Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) arasında, işbirliği ile düzenleyecekleri ''Girişimcilik Destek Programı'' için protokol imzalandı.
     BAKA VE KOSGEB işbirliği ile düzenlenecek ''Girişimcilik Destek Programı'' için, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, iş geliştirme merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesini amacıyla düzenlenen protokol, KOSGEB Isparta Hizmet Müdürü Yurdun Yıldırım ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin tarafından imzalandı.
     BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi'nde düzenlenen törende konuşan KOSGEB Isparta Hizmet Müdürü Yurdun Yıldırım, bölgede girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Bu kapsamda tüm kamu kurum ve kuruluşları ve meslek odalarıyla işbirliği yapıldığını belirten Yıldırım, ''BAKA ile de işbirliği yapıyoruz. Bu protokolümüz girişimcilik kültürünü geliştirmek ve yeni girişimciler yetiştirmeyi hedefliyor'' dedi.
     KOSGEB'in yeni girişimci desteği adı altında 97 bin TL'ye kadar destek verdiğini belirten Yıldırım, bu desteğin 27 bin lirasının hibe 70 bin lirasının ise geri dönüşümlü olduğunu kaydetti. Bu desteği alabilmesi için adayların girişimcilik eğitimine katılması gerektiğini ifade eden Yurdun, şunları söyledi:
     ''Girişimciler, resmi kuruluşunu yaptıktan sonra iş planıyla bize başvuruyor ve yapılabilir bulunursa destek kararı alınıyor. Önce girişimcilik eğitimine katılıyor, işini kurmak üzere başvuru yapıyor ve iş planına göre desteklerimiz veriliyor. Isparta ve Burdur'da girişimciliği artırmayı hedefliyoruz. Kaliteli eğitimlerden yetişenler, nitelikli donanımla bilinçli girişimler yapıyor.''
     BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, KOSGEB ve BAKA'nın genel amaçlarının, bölgenin özellikle ekonomik yönden kalkınmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
     Isparta ve Burdur'da en önemli sorunun, ekonomik anlamda girişimcilik kültürünün azlığı olduğunu ifade eden Engin, ''Isparta ve Burdur'da en önemli sorun ekonomik anlamda girişimcilik kültürünün azlığı. Girişimcilik kültürü zayıf, çekingenlik var, ne yapacağını bilememe var, güven eksikliği var'' dedi.
     Bu durumu aşmanın yollarından birinin de girişimcilik eğitimleri ile olacağını ifade eden Engin, şöyle devam etti:
     ''Eğitimlerimizi artırmalıyız. Bunlardan biri girişimcilik destek programı. Genç girişimci aktif elinde bir şey yok. Böyle kaynak eğitime başlayacak. 3 haftalık ciddi bir eğitimin bitiminde yeni girişimci desteği kapsamında işletme kuruluşu için 5 bin TL destek alacak. Kuruluş makine tesisat ofis donanımı için 10 bin ve işletme giderleri desteği olarak da 12 bin TL geri dönüşümsüz toplam 27 bin TL alacak. Sıfır faizli 70 bin TL kredi de kullanabilecek.''
     26 Martta başlaması planlanan ve 60 saat sürecek eğitimler için başvuruların Baka'ya yapılacağı belirtildi.