemez” dedi.

BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN GENEL BAŞKANIN KONUŞMASINA MÜDAHALE ETTİ

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan kürsüde konuşurken, konuşmasına müdahale eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen; “Sen burada böyle konuşamazsın. Bugün açılışını yaptığımız bu Cemevini biz yaptık. Devlet yaptı. Buranın betonunu ben döktüm. Elektriğini ben yaptırdım. Pencerelerini ben taktırdım. Kısacası, burayı hep birlikte yaptık. Bizde Alevi – Sünni, Türk – Kürt ayrımı yoktur. Biz birlik ve beraberlik içinde yaşıyoruz. Gelmiş burada siyaset yapıyorsun. Burası siyaset yapılacak yer değil. Siyaset yapacaksan git siyasetini başka yerde yap” dedi. Öte yandan, Vali Ömer Seymenoğlu’nun da Genel Başkana ‘Konuşmanda devlet alevilere sahip çıkmadığını söylüyorsun. Devlet alevilere sahip çıkmaza bizim burada ne işimiz var. Devlet her zaman alevilere sahip çıkmıştır ve çıkmaya devam edecektir” dediği öğrenildi.

AKÇİL’DEN GENEL BAŞKAN KAPLAN’A TEPKİ

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan’ın bugünkü Cem Evi açılışında yaptığı konuşmaya bir tepki de Diyanet – Sen Isparta Şubesi Başkanı Osman Akçil’den geldi. Başkan Akçil, İslam Dininin tüm dünyayı içine alan büyük bir din olduğunu belirterek; “İslam dini, asla Alevi – Sünni ayrımı yapmaz ve tüm kesimlere hitap ederek hepsini kapsar. Buna rağmen, bugün gerçekleştirilen Cemevi açılışında PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan’ın İslam Dinine ve ülkemizde onu temsil eden Diyanet İşleri Başkanlığına saldırması kabul edilemez. Bizim dinimizde Aleviler de Sünniler de ve diğer tüm kesimler de aynıdır. Çünkü, İslam yüce bir dindir ve İslam’da ayrımcılığa yer yoktur. Bu dünyada hiçbir kimsenin ayrımcılık yapmaya, ortamı germeye hakkı da yoktur, haddi de değildir.  

“BELEDİYE BAŞKANIMIZ VE VALİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Bu noktada, konuyu siyasete döken Genel Başkan Kaplan’a gereken cevabı veren Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’e ve Valimiz Ömer Seymenoğlu’na da bu konuda gösterdikleri duyarlılıktan dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.