Isparta Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele(UYUMDER) Derneği Başkanı İbrahim Uzunköprü, inşaatı tamamlanan Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde oluşturulacak çiftçilik bahçeleri ve üretim atölyeleri sayesinde madde bağımlılığından kurtulmaya gelen gençlere hem meslek kazandırılacağını hem de yeteneklerine göre farklı alanlara yönlendirileceğini söyledi.
 
Isparta Valiliği, İl Özel İdare ve Isparta Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele(UYUMDER) Derneği işbirliğinde İlimizde madde bağımlılığının tedavi ve rehabilitasyonu için kurulan, içerisinde meslek edindirme atölyeleri yer alan Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi inşaatı tamamlanmak üzere. Isparta UYUMDER Derneği Başkanı İbrahim Uzunköprü, merkezin bina inşaatının tamamlandığını ve meslek edindirme atölyelerinin tamamlanması beklediklerini dile getirdi. Uzunköprü, uyuşturucuyla mücadele sürecini de anlattı.


YAKLAŞIK 1 AY İÇERİSİNDE MERKEZİMİZ HAZIR HALE GELECEK
Merkezde uyuşturucuyla mücadele kapsamında arıcılık, koyun yetiştiriciliği, seracılık, mantar tesisi, çilek, hünnap bahçesi, ağaç ve metal şekillendirme atölyesi ile saf sabun üretim atölyesi kurulacağını ifade eden Uzunköprü, “Sabahtan öğlene kadar bağımlılıkla mücadelemizin ardından gençlerimizin boş vakitlerini değerlendirmek istiyoruz. Bu kapsamda çiftçilik merakı olanları çiftçilik, atölye merakı olanları atölye bölümüne aktararak, boş vakitlerini değerlendirmek ve kendi giderlerini finanse etmelerini sağlamak amacındayız. Merkezimiz de bu amaçla kuruluyor. Yaklaşık 1 ay içerisinde merkezimiz hazır hale gelecek. Valimiz Şehmus Günaydın, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Mahmut Zadeoğlu’na desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.


TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
Merkezdeki tüm çalışmaları Isparta Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü,  İl Jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü ile protokol yaparak hep birlikte yürütmek istediklerine değinen UYUMDER Derneği Başkanı Uzunköprü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje Türkiye’de ilk olacak. Bu şekilde kapsamlı bir proje ülkemizde yok. Devlet, millet ve STK’larla birlikte olarak Osmanlı’da olduğu gibi bütün her şey devlete ve halka yüklenemez, işbirliği ile omuz omuza vererek bağımlılıkla mücadele edeceğiz. Bağımlılık denilince sadece uyuşturucu gelmiyor. Bunun yanında alkol ve teknoloji bağımlılığı var. Bu gençlerimizi tüm bağımlılıklardan arındırmak için elimizden geleni gösteriyoruz. Devletimize de desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.


MADDE BAĞIMLILIĞININ ARDINDAN BAŞKA
ŞEYLERE YÖNELMEMELERİNİ AMAÇLIYORUZ

Merkezimizde madde bağımlılığını ayırdıktan sonra kendilerine ne kadar süre vakit ayırabilecekleri konusunda dersler işleniyor. 2 ayrı ders programını birleştirdik. Şuanda kendi programlarımızı oluşturuyoruz. Madde bağımlılığından kurtulduktan sonra bilgisayar başına oturulmaması gerektiğini de anlatıyoruz. Orada rehabilite ettiğimiz gencin daha sonra madde yerine başka bir şeye yönlenmemesini amaçlıyoruz.”

120 GENCİ ARINDIRDIK
İbrahim Uzunköprü, bugüne kadar yaklaşık 120 genci madde bağımlılığından kurtardıklarını belirterek, şunları söyledi: “Ama bunların bir kısmı yeniden kullanmaya başladı. Ancak arınarak devlet işinde göreve başlayan arkadaşlarımız var. 657 devlet memuru olup belli süre izinle tedavi edip geri gönderdiğimiz çocuklarımız var. Onlar görevlerine devam ediyorlar. Hedefimiz arındırmayı yüzde 100’e çıkarmak. Madde bağımlılığından arındıktan sonra aynı ortamdan kopmaları gerekiyor. Isparta’mız çok küçük bir il. Bir yerde karşılaşmazsa bir yerde mutlaka karşılaşıyor. Bu bizim en büyük sorunlarımızdan birisi. Öncellikle bununla mücadele etme konusunda daha da profesyonelleştiğimizi düşünüyoruz. Yeni merkezimize taşındıktan sonra yapacaklarımızın bizi yüzde 100 hedefimize ulaştıracağını düşünüyoruz. Kendisi ben bunu bırakacağım dedikten sonra biz gerekli yardımı gösteriyoruz.


