Gülistan'da ilk kentsel dönüşüm projesini başlatan Metro Mühendislik şirketi sahibi Mustafa Özayldın, "Yıkım kararı almadan önce betonlardan tarot alıyor, deney yapıyoruz. Bu inşaatlarda aldığımız tarotlardan betonun sağlamlığını ölçemedik. Zayıf ve yanmı

Gülistan Mahallesi'nde Orma, Sağlık ve Bayındırlık evlerinde kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiren Metro Mühendislik şirketi sahibi İşadamı Mustafa Özaydın, karşılaştıkları tabloyu Akdeniz' e anlattı. Gülistan'da yıkılan evlerde oturanlar için 'bir bombanın üzerinde oturuyorlarmış' itirafında bulunan Özaydın, şöyle konuştu:

ÖLÇÜM YAPAMADIK

"Kentsel dönüşüm yasası milletimiz için çok faydalı. Burada Gülistan Mahallesi’nde kentsel dönüşümle ilgili 1-2 tane kooperatifle anlaşma yaptık, yıkım kararlarını çıkardık. Projelerimizi hazırlıyoruz. Yıkım kararı almadan önce betonlardan tarot alıyor, deney yapıyoruz. Bu inşaatlarda aldığımız tarotlardan betonun sağlamlığını ölçemedik. Zayıf ve yanmış. Betonun sağlamlığını ölçme imkanı olmadı. Çürük ve bombanın üzerinde oturuyorlarmış. Yıkım ekibimiz Van’daki depremde de bir çok konutun yıkımını gerçekleştirdi. Oradaki betonlar buradakinden çok daha depreme dayanıklı.

ALLAH KORUMUŞ

Bugüne kadar insanlarımızı Allah korumuş. Bu binaların en ufak sarsıntıda yıkılması gerekiyor. Bir an önce bu binalardan kurtulunması gerekiyor. Önerim. Biran önce bu yasadan faydalanarak evlerini yenilesinler. Daha düzgün konutlarda oturmayı hedef edinsinler. Rant elde etmek, bir daireye iki daire almak düşüncesi yerine mevcut dairesini yenilemeyi, depreme dayanıklı hale getirmeyi hedef edinmeli. Mevcut konutlarla anlaşma yaparken çok ciddi manada sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Çok miktarda varisler var, varislerle anlaşmak çok zor oluyor. İnsanlara anlatmak zor oluyor. Belediye öncülüğünde arsa üretmek hedeflenmeli. Erzurum Belediyesi eski binaları tamamen kamulaştırmış, orayı kentsel dönüşüm ilan etmiş. İnsanlara orada yapacağı evlerden vereceğinin sözü vermiş. Kamu öncülüğünde yapılması kentsel dönüşüm anlaşmasını kolaylaştırıyor. Isparta’da insanlar bilinçleniyor. Hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm anlaşması yapılıyor. Devlet 18 ay kira veriyor, bu büyük bir avantaj."

Akdeniz Gazetesi