MHP Miletvekili Adayı Nuri Okutan, AK Parti Hükümetlerinin Isparta'yı bilinçli bir şekilde dışlama politikası yürüttüğünü ileri sürdü.

MHP Milletvekili Adayı Vali Okutan, Isparta'nın siyaseten mağduriyet yaşayan bir il olduğunu söyledi. Durumun Isparta'nın sahipsizliğinden öte olduğunu belirten Okutan, "bilinçli olarak dışlanmış bir kentte yaşıyoruz" dedi. Okutan, şu mesajları verdi:

TIKANMIŞLIK VAR

"Sahipsizlikten öte gördüğüm, hissettiğim şey bilinçli bir maduriyet oluşturmaktır. ’Sayın Süleyman Demirel döneminde Isparta ciddi yatırım aldı şimdi yapmasak da olur' diye bir hareketin olduğu kanaatindeyim. Isparta bilinçli olarak dışlanmış olduğunu düşünüyorum. Hükümete oy vermiş insanların bile bu noktada tıkandıklarını, yutkunduklarını görüyoruz. Sahipsizlikten öte bir tıkanmışlık olduğunu görüyorum. Ispartalı işadamlarımızın ödül töreninde ITSO Başkanı sahipsizliği kendisi söyledi. Kendisi sahipsizlikten bıkmış ki eski Ulaştırma Bakanının karşısında ben 'bu gidişata dur' demek istedim. Hükümet üyeleriyle irtibata geçtim. Sayın bakana aksaklıkları aktardı. Ben onun yalancısıyım. Demek ki ITSO başkanı siyasi temsilden öte o ilin projelerini sahiplenmiş, söz almış. Yeni dönemde AK Parti’nin iktidar olacağını düşünerek buralarda aksamalar var, bunları giderin diyor. Orada vekillerimiz de vardı. Kimse buna itiraz etmedi.

AK PARTİ'NİN PROPAGANDASI YAPILDI

Demokratik parlamenter sistemde hükümette önemlidir, muhalefette önemlidir. Orada bakan yoktu. Oraya il dışından bir milletvekilinin çağrılması doğru değildi. Şuanda sayın bakan milletvekili ve Antalya milletvekili adayı. Bakanlıktan istifa etti. Sanki AK parti’nin propagandası haline döüştürüldü. Bu Ispartalılara da bize de haksızlıktı.  Ulaştırma Bakanının 2011’de de aynı cümleleri var. Yapacağız edeceğiz dedi.  Şimdi ki eski bakan da aynı konuşmaları yaptı. Madem böyle bir şey var istifa etmeden gelir bunları masaya yatırırsınız. Başka yerlerde ciddi olarak masaya yatırarak çalışmalarını biliyoruz. Böyle bir açıklamayı Antalya vekil adayı olarak Isparta’ya gelip söylemek gerekiyorsa basın toplantısı yapabilirdi. Siyasi bir saygısızlık olarak gördüm. Memleketimizin evladı, dünya, Türk siyasi tarihimizi incelerken görmezden gelinemeyecek Cumhurbaşkanı ve başkanımız olan birisi var. Siz onların tozunu yapmamışsınız. Siz siyasi nezaketsizlik örneği göstererek burada yuhalattınız. Buna Isparta’nın evladı olarak çok üzüldüm. Ispartalılar misafirperver ve yumuşak başlı. Orada madem siz konuşacaksınız bizim de konuşmamız icap ederdi. Bunun daha fazla gitmeyeceğini Ispartalıların uysal koyun olmadığını hatırlattım.

ISPARTA HAKKINI ARAMAYACAK MI?

Ben valiyken vali gibi valilik yaptım. Benim yaptıklarım ortada. Ben nezaket örneği olarak vedalaşmaya gittim. Eğer saygısızlık varsa bize yapılan saygısızlık var. O toplantıyı siyasi parti toplantıya dönüştürülmesi bize saygısızlıktır. Ben vali ve diğerleriyle vedalaşmak istedim. Sayın vekil valiyken böyle demiyorsunuz ama dedi. Ben siyasi parti valiliği yapmadım. Sayın başbakan ve cumhurbaşkanına da bir saygısızlık etmedim. Bugün de etmem. Ama bunu yapmak demek sayın cumhurbaşkanı ve saygısızlık yapmak demek midir? Isparta hakkını aramayacak mı? Ben koalisyon döneminde atanan bir valiyim. Bu hükümetten önce zaten valiydim.

BEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN DA ÖDÜL ALDIM

Böyle bir şey olsa şimdi hakkımda işlem yapılması mümkündü. Bu hükümetle de çok iyi çalıştığımı düşünüyorum. Çok başarılı çalışmalarım oldu. Sadece Koç Vakıfından ödül almadım. MEB’in bağımsız kuruluşlara yaptırdığı araştırmalar da Birleşmiş Milletler litaratürüne giren çalışmalar yaptım. BM’ye giderek Nuri Okutan modelini anlattım. Biz fişlemeyi şimdi görüyoruz. Ben o dönemde personel daire başkanıydım. Zurnanın son deliğiydim. Elinde belge olan varsa çıksın meydana. Bunları öfkeyle söylenmiş laf olarak değerlendiriyoruz.

EĞER YAPILMAK İSTENSE ÇOK KOLAY YAPILABİLİR

Çok kolay bir yol değil ama nice yolları yapabilecek kapasitedeyiz. Ne zor yollar yapıldı. Tüneller yapıldı. Bunlar artık konuşulamayacak kadar basit şeyler. O toplantıda sayın eski bakan hızlı trenin önemini anlattı ama Isparta’ya uğradığını söylemedi. Dereboğazı yapılmak istenilse çok kolay yapılabilecek bir yol. Antalya’ya 11 milyon turist geliyor. Oraya 100 km yakınındayız. Bugün Isparta’nın en önemli sorunlarından birisi bu turistlerden yararlanamaması. Havaalanımız var. Bu uçakların havaalanımıza inmesi. Buradan geçilmesi, bu güzergahı kullanarak Antalya’ya geçmesi. Bir çok yerde antik tarihi yerlerimiz var, bunlardan faydalanması söz konusu. Bu turistlerin buraya ister havaalanını geçiş olarak kullanalım ister Antalya’dan getirelim bunu istiyoruz. Burada şu kadar elma üretiyoruz. Antalya’da seracılık, sebzecilik ortaya çıktı. Sebzecilikle ilgili bir çalışma var. Burada tonlarca sebze Antalya’ya indiriliyor.

Her yıl onlarca trafik kazası oluyor ve canlar veriliyor. Kimse süs, keyfimiz için ya da başka illere yaptığınız bize yapmadınız diye istemiyor. Bu gerekçelerle insanlar duble yol istiyor. Konya yolu var. Ben Urfa Valisiyken 5 saatte Konya’ya geliyordum. Konya’dan buraya 5 saatte geliyorsunuz. Yıllar önce başka hükümetler tarafından yapılan yolları kullanıyoruz.

ISPARTA TEŞVİK MAĞDURU

Isparta 2.bölge zenginlik sınıfına tabi tutulmuş. Birinci bölgelere hiç teşvik verilmiyor. İknci bölgeler zengindir artık oraları desteklemeye ihtiyaç yoktur deniyor. Isparta 2.bölgede bulunuyor. Bunun anlamı yatırım yapılmasa da olur. Esas teşvik 5 ve6. Bölgelerde. Oralarda yatırım yaparsanız çok yüksek teşvik söz konusu.

Bunlar kişi başına düşen gelir ve zenginliğe göre hesaplanıyor. 2.bölgede Adana var. Kişi başına dülen gelir 10 bin TL. Aydın’da 11 bin TL, denizli 11 bin TL. Isparta 8 bin TL. 2.bölgede en düşük yer Isparta.

4.bölgede Rize 12 bin 160 TL. burada bir kayırmacılık yok mu? 12 bin Rize 4.bölgede 8 bin TL Isparta 2.bölgede. burada Isparta’daki yatırımlar yapılmasın. Afyon 4.bölgede 10 bin 77 TL. Isparta mı kalkınmış Afyon mu kalkınmış? Hangi gerekçeyle Afyon 4.bölgede oluyor da Isparta 2’de oluyor. İsteğimiz Isparta 4’de olsun. Bu bir sahipsizlik değil. Bu devletin resmi sıralamasıdır. Bu sahipsizliğin ötesinde bir dışlanmanın belgesidir.  2.bölgede örneğin havancılık yapacaksınız. Entegre hayvancılık yatırımında öz sermeye konması gereken miktar 1 milyon TL. ama Burdur’da olursa 500 bin konulacak. Ciddi bir negatif ayrımcılık söz konusu."