Çeşitli araştırmalara da ev sahipliği yapan müzenin son konukları Gaziantep Yardımseverler Derneği üyeleri oldu.
Müzenin, aranan ve gelinen bir yer haline geldiğini söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, mevcut müzeye 400 metre uzunluğunda yeni bir ek bina yapılacağını, yeni otogar projesi içerisinde yer alan 96 metre yüksekliğindeki kulenin de şehir tanıtımı ve müze olarak kullanılacağını belirtti.
Günaydın, “Böylece fiziki ve fiili anlamda bir turizm kenti haline gelmiş olacağız” dedi.
Isparta’nın değer artışının devam ettiğini kaydeden Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Türk tarihi ve kültürünü anlatan bir müze yaptıklarını söyledi.
Müze projesine başladıklarında hem tarih ve kültür hem de şehre değer katmasını amaçladıklarını, şehre turların düzenleneceğini söylediklerini hatırlatan Başkan Günaydın, “Müzemiz artık aranan ve gelinen bir yer oldu.
Etnografya Müzemiz önemli turlara da ev sahipliği yapıyor.
Müzemiz ayrıca içerisindeki çeşitlilik bakımından da tezlerin yapılabileceği bir alan oldu” dedi.
Müze projelerinin bitmediğini kaydeden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, 160 metre uzunluğundaki mevcut müzeye ilave olarak 400 metre uzunluğuna sahip yeni bir müze yapılacağını kaydetti.
Başkan Günaydın, yeni yapılacak müzede de bin ton ağırlığa sahip mermer üzerine Ergenekon destanının işleneceğini, yine ahşap ağaç oymacılığında işlenen tabloların yer alacağını, orta Asya’dan, Anadolu’ya kadar gelen Türk kıyafetlerinin mermerden işlenmiş heykelleri, ISMEK bünyesinde üretilen ve Anadolu motiflerini üzerinde barındıran ipek iplikten, ipek kumaş üzerine bayanlar tarafından işlenen değerli eserlerin de müzede olacağını dile getirdi.
Başkan Günaydın, bunlarında gerçekleşmesiyle birlikte Türkiye’nin hatta dünyanın önemli bir müzesinin Isparta’da olacağını kaydetti.
Günaydın, “Bunlarda olunca Isparta’mızda ciddi bir turizm başlayacak. Isparta’mıza bu eserleri 2.5 yıl içerisinde kazandıracağız. Ergenekon bizim en büyük destanımız. Yine Kirazlıdere ve DSİ Dağı olarak adlandırılan dağımızda bazı projelerimiz olacak. Buralarda da Türklüğü, Türkiye Cumhuriyetinin büyüklüğünü gösteren projeler yer alacak. Türkiye’de ve Dünyada Isparta’mızın en önde yer almasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Isparta’ya 200 dönüm üzerine yeni bir otogar kazandırma çalışmalarının bulunduğunu ve bu yaşayan otogarda yer alacak 96 metre yüksekliğindeki kulede de şehrin tanıtım programlarının yapılacağını aktaran Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, otogarda da bir müze oluşturulacağından bahsetti.
Günaydın, “Böylece fiziki ve fiili anlamda bir turizm kenti haline gelmiş olacağız. Şimdiden bu projelerimizin Isparta’mıza, Türkiye’mize hayırlı olmasını diliyorum” görüşlerinde bulundu.
Gaziantep Yardımseverler Derneği üyeleri de Etnografya Müzesinden çok etkilendi. El emeği göz nuru ile işlenmiş olan halı, kilim başta olmak üzere tüm objeleri tek tek inceleyen ziyaretçiler müze ve içerisinde barındırdıklarıyla ilgili düşüncelerini açıkladılar.
Gaziantep’in halı üzerine imalat yapan bir şehir olduğunu söyleyen Gülbin Özboya, “Bu müzede gördüklerimiz bizi çok mutlu etti. Bu el sanatının daha da yaygınlaşması gerek ama artık günümüzde fabrika halılarına döndük. Müzede en beğendiğim obje ‘Son Namaz’ halı tablosu oldu. Tablo şeklindeki halıları daha çok seviyorum. Çok harika, güzel bir müze olmuş” dedi.

Müzeye hayran kalan ve öğrencilik yıllarına dönen ziyaretçiler, değişik motifler gördüklerini söylediler.
Güzel dizayn edilmiş bir müze olduğunu söyleyen ziyaretçiler, gerek halı gerekse kıyafetlerde kullanılan motif ve malzemelerinin çok güzel olduğunu kaydettiler.
Ürünleri çok değişik bulduklarını, artık bu kadar büyük halıları Gaziantep’te bulamadıklarını, sergilenecek olan bir alanlarının da olmadığını söyleyen ziyaretçiler, “Bu eserleri artık daha çok ananemizin, babaannemizin evinde görüyoruz. Bunların bu kadar geniş bir alanda sergileniyor olması bence tarihi açıdan önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Halı sanatı kaybolan bir şey. Isparta’nın halısı Türkiye’de hatta dünyada meşhur. Bu kaybolan eserleri burada görmek gerçekten çok güzel. Burası korunursa baya bir turiste ev sahipliği yapabilir” dediler.

Yine ziyaretçilerden Belgin Bilgin de, “Isparta Etnografya Müzesini gezmek için geldik. Çok güzel bulduk.
Burada hem müze içerisindeki eserleri görüyorsunuz, hem de şehir manzarası izleyebiliyorsunuz.
Eserleri görünce geçmişe gittik. Ananemin, babaannemin evlerindeki eşyaları hatırladım” derken, müze ziyaretçileri, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.