Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer, dünyaca ünlü parfüm devlerinin, esanslarının her damlasında 'Türk gülünü' kullandığını söyledi.

Gülbirlik Genel Müdürü Tamer, "dünya parfüm sanayindeki tüm ünlü kokular, Gülbirlik başta olmak üzere Isparta'da bulunan 1'i Amerikan 3'ü Fransız 4 özel fabrika tarafından katkılandırılıyor" diye konuştu. Dünyaca ünlü parfüm devlerinin esanslarının her damlasında 'Türk gülünü' kullandığını belirten Tamer, şöyle konuştu: "Parfüm sektörünün yüzde 65'lik gül yağı ihtiyacı Isparta'dan karşılanırken, yüzyıllardır şiirlere, şarkılara konu olan "gül" dünyaca ünlü parfümlerin adeta "can simidi" özelliğini taşıyor.

 Gül yağının kullanılmaması halinde kokuları bir anda uçup gidecek parfümlerin üreticileri, gül yağını da dünyada bu alanda bir numaralı deposu olan Isparta'dan karşılıyor. Isparta'nın adeta simgesi olan "yağ gülü-rose damascane", 100 yılı aşkın süredir Isparta yöresinde üretiliyor."


Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer, dünya kozmetik sektörünün devleri olarak bilinen Gucci, Chanel ve Christian Dior gibi markaların Isparta gül yağını kullandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Dünyanın en önemli parfümlerinden hangisi aklınıza geliyorsa mutlaka içerisinde Isparta'nın gül çiçeğinin yağı vardır. Chanel, Gucci, Kristian Dior gibi ünlü markaların gül yağları Isparta'da işlenmektedir. Isparta bu yönden sadece Fransa'ya değil dünyanın dört bir yanına bu kokular vasıtasıyla gül ve gül kokusunu yaymaktadır."
Isparta'nın gül çiçeğinden elde edilen gül yağını dünya parfüm sanayinin olmazsa olmazı olarak gösteren Tamer, şunları söyledi: "Gül yağında dünya parfüm sanayinin ihtiyacının yüzde 65'i Isparta'dan yüzde 35'i Bulgaristan'dan karşılanmaktadır.

 Bu pazar payı yıllardır lehimize devam etmiştir ve bu coğrafya biz de oldukça devam edecektir."


Öte yandan, Isparta'ya "güller diyarı" ismini kazandıran pembe gülü, her yıl bahar aylarında toplandıktan sonra gülyağı, sabun, kolonya, reçel, krem, şampuan, losyon, deodorant, aseton ile gıda bazında gül reçeli ve lokumuna dönüşüyor.

Dünya standartlarına uygun kalitede gülyağı, deniz seviyesinden bin 50 metre ve daha fazla yükseklikte yer alan Isparta ve yöresinde yetiştirilen güllerden elde ediliyor.