Gökçay Esnafları, Sayıştay kararıyla Belediye Başkanı Günaydın’ın dükkânları yıktırdıklarını belirterek, işyerlerine yaptıkları masrafların da boşa gittiğini ileri sürdüler. Ayrıca tüm emeklerinin boşa gittiğini iddia eden esnaflar, kış günü işsiz kaldıklarını belirterek, verilen sözlerin tutulmadığını iddia ettiler.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın, Sayıştay kararıyla parklara ve mesirelik alanlara yönelik işgaliyelerin kaldırılması talimatı kapsamında Gökçay'da bulunan büfeleri yıktı. Ayrıca diğer mesirelik ve park alanlarında da bu durum aynı. Esnaf ise bu duruma tepkili. 

‘BAŞTA SİZİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ DEDİLER’

Gökçay Esnaflarından Süleyman Bargın ise mağdur edildiklerini belirterek, yaptıkları tüm masrafların boşa gittiğini ileri sürdü. Bargın, şu iddialarda bulundu:

“Sayıştay kararı çıkardı 2014 yılında. İşgaliyeleri Türkiye genelinde ihale edeceksiniz sözleşmeyi kiraya getireceksiniz diye. Kamu zarar görüyor. Başkanın tanıdığı belediyenin tanıdığı adam gelmiş 3-5 kuruşa kirayla oturuyor. Karşısında iş yeri var. O adam daha pahalıya oturuyor. 10 yıldır oradayım.Bu karar öneri sürülerek dükkanımızı boşalttık ve yıkım gerçekleşti. Benim gibi 9 kişi var.Isparta’da toplam 194 kişi var. Ben 2007’de gittim oraya işgali olarak. Daha sonra 2010 da bize başkan bize proje verdi buralar çirkin görülüyor. Buralara düzgün bir şey yapalım dedi. Biz de tamam dedik. Başımıza bir tane müteahhit verdi. Bütün masraflarını esnaf yaptı kendi cebinden. Proje parası, inşaat süresidir falan. Belediye’nin bize verdiği sadece bulunduğumuz yer kaldırım. Biz masraf yaptık. Bu saatten sonra sıkıntı olmaz diye düşündük.Çünkü projesi var, elektrik ve aboneliği var. Sigortalı işçi çalıştırıyoruz.Her şeyimiz var ki bu yıla kadar yaklaşık bu yıl 2 buçuk ay önce  tahliye kararı çıktı.Bütün işgaliyelere. Bu karar çıktıktan sonra biz belediye’ye gittik. Müdürlerle başkan yardımcılarıyla görüştük.İhale edebilmemiz için işyerinin boş olması lazım siz boşaltın biz size bu ihaleyi almada yardımcı olacağız. Siz içindekilere masraf yaptınız gibi şeyler söylediler biz de inandık. Başta sizi mağdur etmeyeceğiz dediler. Şimdi biz de kandırıldık diyorlar. Başkan hiç bir şeye ikna olmuyor diyorlar. Şu an söylenen şey 2-3 tane yer yapıp projeli satış yeri kuracağız.İsteyen herkes ihalesine girecek. Alırsanız işletirsiniz alamazsanız işletemezsiniz. Aynı şekilde ayazmana var mahallelerde parklarda var.Merkez de var.Bazı halı sahalar var.194 toplamda.150 kişi mağdur. Diğerleri yandaş olduğu için çözmüşler bazıları.Mesela mahalle muhtarları işletmeleri var işgaliye ama kimsenin haberi olmadan ihaleye çıkıp sözleşme geçirmişler.

‘BİR DE GENÇLİĞİMİZ GİTTİ’

Bize ilk tahliye kararı geldiğinde 2 ay içinde dava yolumuz varmış.Biz davaya gitmedik.Belediyeyle ters olmayalım diye. Bize başkan yardımcıları ve müdürler sizi mağdur etmeyeceğiz içimizdekilere vereceğiz diyince biz inandık. Şimdi de biz de kandırıldık diyorlar bize.Ne olacağı belirsiz ama şu bir gerçek bize vermeyecekler belli yani. 2-3 tane satış evi yapacağız burayı ihaleye çıkaracağız ki ihaleye çıktığı zaman da adam teminatını yakıp ihaleyi patlatıyor. Bu ihale patlarsa da belediye kendi işletecek diyor. Aynı durum Merko düğün salonunda da var.İhale patlamış.Bir daha ihaleye çıkarmıyor. Belediye’nin  işi gücü yok iş yeri işletecek yani esnafın gözünde.

