Tam da söylendiği gibi oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile TBMM'deki milletvekili sayısı 600'e çıktı, Isparta'nın da temsil hakkı yeniden 4'e yükseldi.

ISPARTA'YI 600 KURTARDI

Yüksek Seçim Kurulu'nun 2016 yılı itibariyle yaptığı değerlendirmede Isparta'nın TBMM'de temsil hakkı 3 olarak ilan edilmişti. Ancak 16 Nisan referandum sonucu ile birlikte TBMM'deki milletvekili sayısı 550'den 600'e çıktı. 50 milletvekili artışı Isparta'ya 1 milletvekili kazandırdı.

Isparta'nın 2015 yılı ve 2016 yılı sonu nüfus verilerine göre Yüksek Seçim Kurulu'nca ilan edilen 3 milletvekilliği temsil hakkı Cumhurbaşkanlğı Hükümet Sistemi ile birlikte değişiklik oldu. 16 Nisan'da 'evet' oyu çıkmasıyla birlikte kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 550 olan milletvekili sayısı 600'e çıkarıldı. Bir değişiklik olmazsa 3 Kasım 2019'da yapılacak seçimle birlikte parlamentodaki milletveki sayısı 600'e çıkacak. TBMM'deki milletvekili sayısının 600'e çıkması Isparta'ya yaradı. 2015 ve 2016 nüfus sonuçlarına göre, TBMM'deki temsil hakkı 3'e düşen Isparta kontenjanını yeniden artırdı. Yapılacak ilk genel seçimlerde Isparta, Ankara'ya 4 milletvekili gönderecek. 16 Nisan referandumunda evet sonucu çıkmasaydı, TBMM'deki milletvekili sayısı 550'de kalacak, Isparta'nın milletvekili sayısı da 3'e düşecekti.

Yüksek Seçim Kurulu, 600 milletvekillik TBMM'ne göre illerin milletvekili dağılımını yeniden belirledi. Dün yapılan resmi açıklamaya göre, Isparta'nın milletvekili sayısı 4 olarak ilan edildi. Komşu ilimiz Burdur'un milletvekili sayısı 3, Afyonkarahisar'ın 6, Antalya'nın ise 16. En çok milletvekili olan il ise 97 milletvekili ile İstanbul.

YSK BAŞKANI SADİ GÜVEN BASIN KULÜBÜ'NE AÇIKLAMIŞTI

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, 16 Nisan referandumundan önce K32'nin en çok izlenen programı Basın Kulübü'ne konuk olmuş, Isparta'nın temsil hakkının ancak TBMM'nin 600 milletvekiline çıkmasıyla mümkün olacağını açıklamıştı. İşte o tarihte gündeme bomba gibi düşen açıklamalar ve Akdeniz'in haberi:

"YSK, 2016 nüfus verilerine göre illerin milletvekili sayısına çalıştı ancak resmi açıklama için 16 Nisan Halk Oylaması'nın sonucu bekleniyor. Nüfusunu 5 bin 558 artıran Isparta, yine 3 milletvekili temsilinde kalıyor. Ancak Anayasa değişikliği kabul olursa 600 milletvekili düzenlemesiyle birlikte Isparta'nın milletvekili sayısı 4'e çıkacak.

Akdeniz Gazatesi Genel Yayın Yönetmeni Soner Toros ile DHA Muhaberi Mehmet Erçakır'ın hazırlayıp sunduğu Basın Kulübü, önemli bir gazetecilik başarısına daha imza atarak, 16 Nisan Halk Oylaması öncesinde YSK Başkanı ile görüştü. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Isparta için en çok merak edilen soruya cevap verdi.

2016'de nüfusunu 5 bin 558 artıran Isparta, yeniden 4 milletvekili sayısına ulaştı mı? YSK Başkanı Sadi Güven, Isparta'nın yeniden 4 milletvekili sayısına TBMM'nin 600 milletvekili sayısına çıkması durumunda ulaşacağını açıkladı.

600 OLURSA 4 OLACAK  

2015 nüfus verilerine göre Isparta'nın milletvekili sayısı 3'e düşmüştü. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, Isparta nüfusunu 2016'da 5 bin 558 artırarak 421 bin 766'den 427 bin 324'e yükseltti. Ancak YSK, Isparta'nın temsil sayısını 3'den 4'e çıkıp çıkmadığı sorusuna henüz bir açıklama yapmadı.

