IHA0050DF3-GEN/23-EKI-002D-1E47


FERHAT KAYA ISPARTA

 Isparta Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Hamdi Sözen, domuz gribinin öldürme oranının mevsimsel gripten daha az olduğunu söyledi.
Domuz gribi Isparta'da paniğe neden oldu.

 Grip belirtileriyle acil servislere akın eden hastalar endişe yaşıyor. Pandemik İnfluenza yani halk arasında domuz gribi adı verilen hastalığın mevsimsel grip ile aynı aylarda artış göstermesi Ispartalıları paniğe sevk etti. Gribal belirtiler şikayetiyle Acil Servis'e gelen hastalar "acaba domuz gribi mi oldum?' şüphesi taşıyor. Yetkililer, acil servislere bu şüpheyle çok sayıda hasta geldiğini doğruladı. Bazı vatandaşlar da domuz gribi aşısının Isparta'ya ulaşıp ulaşmadığını eczacılara soruyor.

Isparta Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Hamdi Sözen, paniğe neden olacak bir durum olmadığını söyledi. Pandemik influenza hastalığının hastalığa yakalanma ve öldürme oranının mevsimsel gripten çok daha az olduğunu belirten Sözen, "Kuş gribi domuz gribinden daha öldürücü ve daha çok tehlikeli. Domuz gribinde vaka sayısı tüm dünyada 400 bin saptanmış toplam ölüm oranı on binde 4. Oysa mevsimsel grip ve komplikasyonlarında yılda 250-300 bin ölüm görülüyor" dedi.

ISPARTA'DA VAKAYA RASTLANILMASI NORMAL

Kendisine gribal enfeksiyon belirtileriyle gelen hastaların 'domuz gribi virüsü taşıyor olabilir miyim?' sorularını yönelttiklerini dile getiren Opr.Dr. Hamdi Sözen, şöyle konuştu: "Öncelikli olarak öksürük, yüksek ateş görülen vakaların yakın zamanda yurt dışına gidip gitmediklerini öğreniyoruz. Yakın tarihte yurt dışından gelmiş bir kimseyle yakın temasta bulunan kişi öyküsü de vakaların ayrımında bizim için önemli. Sonuçta mevsimsel grip ayındayız ve domuz gribinin belirtileri normal grip türleriyle benzerlik gösteriyor. Domuz gribi Türkiye'de yayılıyor.

Isparta, Türkiye'nin dışında sayılamayacağı için ilde vakaya rastlanılması muhtemel ve normal."

İŞİN UZMANI AŞI OLACAK

Sözen, risk grubundaki kişilerin mutlaka aşılanması gerektiğine dikkat çekti. Aşı gelir gelmez kendisine yaptıracağını belirten Sözen, bu konuda şunları söyledi: "Grip aşısı şu an test aşamasında. Tartışılsa da en etkili yöntemlerden biri aşı. Risk gruplarının mutlaka aşılanması gerekiyor. Aşı koruyucu tedbir amaçlı olarak vurulacak. Isparta'ya ulaşır ulaşmaz ben kendim aşı olacağım. Çünkü risk grubunun içerisinde yer alıyorum. Hastalarla direk temas halindeyim. Ayrıca bu aşıyı kendim vurulacağım gibi hastalarıma da önereceğim. Bugün mevsimsel grip için yapılan aşıların yan etkisi olduğu gibi bu aşının da yan etkisinin olması normal."
Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hamdi Sözen, bu hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Öksürme, hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatın, kullandıktan sonra çöp sepetine atın veya üzerinizde giysi bulunan kol çukuruna doğru öksürün.
- Sık sık öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayın. Kağıt havlu kullanın.
- Alkol içeren el yıkama antiseptikleri kullanın
- Kirli ellerinizle, göz, burun ve ağzınıza dokunmayın.
-Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından yedi gün ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat edin, ziyaretçi kabul etmeyin. Maske takın.
- Kalabalık mekanlardan uzak durun.
- Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırın.