Atabey İlçesinde As-Yol Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapımı devam eden Akçay Baraj inşaatı hummalı bir şekilde devam ediyor. Projenin devamı niteliğinde olan Atabey Sulama Yenilemesi Projesine ise 2020 yılında başlanması beklenmektedir.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Atabey Belediye Başkanı Tevfik Atasoy, Akçay Barajı ve Atabey Sulaması Yenileme Projesinin bölge açısından son derece önemli projeler olduğunu söyledi.
AKÇAY BARAJI 2022 YILINDA BİTECEK
2017 yılı Haziran ayında başlanan Akçay Baraj inşaatının 2022 yılında tamamlanacağını belirten Başkan Atasoy; “Akçay barajının 84 metre gövde yüksekliği var. 9 milyon metreküp su hacmi olacak. Ve 2200 hektarlık arazi cazibeli olarak sulanabilecek. Şuan itibariyle inşaatın %30’luk kısmı bitmiş durumda. Bölge tarımına, bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan Akçay Barajı, aynı zamanda büyük oranda enerji tasarrufu da sağlayacak. Herhangi bir pompaya ihtiyaç duymaksızın cazibeli sulama olacak. Çiftçiye en ucuz şekilde sulama imkanı sunulacak.  Ayrıca Eğirdir Gölünden alınan su miktarı en aza düşecek” dedi.
14 BİN HEKTAR ARAZİ MODERN SULAMAYA AÇILACAK
Atabey Sulaması Yenilemesi Projesi hakkında görüşlerini açıklayan Başkan Tevfik Atasoy; “Atabey Sulama Projesi, Dünya Bankası kredisiyle yapılacak olan Kayseri Uzunlu Sulaması, Konya Ereğli İvriz Sulaması ve Manisa Alaşehir Sulaması ile birlikte 4 büyük projeden birisi. İhalesi 2020 yılı başında DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak ve 2020 iş sezonunda inşaatına başlanacak. 5 yılda tamamlanması hedeflenen proje yüklenici firma tarafından 2 yıl süreyle sistemin oturması için çalıştırılacak. 
Projenin tamamında CTP çelik borular kullanılacaktır. 2.6 metre çapında 25 kilometrelik ana hat ile birlikte, muhtelif çaplarda 450 kilometrelik tali hat döşemesi bittiğinde 13.834 hektarlık arazinin borulu basınçlı sistemle modern sulaması yapılacak. Mümbit topraklar suyla buluşacak. Bu kapsamda ürünlerde kalite ve verim artışı sağlanacak. Ve bölgemize her yıl ortalama 35 milyon liralık katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
YENİ SİSTEMDE KAYIP, KAÇAK OLMAYACAK
Şu anki mevcut durumu özetleyen Başkan Atasoy; “1974 yılında işletmeye açılan eski sulama sistemi tünel çıkışından sonra 8 adet pompa istasyonu ile açık kanallarla muhtelif yerlere ulaştırılmaktadır.  İklim şartlarının değişmesiyle açık kanallarda daha fazla buharlaşma olmaktadır. Ayrıca sistemin çok eski olması münasebetiyle kayıp, kaçak oranları fazla olmaktadır. Tüm bunlara bağlı olarak yüksek enerji maliyeti oluşmaktadır. O bakımdan bu değerli projenin su tasarrufuna en çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemde yapılıyor olması çok önemlidir. İnşallah her iki proje bittiğinde bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.  Şimdiden Isparta’mıza, bölge insanımıza hayırlı, uğurlu olsun” dedi.
Son olarak bu güzel hizmetin yapılmasında büyük emekleri olanlara teşekkür eden Atabey Belediye Başkanı Tevfik Atasoy; “Bu güzel eserin kazandırılmasında büyük emekleri olan Ak Parti Milletvekilimiz Recep Özel başta olmak üzere tüm milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Bakanlığımıza, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne, bölge müdürlüğümüze ve yüklenici firmalara çok teşekkür ediyorum” dedi. /İbrahim DEMİRAYAK