Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, yaptıkları araştırmaya göre geçen sene kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde 5 milyar YTL zarar meydana geldiğini söyledi.

Isparta"daki çiftçilerde bu yaz da su problemiyle her an karşı karşıya kalınabileceğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Kutlu, geçen seneki zararın meydana gelmemesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

Ziraat Odası Başkanı Kutlu, suyun daha derinlerden çıkması zemine yakın toprağın nemlenmesine engel oluyor dedi. Kutlu; “Sonuç olarak ağaçların kökleri doğal olarak topraktan beslenemiyor” diye konuştu.


Kutlu konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu; “ Metresi 100 YTL' ye mal olan kuyuları açıp, suyu bahçeye, tarlaya pompalamak için yüksek elektrik faturası borcu altına giren çiftçi toprağını ne kadar sularsa sulasın aşırı sıcaklar nedeniyle su hızlıca buharlaşıyor.

Geçtiğimiz yıl aşırı sıcaktan hızla buharlaşan sular dallardaki meyve gözlerinde mantar oluşmasına neden oldu. Üstüne üstlük ağaçlarda döllenmeyi sağlayacak arıların ortadan kaybolması felakete davetiye çıkardı. İzmir Kemalpaşa, erkenci ve kaliteli kirazı ile meşhur. Dünya piyasalarına yılın ilk kirazını gönderen bölgede geçen sezon rekolte 55 bin ton idi. Bu yıl beklenen rekolte ise 60 bin tonun üzerindeydi.

 Ancak bu sezon kiraz bahçelerinde ürün kaybı yüzde 90'a vardı. Üretici dertli, sezon başında tüccardan peşin para alanlar gerekli ürünü tedarik edemedikleri için şimdiden büyük borçların altına girdi. Geçtiğimiz yıllarda ödeme dönemlerinde köylüye para yetiştiremeyen bankalar şimdi ödenmeyen kredilerin faizlerini hesaplıyor. Hasat sonrası düğün dernek kurmayı düşünenler hayallerini gelecek sezona erteledi” şeklinde konuştu.


Kutlu; " Çözümün file sistemi" dedi. “Aşırı sıcakların ağaçları yakması, sulama sonucu topraktaki suyu kısa zamanda buharlaştırıp dallarda mantarlaşmaya yol açması üreticileri yeni arayışlara itti. Çözüm ise güneş ışınlarının etkisini yüzde 35- 60 arasında azaltan ve arıların ağaçlarda yaptığı döllenmeyi silip süpüren yağmur ve dolunun şiddetini kıran fileler.

 Özellikle İsrail'de uygulanan bu metot ile ağaçların çevresine yerleştirilen demir konstrüksiyonlar sayesinde ağaçların üzeri bir file ile örtülüyor. Maliyeti dönüm başına 2 bin YTL olsa da Kemalpaşa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Halim Akar, bu maliyetin altına girmenin değeceğini söylüyor” diyerek sözlerini tamamladı.