Isparta'da Saatlik Apartlarda FUHUŞ'a davet

Isparta'da yıllardır başıboş süregelen apart çılgınlığı giderek çirkinleşiyor. Öyleki sosyal medyada ve google'da açılan ilanlar çok ilginç.

 Zira, saatlik kiralanan apart ilanlarında ''gizliliğe önem verilir'', ''ulaşımınız bize ait'' ibareleri fuhuşa müsait anlamına geliyor.

 Vatandaşların Haber32 ihbar hatlarına en sık sorduğu sorulardan biri  Hızla büyüyen ve gelişen ilimizde bu çirkin gidişe neden son verilemiyor?

Günlük kiralık daire ilanları her yerde karşımıza çıkıyor. İlanların çokluğu kadar şikayetlerde mevcut... Isparta'da otellerde 30-40-60-70 Tl aralarında fiyat bulunurken evli olmayanlar apartları yüksek fiyatlarla tercih ediyor.

Site içinde çok katlı binalardan apart daire alan müşteriler "Hayatımız karardı... Biz bu daireyi nasıl satarız? Aldığımız kredi ne olur? Perişanız... Binaya giren çıkan belli değil. Stüdyo daireler ve 1+1'ler günlük, gecelik kiralanıyor. Binada da o kadar çok stüdyo daire ve 1+1 var ki... Satın alırken bunların gecelik kiralanacağı aklımıza gelmemişti." dediler.

Günlük daire kiralama işi Isparta'nın her yanına yayılmış. Fatih,Bağlar,Zafer,Çayboyu,Otogar civarı,Şehir merkezi,Hızırbey,Gülistan,Ayazmana....... Yeni konutların yapılıp satıldığı her yerde günlük daire kiralama işi yayılmış durumda.

GÜNLÜĞÜ 80-150 LİRA

Günlük kiraya verilen dairelerin ilanlarında kaç metre kare oldukları açıklanıyor ve özellikle banyo ve yatak odaları hakkında bilgi veriliyor. Dairelerin hepsi "Stüdyo" veya "1+1" diye tanımlanan 40-50 metrekarelik daireler. Hemen tamamı yeni inşa edilen sitelerde ve çok katlı binalarda. Günlük kiraları 80-150 TL arasında değişiyor.

İnternette "Günlük Daire" kiralayanların değerlendirmeleri de yayınlanıyor. Genel eleştiri "Yatak çarşaflarının, havluların günlerdir değiştirilmemiş olması, evin dağınıklığı, toz toprak içinde olması" şeklinde.

Günlük daire kiralayanlar, kiralayacakları daireyi internetten buluyor. Anahtarı kimden alıp kime veriyorlar? Parayı kime ödüyorlar? Otellerde bir gece kalanın kimliği güvenlik birimlerine gece saat 24.00'e kadar bildiriliyor. Gecelik dairelerde kalanların kimliğini acaba kiralayanlar biliyor mu? Güvenlik birimlerine haber veriyorlar mı?

DEVAMLI OTURAN YOK

Tek başına yaşayan kadın ve erkeklerin sayılarının artması, öğrencilerin tek başlarına veya arkadaşlarıyla küçük dairelerde yaşamayı tercih etmeleri karşısında küçük dairelerin kolaylıkla kiralanabileceğini ve istendiğinde kolaylıkla satılabileceğini düşünenlerin talebiyle önceleri hemen her projede çok sayıda küçük daireye yer ayırılmış.

Ama şimdilerde görülmüş ki talep sınırlı. Stüdyo daireler ile 1+1'lerin tamamına kiracı bulmak, istendiğinde hemen satmak mümkün değil.


İşte bunun sonucu "mecburiyetten" (!) günlük daire kiralama sistemi ortaya çıkmış ve hızla yayılmış.

"Ne demişler... Çare tükenmez... Hele hele bizim fikir üretmemizle kimse yarışamaz... Yeter ki işin ucunda para olsun...(!)"

Günlük Kiralık Ev Genelgesi

Aylardır merakla beklenen günlük kiralık ev genelgesi İçişleri Bakanlığı tarafından ülke genelindeki tüm valiliklere gönderildi. Genelge ile birlikte günlük kiralık ev sektörünün kayıt altına alınıp, vergi usul kanununa göre hareket etmeleri ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Genelgeye göre günlük kiralık ev işletmeciliği yapan firma sahibi, bağlı bulunduğu belediyeye beyanda bulunup, müsade alması gerekiyor. Bu izin önce işletme sahibinin esnaf odasına kayıt olması, vergi açılışı yaptırması ve günlük kiralık ev hizmeti sunduğu dairelerin iskanlı bir binada olması gerekiyor. Ayrıca ticari bir işletme gibi işlem görecek olan bu dairenin bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile sizin orada bir işletme açmanıza izin vermiş olması gerekiyor.

Günlük kiralık ev genelgesi ile ilgili en önemli ayrıntı ise oteller gibi işlem görecek olması. Belediyeye beyanda bulunup izin alındıktan sonra emniyetle iletişime geçerek firmanıza  1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununa göre geçici ikamet ve kimlik bildirme projesi çıkarmanız gerekiyor.

Otel Mevzuatlarına Tabi Olacak

Genelgeye uymayan günlük kiralık ev firmalarının cezai işlemlerinin ise otellerde ki gibi önce ikaz, 2. de para cezası ve son olarak kapatma şeklinde olacağı belirtildi.

Isparta'da uygulamanın yapılıp yapılmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.