Isparta'da yetiştirilen 'barış' güvercinlerinin kendisine has didak ve göğüs oyun stili var. Bu nedenle Isparta güverin ırkı başka illerde hatta yurt dışından ilgi görüyor.

PATENT BAŞVURUSU

2017 yılı başında kurulan Evcil Kanatlılar Derneği, Isparta güvercininin kendine has oyun stili için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu. İlimizde yetiştirilen güvercinlerin oyun stili 'Isparta oynağı' adı altında patent alacak.

Kadim Dostlar Röportaj Dizisi'nin konuğu: Isparta Evcil Kanatlılar Derneği Başkanı İnayet Karatuğ. 12 l2 yaşından buyana güvercin besleyen İnayet Karatuğ, evinde 200'den fazla güvercin besliyor. Güvercin sevenler arasında sosyal dayanışma ve Isparta güvercinini markalaştırmak için 2017 başında arkadaşlarıyla birlikte dernek kuran İnayet Karatuğ'un ilk işi; Isparta güvercininin kendisine has oyun stilinin patentini almak için çalışma başlatmak oldu. Isparü güvercininin kendisine has didak ve göğüs oyun stili, Isparta oynağı adı ile patentleştirilmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruldu.

Isparta Evcil Kanatlılar Derneği Başkanı İnayet Karatuğ, güvercin besleme alışkanlığının ortaokul döneminde başladığını söyledi. 12 yaşında 1-2 güvercin ile başladığı besleme işine halen 200'den fazla güvercin ile devam ettiğini anlatan Karatuğ, şöyle konuştu:

HAYVANLARI SEVMEYEN İNSANLARI SEVEMEZ

"Atasözü var. Hayvanları sevmeyen insanları sevemez. Sakinleştiriyor. Ben evimin bahçesinde kümesimi açınca sakinleşiyorum. Kahve alışkanlığım yok.

Güvercinler çok sadık bir hayvan. Sadık bir dostü. Gidip tekrar gelme özelliği olan hayvanlar. Kümeslerine ve sahiplerine alışıyorlar. Sevildiği yerde kalıyorlar. Kümesini sevmeyen hayvan zaten orada durmaz.

HER GÜVERCİNİN BİR PLAKASI VAR

Güvercin konusunda kayıplarımız çok oluyor. Havada kayıp yaşıyoruz. En sevdiğimiz kuşlarımız atmayacaya götürüyor. Havada atmaca kapıyor. En sevdiğin kuşu alıp-götürüyor. Geriye gelmiyor. Yerde kedi-köpekten sıkıntı yaşıyoruz. Yavruyu büyütmek çok zor. Yumurta 18 günde yavru haline geliyor. Yavruyu büyütmek 3-4 süremizi alıyor. Yavru iken markalarını yani plakasına takıyor. Güvercinin kime ait olduğu yazıyor, telefon numaraları yazıyor.

1 YILDA 10 YAVRU VERİYOR

Sağlıklı baktıktan sonra yaz-kış ürüyorlar. Bir çift güvercinden 1 yılda 10 yavru alabiliyoruz. Yeterki ilgilenelim, sağlıklı yetiştirelim.  Annesi ve babasının kaybettiğimiz zaman elimizde büyüttüğümüz yavrular oluyor. Yumurtasından çıkamayan yavruya yardımcı oluyoruz. Yumurtayı kendimiz açıyoruz. Yumurtadan rahat çıkmasını sağlıyoruz."

HAFTADA 3 GÜN MEZAT

İnayet Karatuğ, 2017 başında Isparta Evcil Kanatlılar Derneği'ni kurduklarını anlatarak amaçlarını ve yapılan çalışmaları şöyle sıraladı:

Derneğimizi Aralık-2016'da kurduk. Sosyal faaliyetleri artırmak, dostlarla daha çok kaynaşmak amacıyla bu derneği kurduk. 70 üyemiz var.

Haftanın 3 günü mezat yapıyoruz. Salı-perşembe-cumartesi günleri mezat yapıyoruz. İhtiyacı olanların ihtiyacını karşılıyoruz. Askere gidecek olan, düğünü olan üyemize yardımcı oluyoruz. Bir kuşu satışa çıkarıp, onun parasını yardım olarak veriyoruz. Derneğimiz yardımlaşma amaçlı kurulmuş bir dernek.

ISPARTA KUŞUNUN ÇOK TUTULAN 2 OYUN STİLİ VAR

Isparta kuşunun didak dediğimiz ve göğüs dediğimiz dönüş stilleri var. Her şehrin kendine özgü oyun ve dönüş stili var. Bizim kuşlarımıza Isparta oynağı diyoruz. Aslında dolapçıdır ama Denizli patentini almış. Biz patent için başvuru yaptık. Henüz onaylanmadı. Isparta oynağı olarak patent başvurusu yaptık.  Isparta kuşuna has didak oynama stili ve göğüs oynama stili. Isparta oynağı ve oynakseverler adına patent yaptıracağız.

ASLINDA DOLAPÇI DİYE BİLİNİR AMA DENİZLİ BU İSMİ KAPMIŞ

Isparta güverceni Türkiye'nin her yerinde dolapçı diye bilinir. Ama Denizli patentini aldığı için bunu kullanamıyoruz. Oyun stilleri aynı. Biz de oynak dedik. Isparta kuşunun stili tutulan bir model. Balıkesir'de, Bursa'da ve İstanbul'da bu ırk besleniyor. Buradan çok gönderiyoruz. Yurt dışına bile gönderiyoruz. Yavru iken eğitimini veriyoruz. Yavru iken uçmaya başladığı zaman biz kuşları uçuruyoruz, oynaştırıyoruz.  2 çeşit oynama stili var. Göğüs ve didak. İkisini de oynuyorlar.

PATENT ALMAK İÇİN DERNEĞİ KURDUK

Isparta'da 15-20 yıldır Güvercin Derneği var. Biz bu işe patent almak için adım attık. Derneği bunun için kurduk. Reşat ve Hasan hocanın önderliğinde derneğimizi kurduk ve patent başvurumuzu yaptık. Isparta'da sevilen bir yer açtık. İçimizden gelen bir sevgi. Dostlarımız biraraya toplansın istedik.

KÜMES KOOPERATİFÇİLİĞİ

Isparta'da çok kişi güvercin besliyor. Çoğunluğu kayıtsız, derneklere üye değil. Sadece benim evimde 200 var. Sayıyı siz düşünün. Kentsel dönüşüm ile birlikte müstakil evler yıkılıyor. Mahalle aralarında besleme zorlaşıyor. Ovalarda kümesler kuruluyor. Yazısöğüt tarafında güvercinler için kooperatif sistemi kümes kuruluyor. Kuşunu beslemek isteyen oradan kümes kiralayabilecek. Mahalle ortamından daha iyi. Kimseye rahatsızlık vermeyen bir sistem. Isparta'da yapılmış bir kaç yer var. Hacılar ve Aliköy tarafından yapılan kümesler var. O kümesler kiralanabiliyor. Dernek olarak bu projeleri destekliyoruz."