Bir zamanlar bu iskeleden atlayanlar masmavi suya dalıyordu. Ama o su deyim yerindeyse buhar oldu, havaya karıştı. Geride anlamını yitiren bir iskele ile bir avuç suda yaşamaya çalışan canlılar kaldı. Türkiye’nin 2. en büyük tatlı su gölü şu sıralar son nefeslerini veriyor.

Isparta’daki Eğirdir Gölü, bölgenin en büyük içme ve sulama suyu kaynağı. “A sınıfı sulak alan” listesinde. Ayrıca maksimum su kotu ile çevrelenen bölümü “I. derece doğal SİT alanı” Ancak son yıllarda önüne geçilemez bir hızla kuruyor.

Gölün 20 sene de 100 kilometrekare su kaybetmesinin en büyük nedeni ne buharlaşma ne de kuraklık. Asıl sorun; insan.

Bölgedeki sondaj kuyusu nedeniyle su çekilince fırsatçılar da, açıkta kalan alanlara meyve-sebze ekmeye başladı. Bu da göle darbe üzerine darbe vurdu.

Göller Bölgesi’nin akciğeri Eğirdir’de, bugün 479 kilometrekareden geriye 250 kilometrekare alan kaldı. Su miktarı ise 4 milyar metreküpten 3,5 milyar metreküpe düştü. 22 metre derinlik ise 6-7 metrelere kadar indi. Çevreciler ve bilim insanları gölün kurtarılması için harekete geçti.

Bu göl de kaybedilirse, doğanın kalbine bir hançer saplanacak. Ülke ekonomisi, hem turizm hem de sosyoekonomik bakımından büyük bir gelir kaybına uğrayacak.

Fotoğraf: ÜMİT ŞİMŞEK