Isparta'da, il sınırları içinde açık alanlarda alkol alınmasını yasaklayan ve yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu gereğince para cezası yaptırımı uygulanmasını içeren genelge ile ilgili Isparta Valisi Memduh Oğuz ilk kez konuştu.

Gazetecilere açıklama yapan Vali Oğuz, kanunların valilere verdiği birinci görevin kamu düzenini, can ve mal emniyetini, huzur ve esenliği sağlamak olduğunu belirtti. Türkiye'nin hiçbir yerinde içki yasağı diye bir kavram olamayacağını kaydeden Vali Oğuz, şöyle konuştu: "Türkiye'de son derece özgürlükçü bir ortam var.Hürriyetler konusunda dünyaya örnek bir ülkeyiz. Konuyu bu bakımdan hürriyetler açısından değil, halkın güvenliği, kamu düzeni açısından değerlendirmek lazım. Bizim vatandaşın huzurun sağlama konusunda birinci derecede önemli görevimiz var."
 
Isparta'nın Türkiye'de yaşanabilir kentler sıralamasında en önde gelen kentlerden biri olduğunu vurgulayan Vali Oğuz, şunları söyledi: "Burada genç kızlarımız, hanımlarımız gece gündüz her saatte çıkıp sokakta yürüyebilirler. Burada yürüyüş grupları var. Sabah saatlerinde çıkıp 10-15 kilometre yürüyen gruplar var. Düşünün
 
arazinin bir yerinde açmış müziğin sesini, ortaya kurmuş masayı üç beş kişi, kim oldukları belli değil. Oradan geçen vatandaş tedirgin. Bu huzuru tehdit eden bir unsur. Yerli mi, yabancı mı, suçlu mu suçsuz mu hiç belli değil. Vatandaşın oradan geçerken bir tedirginliği var. ya da bir piknik ortamında 20 aile bir arada oturmuş, iki üç tane kim olduğu belli olmayan kişi kurmuş masayı yüksek sesle müzik açmış. 20 kişi 'Biraz sonra başımıza sıkıntı gelir' diye orayı terk etmek zorunda kalıyor."
 
BUNU YASAK OLARAK DEĞERLENDİRMEYİN
 
Bu durumu sürekli bir ekiple kontrol etmenin mümkün olmadığının altını çizen Vali Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Otomobilin içinde içki ortamını hazırlamış, camları açmış son ses müzik dinleyen biri. İnsan yanından geçerken çekinir, 'Acaba bir sorun olur mu?' diye. Çünkü kontrolsüz. Bunların tamamını jandarma, polis, zabıta ekipleriyle sürekli kontrol etme şansımız yok. Bunun bir disiplin altına alınması lazım. Siz canınızın istediği her şeyi, her yerde yapamazsınız. Sigara yasağında olduğu gibi. Siz başkasının sağlına zarar vermemek için kapalı ortamda sigara içemiyorsunuz. 'Benim sigara içme hürriyetim neden sınırlanıyor?','Ben canımın istediği her yerde içebilirim' diye nasıl söyleyemiyorsanız, canınızın istediği her yerde masayı kurup, müzik sesi açarak içki içemezsiniz. Bu tüm dünyanın medeni ülkelerinde uygulanan bir sistemdir."
 
Isparta'nın Türkiye'de örnek bir vilayet olduğunu anlatan Vali Oğuz, sözlerine şöyle devam etti: "Bunu içki yasağı gibi değerlendirmemek lazım. Isparta'nın yaşanılabilir kentler sıralamasında daha üst sıralara taşınması için bir gayret olarak buna bakmak gerekir. Isparta'nın piknik alanında, kırsalında, yolunda her yerde insanlar rahat rahat dolaşabilir. Güvenlik içinde gezebilirler. Bu bakımdan alınmış tedbir olarak değerlendirmek gerekir."
 
İŞTE O GENELGE
 
Isparta İl Sınırları İçinde Açıkta Alkol Almanın Engellenmesine Dair 7 Mart 2013 tarihinde yayınlanan genelgeyle il sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların aydınlatılması amacına yönelik olarak bu kararın alındığı belirtilmişti. Genelgede, kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde meskun mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde veya umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ile terk edilen ve kullanılmayan yapılar, inşaatlar, banka ATM'leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri ile park halinde olduğuna bakılmaksızın her türlü aracın içinde alkol içilmesi yasaklandı.
 
Genelgede yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre para cezası uygulanacağı ifade edildi.