Gazeteciler Soner Toros ve Mehmet Erçakır'ı Yüksek Seçim Kurulu'nda kabul eden Başkan Sadi Güven, Isparta'nın milletvekili temsil sayısına ilişkin soruyu şu cevabı verdi:

"Bir önceki dönem milletvekili verilerine göre Anayasa değişikliği kabul edilir, Türkiye'deki milletvekili sayısı 600'e çıkınca 'ne olur' diye bir çalışma yaptırmıştım. Milletvekili sayısı 600'e çıkması durumunda Isparta'nın çıkaracağı milletvekili sayısı 4 olarak görünüyor. 600 milletvekiliyle 'Isparta ne çıkarıyor' diye baktım 4 milletvekili çıkarıyor."

AK PARTİ İL BAŞKANI ZABUN, 'EVET ÇIKARSA, CHP 1 VEKİL KURTARACAK' DİYE AÇIKLAMADA BULUNMUŞTU

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun da 16 Nisan öncesi gerçekleştirilen Basın Kulübü programında 'evet' oyunun önemini 'evet çıkarsa CHP 1 milletvekili kurtaracak. Çünkü Isparta'nın milletvekili sayısı 4'e çıkacak' diye anlatmıştı. İşte o tarihli Akdeniz haberi ve açıklamalar:

"AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, 16 Nisan'da 'evet' oyu çıkmasının Isparta'da en çok CHP'ye yarayacağını söyledi. Zabun, "1 Kasım seçim sonuçlarına benzer bir tabloda CHP milletvekili çıkaramaz. Ama milletvekili sayısı 600 olursa Isparta'da 1 milletvekiliğini kurtarırlar" dedi. AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, referandum propaganda sürecinde dikkat çeken açıklamalarına devam ediyor. İl Başkanı Zabun, 16 Nisan'da Türkiye'de çıkacak 'evet' sonucunun Isparta'da CHP açısından çok önemli olduğunu söyledi. Meclisin 550 milletvekili sayısında kalması, Isparta'da da 1 Kasım seçimlerine benzer bir tablonun çıkması durumunda CHP'nin 1 milletvekilinden olacağını savunan Zabun, "Meclisteki milletvekili sayısı 600'e çıkarsa CHP Isparta'dan 1 milletvekilini korumuş olacak" dedi. 

'EVET' ÇIKARSA 4 OLACAK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişikliği ile TBMM'deki milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkacak olmasına yönelik eleştirileri değerlendiren AK Parti İl Başkanı Zabun, milletin temsil hakkının artmasından rahatsız olunmasına tepki gösterdi. Bu durumun Isparta için ayrı bir önemi olduğunun altını çizen Zabun, "eğer milletvekili sayısı 600'e çıkmazsa Isparta'nın temsil hakkı 3'de kalacak. 600 milletvekili tablosu ile Isparta'nın milletvekili sayısı yeniden 4'e yükselecek" dedi. Bu durumun CHP açısından önemine dikkat çeken Zabun, şöyle konuştu:

ISPARTA'NIN VEKİL SAYISININ ARTMASI BUGÜNKÜ ŞARTLARDA CHP'YE YARIYOR

"Bu durum CHP açısından çok önemli. Çünkü CHP böyle bir değişiklikle Isparta'dan 1 tane milletvekili kurtaracak. En son 1 Kasım seçimlerindeki benzer tablo çıksa şu an CHP milletvekilini kaybediyor. 550'de kalırsa aldıkları oy çöpe gidecek. Ama 600'e çıkarsa milletvekilliğini kurtaracak. Demokraside temsil oranı önemlidir. 1982 Anayasası kabul edildiğinde nüfusumuz 40-45 milyon idi. Şimdi 80 milyona geldik. Buna bağlı olarak temsil oranını artırmak demokrasinin bir gereğidir. Isparta'da Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy veren seçmenin mecliste temsil edilme imkanı kalmıyor. 1982 Anayasası'ndan önce 2 meclis vardı.

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKILMALIDIR

İki meclisin sayısı 600'ü buluyordu. İlk defa çıkmıyor. Yıllarca bu ülkede vatandaşa şu empoze ediliyor. Siyetçi itibarsızlaştırılıyor. Bu ülkede milletvekilleri ile ilgili en ufak değişiklik yapsanız birileri çıkar 'bunlar ne işe yarar' diye piyasaya pompalama yapar. Bugün milletvekilinden daha fazla maaş alan bir dünya bürokrat var. Yüksek asker, yüksek mahkeme üyesi, vali gibi. Neden bunları kimse tartışmaz. Neden tartıştırılmaz? Milletimizin uyanık olması gerekir. Burada itibarsızlaştırılmaya çalışılan millet iradesidir. Siyasetçi üzerinden millet iradesi itibarsızlaştırılıyor. Milletin milli iradeye sahip çıkması gerekiyor."