Isparta’da özellikle çok nüfuslu aileleri tarafından tercih edilen halk ekmek artık satılmıyor. İlde bir süredir piyasa fiyatının yüzde 15 altında satışa sunulan halk ekmek üretimi, fabrikanın kapısına kilit vurulması nedeniyle durdu. Özay İşler Ltd, Şirketi adına fabrikayı işleten Turan Aydoğdu, fabrikanın neden kapandığını anlattı. Halkın ekmeğiyle oynandığını belirten Aydoğdu, Ispartalının ucuza ekmek yeme hakkının elinden alındığını söyledi.

BÜFELERİ KALDIRDILAR BİRDE KİRAYI ARTIRDILAR
Fabrikanın kapanmasına ilişkin yaşanan süreci anlatan Aydoğdu, "Belediye Başkanı Günaydın'ın ilk döneminde fabrika bir işletmeciye veriliyor. Bu arkadaşımız yaklaşık 2.5 yıl burayı çalıştırdıktan sonra çeşitli nedenlerle kapatıyor ve iki yıl kadar halk ekmek fabrikası kapalı kalıyor. Ardından yönetim değişiyor.
AK Partili Belediye geliyor. Bu dönemde kamuoyunda halk ekmek talebi seslerinin yükselmesiyle birlikte fabrikanın işletilmesi için devir yapılıyor. Ben de eski işletmeciden burayı devraldım. 2005 yıl mart ayı ile birilikte faaliyete başladım. Ancak yönetim değişti ve siyasi nedenlerle üzerime gelinmeye başlandı Özellikle şehir merkezinde iş yapan halk ekmek büfeleri çeşitli bahaneler ve dayatmalarla kaldırıldı.
Ayrıca çalışan büfeler için kira bedelinin artırılması istendi. Zaten halk ekmek olarak yüzde 3 gibi düşük karlarla çalışıyoruz. Hal böyle olunca iş yapamaz hale geldik. Ardı arkası kesilmeyen baskılar nedeniyle Kaymakkapı, Halı Sarayı önü, Tuhafiyeciler Sitesi önünde bulunan büfeleri kapatmak zorunda kaldım" dedi.
BELEDİYEYİ MAHKEMEYE VERDİ
Kasım ayından bu yana halk ekmek fabrikasının kapalı olduğunu ve üretimin olmadığını kaydeden Aydoğdu, ticari itibarının zarar gördüğü gerekçesiyle Belediyeyi mahkemeye verdiğini söyledi. Aydoğdu, "Ticarette irtifa kaybettim. Mağdur oldum. Şirketimin 1 milyon TL'yi aşan zararı var. Ticari itibarımı da kaybettim. O fabrikanın kapanmasıyla büfelerde çalışan 20 kişi işinden oldu. Ayrıca fabrikada çalışan 10 kişi de işini yitirdi" dedi.
ISPARTA UCUZ EKMEK YİYEMİYOR
Isparta halkının ucuza ekmek yiyemediğini halkın ekmeğiyle oynandığını öne süren Aydoğdu.
"Isparta halkı yüzde 15 daha ucuza ekmek yiyordu. 65 kuruş olan ekmeği 50 kuruştan satıyorduk. Bir çok ilde halk ekmek imkanı varken Isparta bundan mahrum bırakıldı. Isparta halkı ekmeğini kaybetti" dedi.
BÖYLE MANTIK VAR MI?
Yıllık Belediye'ye 60 bin TL kira bedeli ödediğini anımsatan Aydoğdu, "Bu bedel bile çok yüksekken benden en üst rakamda alınabilecek kira bedeli talep ettiler. Böyle bir mantık olabilir mi? Bir çok belediye halka ucuz ekmek yedirmek için işletmecileri teşvik ediyor. Bir kuruş almıyor. Bunlar en yüksek kirayı alıyor. İster ekmek çıkarın ister çıkaramayın diyorlar" ifadelerine yer verdi.