KÖYLERDE İÇMESUYU DEPOLARI YENİLENİYOR 

         İl Özel İdaresi, İmar Kentsel İyileştirme Müdürlüğü hizmet alanı içerisinde bulunan içme suyu depolarında yenileme çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda 2004 yılından buyana ekonomik ömrünü tamamlamış içme suyu depolarının yerine yenisi yapılmakta, deforme olmuş depolar ise tadilat yapılmak suretiyle iyeleştirilmekte. 

         Zaman içerisinde fiziki yıpranmalar ve yeni teknikler dikkate alınarak yapılan çalışmalarda; depo içleri fayans kaplama, su ile temas eden kısımlardaki metal aksamlarda paslanmaz çelik kullanılmakta. Bu şekilde köylerin içme suyu depolarında, standart yükseltme, şartlara göre sağlık, fen ve sanat kurallarına göre yenileme çalışmaları yapılmakta.

         Bütün bu süreç sağlık açısından titizlikle yürütülmekte. İçme suyu kaynağı tahlilleri yapıldıktan sonra proje aşamasına geçilmekte. Temiz olmayan kaynaklar içme suyu olarak kullanılmamakta. Bu güne kadar içme suyu sondajı olarak açılan 8 adet kuyuda, içilebilir nitelikte su olmadığı için kullanımına izin verilmemiştir.

         Zaman içerisinde bazı köylerimizde içme suyu sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu köylerimizde insanlar ve hayvanlar için sağlanan içme suyunun bahçe sulamada kullanıldığı ve bu şekilde sıkıntılara neden olunduğu gözlenmiştir.

         Ayrıca depo ve kaptaj gibi kapalı mekânlarda periyodik olarak yapılması gereken temizlikler önemlidir. Köylerde ihtiyar heyetince yapılması gereken bu temizlik çalışmaları ihmal edildiğinde, içme suyu sağlıksız hale gelmektedir. Bu koşul klorlama cihazlarından daha önceliklidir. O nedenle depolarda periyodik olarak yılda en az iki defa olmak üzere temizlik çalışması yapılması gereklidir.

          İçme suyu depolarında yapılan standart yükseltme çalışmaları, enerjinin ve yeterli su basıcının mevcut olduğu depolarda klorlama cihazı ile desteklenerek yapılmaktadır.

         İl Özel İdaresi olarak yapılan bu çalışmalar, vatandaşların sağlıklı su içebilmesine yönelik olarak yürütülmektedir.