Başbakan Yardımcısı Devlet Bakanı Cemi Çiçek, Isparta'nın Yakaören köyünde gaz sızdıran kuyunun kapanmasının eski Vali Ali Haydar Öner'in kendilerini yanlış yönlendirmesi yüzünden geciktiğini söyledi.

Çiçek, "İş bilmezlerle yola çıktığımızda sıkıntıya girdiğimizi gördük." dedi. Isparta'nın Yakören köyündeki zehirli gaz sızdıran kuyuda bir haftadır çalışmalar yürüten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkilileri, kuyunun tamamen kapatılarak gaz sızıntısının önlendiğini müjdeledi. Isparta Valisi Memduh Oğuz, TPAO Daire Başkanı Serdal Azarsız ile birlikte kuyuda incelemelerde bulundu. Oğuz, burada Başbakan Yardımcısı Devlet Bakanı Cemil Çiçek'i telefonla arayarak bilgi verdi. Vali Oğuz'un telefonun hoparlörünü açarak Çiçek'in konuşmasını köylüler ile basın mensuplarına dinletti. Köylülere, geçmiş olsun dileklerini ileten Başbakan Yardımcısı Çiçek, "Bu bizim için önemli bir meseleydi. Bizde Ankara'dan bu konuda epey çaba sarf ettik. Bir an önce o risk, sıkıntı ortadan kalksın diye. Maalesef o zamanki vali neredeyse bu işin Türkiye imkanları ile imkansız olduğunu söylemeye çalıştı.

Yurt dışından bir kısım firmaların gelmesi gerektiğini söyledi. Demek ki iş bilmezlik varmış." ifadelerini kullandı. Cemil Çiçek, Türkiye'nin kendi imkanları ile kendi kabiliyeti ile de bu işlerin kısa sürede çözülebileceğini gördüklerini ifade ederek, "İş bilenin kılıç kuşananınmış'. İş bilmezlerle yola gittiğimizde sıkıntıya giriyoruz. Konuyu Ispartalı hem şehirlerimizin takdirine bırakıyoruz." açıklamasında bulundu.İŞ SAVSAKLAMIŞ Isparta Valisi Memduh Oğuz da, Yakaören köyünde gaz sızdıran kuyunun kendisinden önceki yönetim tarafından savsaklandığını söyledi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkililerinin kuyunun basınç değerini ölçmek için başlattığı çalışma sonrasında kuyu basıncının düşük çıkması üzerine kapatma hazırlıklarının başladığını ifade eden Oğuz, "Çalışmalar yaklaşık bir haftadır devam ediyor. En sonunda kuyu kapatıldı. 'Kuyunun kapatılması için 10 milyon dolar lazım', '15 milyon dolar lazım', 'ABD'den şirket gelmesi lazım', 'Türkiye'de bu işi yapacak teknoloji yok' gibi sözlerin doğru olmadığını hep beraber gördük." dedi. Kendisinden önceki dönemde kuyu için çeşitli bahanelerin üretildiğine değinen Oğuz, iyi bir koordine ve elini taşın altına koyarak kuyuyu kapatmayı başardıklarını kaydetti. "BEN DEVLET MEMURUYUM, SİYASETÇİNİN MUHATABI SİYASETÇİDİR"Memduh Oğuz'a CHP birinci sıra adayı eski Isparta Valisi Ali Haydar Öner'in dün akşam yerel televizyonda katıldığı programda Yakaören kuyusunun kapanmasının göz boyaması olduğu yönünde açıklamaları hatırlatıldı. Bunun üzerine Oğuz, "Gelinen noktada bilgiden, teknolojinden başka bir şey masraf etmedik. Bu laf olsun diye kapanmış bir kuyu değildir. Soruyorum size biz 2 yıldan bu yana niye bu zehri kokladık. Biz icra makamıyız. Bizi buradaki kötü koku ilgilendirir.

Biz diyoruz ki 'bizim geldiğimiz yerde kötü koku olmaz', 'biz geldiğimiz yerde kötü kokuları bitiririz'. Biz bunu da laf olarak söylemiyoruz. Burada iki yıldır kötü koku var mıydı? Peki bu adamlarda var mıydı? Ben sizden para istedim mi? devletten para istedim mi? lütfen bir şey değişti. Para harcamadık, yurt dışından ekip getirmedik. Bizim işimiz Ispartamızı kötü kokudan temizlemek." dedi. Ali Haydar Öner'in sataşmalarına cevap vermeyeceğini ifade eden Oğuz, "Ben devlet memuruyum.

Siyasetçinin muhatabı siyasetçidir. Ona cevap veren kişi ben olamam. Ne söylüyorsa bütün söylediklerine saygım vardır. Eğer siyasi bir maksatla söylenirse bunun muhatapları siyasilerdir. Bizim görevimiz herkese eşit davranmak bizi eleştirenlere de eşit davranmaktır." diye konuştu. Oğuz, AK Partinin kendisini Isparta'ya pis kokuları temizlemesi için gönderdiğini dile getirdi.

TPAO Daire Başkanı Serdal Azarsız da kuyunun kapatılmasında Isparta Valisi Memduh Oğuz'un payının çok önemli olduğunu belirterek, bu irade ve kararlılık sonrasında işe girdiklerini söyledi. Serdal, kuyuya 30 ton çimento basıldığını haziran ayında mühendislerin tekrar kontrol için geleceklerini belirtti.