Başkan’a bir şok daha

Danıştay, Isparta’da bir alışveriş merkezinin inşaatında ruhsata aykırı yapılan imalata ve bu alanda otopark yönetmeliğine aykırı uygulamalara göz yummak gibi çeşitli konularda Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın hakkındaki şikayeti işleme koymayan İçişleri Bakanlığı’nın kararını bozdu.
 
Danıştay, Isparta’da bir alışveriş merkezinin inşaatında ruhsata aykırı yapılan imalata ve bu alanda otopark yönetmeliğine aykırı uygulamalara  göz yummak gibi çeşitli konularda Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın hakkındaki şikayeti işleme koymayan İçişleri Bakanlığı’nın kararını bozdu

 Belediye İş Hanı 5. katındaki düğün salonunun işgaliye karşılığı kiraya verilip ardından ihaleye çıkarılması ve  Ticaret Kültür Merkezi konularında hakkında ön inceleme başlatılması istenen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın bu kez de bir alışveriş merkeziyle ilgili kendisine yönelik şikayetlerden ötürü ön inceleme geçirecek.

Günaydın, alışveriş merkezinin iskan ruhsatı bulunmadığı ve iş yerlerinin de işyeri açma ve çalışma ruhsatları olmadığı halde faaliyetlerine göz yummak, kızının söz konusu alışveriş merkezinde işyeri çalıştırmasını sağlamak gibi 6 konuda Bakanlık müfettişlerine ifade verecek.

Danıştay Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın bir alışveriş merkezi ile ilgili  Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman tarafından hakkında 6 maddelik şikayet dilekçesini işleme koymayan İçişleri Bakanlığı’nın kararını  bozdu. Böylece Günaydın hakkında Bakanlığın verdiği karar yüksek yargıdan üçüncü kez dönmüş oldu.    

O ŞİKAYET DİLEKÇESİNDE NELER VAR?

Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman, Isparta’da bir alışveriş merkezinde yönetmeliklere aykırı hareket edildiği iddiasıyla, İçişleri Bakanlığı’na Günaydın’ı şikayet etti.  Balaman, Başkan Günaydın’ı söz konusu AVM inşaatında ruhsata aykırı yapılan imalata göz yummak, aynı alanda otopark yönetmeliğine aykırı uygulamalara öz yummak, AVM’nin yapımında Belediye şirketinin ürettiği andezit taşı gibi ürünlerin satın alınıp kullanılması yolundaki ihale şartnamesindeki şartın yerine getirilmemesini sağlamak, İhale yolu ile kiralanan alana ilişkin sözleşme süresi bittikten sonra inşaatın, yapım maliyetindeki amortismanlar düşüldükten sonra kalan bedel Belediye tarafından ödenerek alınacak olmasından , inşaat bitiminde maliyet kontrollerini yaptırmamak, alışveriş merkezinin iskan ruhsatı bulunmadığı ve iş yerlerinin de işyeri açma ve çalışma ruhsatları olmadığı halde faaliyetlerine göz yummak, kızının söz konusu alışveriş merkezinde işyeri çalıştırmasını sağlamakla suçladı.

SOMUT BELGELER VURGUSU

Bakanlık, 30 Aralık 2010 tarihinde şikayeti incelemeye değer görmeyince, Balaman  karara itiraz etti ve konuyu Danıştay'a taşıdı. Danıştay Birinci Dairesi itiraz dilekçesini inceledi ve Balaman'ın itirazını kabul ederek,  şikayet konusu eylemin somut belgelere dayandığının altını çizerek kararı İçişleri Bakanlığına gönderdi.
 

ÖN İNCELEME BAŞLATILACAK

Danıştay, birinci dairesi İçişleri Bakanlığı’nın verdiği  kararı bozdu. Danıştay kararında şunlara yer verdi:

"Dosyada yer alan şikayet dilekçesinde şikayetçinin belli, şikayet konusu eylemin somut olduğu, kişi ve olay belirtildiği, iddiaların da ciddi bulgu ve belgelere dayandığı anlaşıldığından yetkili mercii tarafından ön inceleme emri verilmesi, bu emre dayalı olarak ön inceleme raporu düzenlemesi"ve yetkili merci tarafından söz konusu ön inceleme raporu da göz önünde bulundurulmak suretiyle soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin bir kararın tesis edilmesi, verilecek kararın türüne göre gerekli yazılı bildirimlerin yapılması, itirazın yapılacağı yer ve süresinin belirtilmesi, tesis edilen karara karşı itirazda bulunulması durumunda yazılı bildirimlere ilişkin günlü ve imzalı bildirim alındıları ile itiraz dilekçelerinin de eklenerek dosyanın Dairemize gönderilmesi gerekli görüldüğünden, itirazın kabulü ve İçişleri Bakanı tarafından ihbar ve şikayetin işleme konulmamasına ilişkin olarak verilen 30 Aralık 2010 tarihli kararın kaldırılmasına oy birliğiyle karar verildi.

Danıştay’ın kararı bozmasıyla birlikte alışveriş merkeziyle ilgili şikayete ilişkin konularda Günaydın hakkında ön inceleme başlatılmasının yolu açılmış oldu.

DANIŞTAY ÜÇÜNCÜ KEZ BOZDU

Böylece Danıştay, Günaydın’la ilgili şikayetlerin işleme konulmamasına yönelik Bakanlığın üç kez kararını bozmuş oldu.   Daha önce Belediye İş Hanı 5. katında, belediyeye ait mülkiyetin işgaliye karşılığı verildikten sonra ihaleye çıkarılması ve Isparta Belediyesi'ne ait Ticaret Kültür Merkezi inşaatının 31 Mart 2009 tarihinde bitirilmesinin öngörüldüğü ve şartnamede sürecinde inşaatının tamamlanmaması halinde cezai şart düzenlendiği halde çeşitli bahanelerle işi durdurma, cezai yaptırımları uygulamama ve Belediye'yi işletme ve kira gelirlerinden mahrum bırakma suçlamasıyla hakkında şikayet dilekçesi verilen Başkan Günaydın hakkında,  işlem başlatma lüzumu duymamış ancak, Danıştay yapılan itirazları kabul etmişti.