AMACIMIZ BU PROJENİN TÜRKİYE’NİN
HER YERİNE YAYILMASINA SAĞLAMAK

Arındırdıktan sonra o bataklığa düşen çocuğu geri aldık. Neden düştüğünü araştırdık. İşsizlik sebebi var, ailenin güvensizliği var. Bununla ilgili aileleri bilinçlendirmek gerekiyor. Bunların hepsini tecrübe haline getirdik. Ama kendi başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Devlet kurumları ile işbirliğiyle bunlarla topyekun mücadele edeceğiz. Amacımız bu projenin Türkiye’nin her yerine yayılmasına sağlamak. Bizim Zonguldak, Osmaniye, Diyarbakır, Antalya, İstanbul, Bursa, İzmit gibi illerden aldığımız çocuklarımız var. Bizim tek başımıza Türkiye’ye hitap edebileceğimiz durumumuz yok. Türkiye’de bu işi rant için yapanlar da var. Biz insanların duygularıyla oralarda nasıl oynandığını çok iyi biliyoruz. Biz onları görerek bu sistemi kurduk.


ISPARTA EMNİYETİ ÇOK CİDDİ MÜCADELE EDİYOR
Biz geleceğimizi kurtarmak istiyoruz.  Bir taraftan bırakılıyorken bir taraftan başlanırken kullanım oranları artıyor. Bir bağımlının bir yıl sonra 3-5 kişiyi bulaştırma olasılığı çok yüksek. Isparta Emniyet Müdürlüğü bölgedeki illere göre çok ciddi şekilde mücadele ediyor. Gecesi ve gündüzleri olmuyor. Gece saat 3’te narkotik şubeye ulaşabiliyoruz. Isparta’daki narkotik şube müdürlüğü ekiplerine çok teşekkür ediyoruz. Çalışmaların neticesinde yakalamanın fazla olması sonucunda Isparta’da fazla kullanılıyor algısı oluşturuluyor. Bu doğru değil. Türkiye ortalaması ne ise Isparta’daki oranda o şekildedir.”


BÖYLE BİR GİRİŞİM OLURSA BİZ ELİMİZDEN
GELDİĞİ KADAR BİLGİ DESTEĞİNİ VERİRİZ

Öte yandan merkezin sadece erkeklere yönelik hizmet verdiğini dile getiren UYUMDER Derneği Başkanı İbrahim Uzunköprü, “Bayanlara yönelik bir çalışmamız yok. Isparta Belediyesi ile bir projemiz vardı, o yarıda kaldı. Bayanlara ayrı bir ekip kurulması gerekiyor. Dernek olarak ikinci bir yer açmamıza imkan yok. Bence erkeklerden önce bayanlara yönelik mücadele edilmesi gerekiyor. Bayanlar bırakmadan erkekleri bitirebileceğimize inanmıyorum. Önce madde bağımlısı bayanların rehabilite edilmesi gerekiyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde bayanlara yönelik çalışan bir merkez yok. Böyle bir girişim olursa biz elimizden geldiği kadar bilgi desteğini veririz. Bayanların konusu çok hassas” şeklinde konuştu.


METRUK BİNALAR YIKILMALI,
KARANLIK PARKLAR CANLANDIRILMALI

Son olarak Isparta’daki metruk binaların yıkılmasını ve atıl, karanlık yerlerdeki parkların yeniden canlandırılması gerektiğine işaret eden Uzunköprü, “Isparta Belediyesi’nden bu konuda talebimiz var. Alan daraltmanız yeni başlangıçları engelleyebilir. Bunu engellemek mücadelenin en büyük noktası. Isparta Belediyemizden, resmi kurumlarımızdan talebimiz yeni başlamaların engellenmesi için metruk binaların yıkılması ve karanlık parkların aydınlatılarak canlandırılması. O parklara halk geldiği takdirde yeni alanlar arayışında olacaklar. Halı müzesinin üstündeki eski halı fabrikaların dezenfekte edilmesi ve eski binaların kontrol altına alınmasını istiyoruz” dedi.