CHP Milletvekili Ali Haydar Öner, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ilk kez mezuniyet törenine katılmayışının ardında üniversite yönetiminin teamülleri göz ardı etmesinin yattığını söyledi.

Kurulduğu günden bu yana adını taşıyan üniversitenin akademik yıl açılış ve kapanış törenlerine hiç aksatmaksızın katılan 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Isparta programını iptal etmesi şok etkisi yarattı. Sağlık sorunla-rının gerekçe gösterildiği program iptaliyle ilgili CHP Milletvekili Ali Haydar Öner'den şok bir iddia ortaya atıldı.

BENCE YÜZEYSEL PROGRAMA TEPKİ GÖSTERDİ

Isparta’da Valilik görevinde bulunup SDÜ'nün akademik yıl açılış ve kapanış törenlerinde mülki idare amiri sıfatıyla birçok kez bulunan Ali Haydar Öner bugün Milletvekili kimliğiyle bu konuya farklı bir yaklaşım getirdi.

SDÜ'nün, Demirel tarafından Isparta’ya armağan edildiğini kaydeden Öner, "SDÜ bütün Ispartalıların üniversitedir, herkesin üniversitesidir. SDÜ açılış ve kapanış törenlerinde teamüller oluşmuş bir üniversitedir. Bilindiği gibi SDÜ'nün açılış törenlerinde de kapanış törenlerinde de konferanslar, toplantılar, seminerler olurdu. Ama 2010-2011 kapanış töreninin yüzeysel bir program olduğu görülüyor.

Sayın rektörün üniversite teamüllerini göz ardı etmesi sayın Demirel'in ziyaret programının iptaline neden olmuş olabilir" dedi.

RASTGELE TESPİTLER DEĞİL

CHP Milletvekili Ali Haydar Öner, bu tespitlerinin rastgele tespitler olmadığını belirterek, " SDÜ'nün açılış ya da kapanış törenlerinde Sayın Demirel ya İlk dersi verirler ya da konferans vererek ülkenin genel durumunu değerlendirirlerdi. Bugünkü programda böyle bir imkan tanınmamış durumda. O nedenle programa katılmaktan vazgeçtiğini şahsen düşünüyorum. Bu şahsen düşündüğüm hususlar da rastgele kanaatler değil" dedi.

SDÜ BİR ZÜMRENİN ÜNİVERSİTESİ DEĞİL

Seçim sürecinde Demirel üzerinden yürütülmek istenen siyasetin bununla ilgisi olmadığını savunan Öner, "Sayın Cumhurbaşkanımız törene katılacaklarını bildirirler. Ancak kendilerine ulaşan programı gördüklerini ve ondan sonra vazgeçtiklerini değerlendiriyorum. SDÜ, Ispartalılara onun bir armağanıdır. İlim dünyasına aramağınıdır . O nedenle SDÜ herkesin üniversitesidir. SDÜ büyüyen gelişen bilime olumlu katkılar sunan saygın üniversitelerden biridir. Oranın kurucusu da saygın bir kimsedir.

Onun saygınlığına uygun geçmişteki teamüllerle davet edilmesi Üniversite Rektörü'nün dikkat etmesi gereken bir husustur. Sayın Cumhurbaşkanımızı davet ediyorsa programın içeriği teamüllere uygun olmalıdır. SDÜ bir şahsın bir grubun bir zümrenin üniversitesi olamaz. SDÜ Isparta’nın herkesin üniversitesidir. Sayın Demirel'le görüşmem oymadı ama önemli saptamalarım oldu. Rastgele saptamalar değil bunlar" diye konuştu.

MESAJ OLARAK ALGILANMALI

Gazetecilerin bir başka program nedeniyle Demirel'in gelmediği şeklindeki bilgilere yönelik soruya ise Öner, "Sayın Demirel adına bir başka program daha önemli değildir. Sayın Demirel'in ciddi bir sağlık sorunu olmadığını tespit etmiş durumdayım. Bunlar mesaj olarak algılanmalı. Sayın Demirel her şeyi bırakıp kendi adına taşı-yan üniversitenin açılış ve kapanış törenine mutlaka katılırdı.

Muhtemelen bu özensizlik onu bu kararı almaya mecbur bırakmıştır" şeklinde konuştu. Ayrıca mevcut rektörün dışarıdan gelen bir rektör olmadığını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde dekanlık yaptığını hatırlatan Öner, "SDÜ'nün içinden gelen bir rektör teamülleri bilip uygulamalıdır" şeklinde konuştu.

CHP'YE DE RANDEVU VERMEMİŞ

Öte yandan SDÜ Rektörü İbicioğlu'ndan'16 Mayıs'ta randevu talep ettiklerini ancak geçen süre zarfında her hangi bir geri dönüş olmadığını söyleyen Öner, "CHP adına ziyaret talebine bir ay geçmesine rağmen hala yanıt vermemesi de fevkalade düşündürücü bir tavırdır. Sayın rektörün yansız, herkese ve her partiye eşit mesafede bir tavır içinde ol-ması beklenir. Bir siyasi partiye aşırı yakınlığı diğer partilerden uzak duruşu kabul edilemez" açıklamasında bulundu.