Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Mevlüt Özdemir’in Yargıtay’da bekleyen mahkumiyet cezasının onanması, bu konuda işletilecek süreçle ilgili merak uyandırdı. Yüksek Seçim Kurulu, 19 Ağustos 2009 tarihinde aldığı kararla sürece ilişkin tartışmaları ortadan kaldırdı. Seçimlerden sonra seçilme yeterliliğine ilişkin bir halin oluşması durumunda, karar vermeye yetkili merciinin idari birimler olduğuna dikkat çeken YSK, İçişleri Bakanlığı’ndan mahkumiyet cezası kesinleşen Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Mevlüt Özdemir’in görevden alınmasını istedi.

 

2972 sayılı Kanun’da yer alan, seçilme yeterliliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı TC Anayasası’nın 76. maddesindeki amir hükme dayandığından seçilenin Türk olmadığı, yaşının yasada öngörülenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı ve seçilme yeterliliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu yolundaki iddia ve itirazların süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dahi TC Anayasası’nın 79. maddesinin verdiği görev ve tam kanunsuzluk hali sebebiyle Yüksek Seçim Kurulu’nca her zaman ele alınıp karara bağlanabileceği kurulumuz tarafından kabul edilmektedir.

            İstek, 07 Haziran 2009 tarihinde yapılan seçimlerde Isparta İli Şarkikaraağaç ilçesi Belediye Başkanlığı’na seçilen Mevlüt Özdemir’in seçilme yeterliğini kaybettiren mahkumiyeti bulunduğuna ilişkindir. Bu yönüyle istemin yasal dayanağı belirgin olarak 2972 sayılı kanunun 9 ve 36. maddelerinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı kanunun 11.maddesidir.

            Isparta İl Şarkikaraağaç İlçe Belediye Başkanlığı’na seçilen Mevlüt Özdemir’in, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 29.01.2007 tarih, 2005/367 esas, 2007/24 karar sayılı ilamı ile ‘sahte parayı bilerek tedavüle sürmek’ suçundan TCK’nin 197/1 ve 52/2 maddeleri gereğince 2 yıl 6 ay hapis ve 2000 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği ve bu ceza mahkumiyetinin Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin 08.07.2009 tarih ve 2007/4688 esas, 2009/10547 karar sayılı ilamı ile onanmak suretiyle seçimden sonra kesinleşmiş bulunduğu ara kararımız ve Başkanlık yazımız gereği getirtilen bilgi ve belgelerden anlaşılmıştır.

 

            298 sayılı Kanunun 14. maddesi Yüksek Seçim Kurulu’nun 16’ncı maddesi il, 20. maddesi ise İlçe Seçim Kurulları’nın görev ve yetkilerini belirlemiştir. Özellikle seçim işlemlerinin kesinleşmesinden ve seçimlerden sonra, bu olayda olduğu gibi seçilme yeterliliğine ilişkin bir halin oluşması durumunda, karar vermeye yetkili merciler, seçim kurulları değil, idari birimlerdir.

            Açıklanan nedenlerle, Belediye Başkanı seçildikten sonra hüküm giyerek kesinleşmiş bir mahkumiyeti bulunduğu anlaşılan Mevlüt Özdemir’in bu görevden alınması, 1580 sayılı Kanunun ilgili maddeleri uyarınca idari mercilere ait bir görev ve yetki olduğundan, seçim kurullarınca bu konuda bir karar verilmesi olanaksızdır. Sonuç: İtirazın (MHP’nin belediye başkanlığı görevinin en çok oyu alan 2. adaya verilmesine ilişkin itiraz) reddine, karar örneğinin Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanlığı ile Osman Ender ve Mevlüt Özdemir’e tebliğ için Şarkikaraağaç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na ve ayrıca işlem yapılmak üzere İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesine oybirliği ile karar verildi.”