Google Play aracılığıyla erişime sunulan milyonlarca mobil uygulama bulunuyor. Oyundan eğitime, teknolojiden mesajlaşmaya kadar birçok farklı kategoride kullanıcılara sunulan bu ugulamalardan bazıları bilgilerinizi çalabiliyor. Zararsız gibi görünen birçok uygulama telefona yüklendiği andan itibaren bilgilerinizi topluyor. Bu bilgileri izinli ya da izinsiz alabilen uygulamalar, yasa dışı yollarla bilgileri satabiliyor veya kullanabiliyor. Bu uygulamalar tespit edildiğinde Google Play'dan kaldırılıyor. Fakat bazı uygulamalar geç belirlenebiliyor ve bu yüzden bilgileriniz kısa sürede ele geçirilmiş oluyor.

Ayrıca bu uygulamalar Play Store'dan kaldırılsa da siz onu telefonunuza indirdiyseniz o uygulama bilgilerinizi kullanmaya devam ediyor. Bu nedenle kullanıcıların, cihazlarına yüklediği mobil uygulamalar konusunda dikkatli davranmaları gerekiyor.

Antivirüs uygulamaları virüsten koruyor ama kendisi saldırıyor

Play Store'dan indrilebilen birçok antivirüs uygulaması var. Ücretli veya ücretsiz indirebilebileceğiniz bu uygulamalar, zararlı yazılımlara karşı cihazınızı korumayı vadediyor. Ancak ücretsiz olan ve düşük oranda veri koruması sağlayan uygulamalar bilgilerinizi çalıyor.

Hangi bilgiler çalınıyor?

Bu uygulamalar telefon numaranızı, kişisel bilgilerinizi ve banka bilgilerinizi görebiliyor. Bazı uygulamalarda Sharkbot adlı bir sistem var. Cihaza yüklediğinizde telefonunuza geliyor ve truva atı gibi gibi yaptığınız her işemi izleyebiliyor. Telefondan banka uygulaması açtığınızda bunu fark ediyor ve bastığınız tuşlara göre bilgilerinizi tespit etmeye çalışıyor. Avrupa'da binlerce kişiyi mağdur eden bu uygulamalardan herhangi birini kullanıyorsanız telefonunuzdan kaldırın ve cihazı resetleyin.

Bu uygulamalar bilgilerinizi çalıyor

Aşağıda verilen altı uygulamayı cihazınıza indirdiğinizde bu uygulamalar bilgilerinizi izinsiz olarak kullanabiliyor. Google Play bu uygulamaları kaldırdığını açıkladı ancak geçmişte bu mobil uygulamalardan birini indirdiyseniz bu telefonda kalır ve bilgileriniz izinsiz olarak alınır.

Bu uygulamalar şunlar:

Alpha Antivirus, Cleaner mobil uygulaması

Powerful Cleaner mobil uygulaması

Atom Clean-Booster, Antivirus mobil uygulaması

Antivirus, Super Cleaner mobil uygulaması

Center Security – Antivirus mobil uygulaması

Kontrolden çıkan otomobil kanala uçtu Kontrolden çıkan otomobil kanala uçtu

Center Security - Antivirus.mobil uygulaması

Bu uygulamaların sizin cihazınızda yükllü olup olmadığını kontrol edin. Bu uygulamalar varsa telefonunuzdan kaldırın ve cihazınızı sıfırlayın.