Benim sigortalı çalışanım var maliye kaydım var.10 yıldır vergi ödüyorum düzenli bir şekilde.Yaşım 34 ben 24 yaşında üniversite mezunu olarak geldim.İş yeri aldım.Evlendim. Evlendikten sonra altını bileziği bozdurup hava parası verdik bu işe. Kredi çektik. Daha yeni bitirdik yani.Bir de gençliğimiz bitti.”

Gökçay esnaflarından İbrahim Kılıç ise  kış günü mağdur edildiklerini belirterek, diğer illerde bu tür durumların olmadığını iddia etti. Kılıç da şu iddialarda bulundu:

‘SİZE EKMEK YOK’ DEDİ

“Biz bir şekilde burada mağdur olduk. Çevre illerde soruşturduğumuz yerlerde orada çıkan ihalelerde sayıştayın verdiği kararla  oradaki insanları mağdur etmediklerini öğrendik. Bir şekilde ihaleye çıkan yerlerin önceki sahibinin sonraki alan insan onun mağdurluğunu giderilmesi için verdiği veya dükkana yaptığı masrafları karşıladığını öğrendik. Başkanımızdan bunu istedik. Burası Isparta burada ben varım. Benim istediğim doğrultuda gider söylentisini aldık. Bu şekilde geçen Gökçay’a çıktığında sorduğumuzda ‘Size ekmek yok’ dedi. Başkanımız ekmeğe ihtiyacımız var, çocuğumuz var dediysek de size ekmek yok dedi. Bizi 7 yılda emekliliğe sürdü yani. 7 yıllık kazancımız nasıl yetecekse ömür boyu. Biz mağdur olduk. Başkan eğer bu mağdurluğu hiç bir şekilde başkan yardımcılarıyla görüşüyoruz.Gittik yanlarına kimse karşısında düğme iliklemekten başka yaptığı bir şey yok. Karşısına çıkıp başkanım en azında şunu yapabiliriz bu insanlar mağdur, dertlerini anlatıyorlar böyle durumları kimsenin ağzından çıkmıyor yani .Herkes başkanın ağzından ne çıkıyorsa onu yapacağım diye uğraşıyor. Şu anda buradaki esnaflar çalışmak zorunda.Çarşıya iniyoruz hangi dükkanı açmak istesek hava parası çıkıyor karşımıza. Hava parası çıkıyor, masraflar çıkıyor. Bizi burada elimizi boş çıkardı.Kış günü olduğu için bir yerde çalışma şansımız da yok. Yaşımız 43 mesela bir yerde garson olarak kim alır?

‘HİÇ BİR ŞEHİRDE MAĞDUR OLUNMADI’

Daha önce kışın Gökçay’da fazla iş olmadığı için çalışalım dedik. Garson olarak çalışalım dedik. Adam yüzümüze bakıyor olgunlaşmış 18 yaşında delikanlı olmadığımızı görünce  almak istemiyor.Yani bir şekilde mağduruz.Bunu bu şekilde insanların duymasını duyarlı insanlar varsa başkana en azından  insanları neden mağdur ettiğini sorabilir. Sonuçta önümüzde bir seçim var.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Denizli Büyükşehir Belediyesi Muğla, Eğirdir Belediyesi en basitinden bu tarz işgaliyeleri sözleşmeye geçirdi. İçindeki kişilere verdi. Isparta’da neden verilmiyor? verilmeyi de geçtim neden ihaleye çıkmıyor.Hiç bir şehirde mağdur olunmadı. Sadece Isparta’da bu durum. Sayıştay böyle bir karar vermiş olabilir doğrudur. Onlar diyor ki buraları ihaleye çıkarın, yıkın demiyor. Esnafı mağdur edin demiyor.Diğer illerde adamın yıllık kirası 10 TL ise burası 15 demiş 20 demiş var mısın bu şekilde işletecek misin diye sormuş evet demiş. Bu şekilde.”