Yeni çipli kimlik kartlarının yenilenmeye başladığı günden bugüne Isparta’da İl Nüfus Müdürlüğü’ne 16 bin 500 kişi başvurdu. Başvuru yapanlardan 11 bin 500’ünün yeni kimlik kartları ellerine ulaştı. Kalanların ise bir ay içinde gönderileceği belirtildi.

Isparta Nüfus Müdürlüğüne bu güne kadar 16 bin 500 kişi kimliklerini, yeni çipli kimlik kartları ile değiştirmek için başvuru yaptı. Başvuru yapanlardan 11 bin 500’ü ise yeni kimlik kartlarını aldı. Isparta Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürü Muhsin Demir kimliklerin teslim edileceği adreslerle ilgili sorun yaşandığını söyleyerek “vatandaşımız kimliğin teslim edileceği adresi ve kendisinin olmadığı durumlarda teslim edilecek kişiyi bize yazdırıyor. Fakat adrese kimlikleri götüren postacı yada kuryeler kişiyi bulamadığında bize iade ediyor. Günde bu şekilde 50 kadar kimlik bize iade ediliyor” dedi.       

1 Ocakta başlayan mevcut Nüfus Cüzdanlarının yeni çipli kimlik kartları ile değiştirilmesine devam ediyor. Kimliklerin yenilenmesi sürecinde işlerde aksama yaşanmaması için hafta sonları da çalışan Isparta Nüfus Müdürlüğüne, 19 Nisan’a kadar 16 bin 500 kişinin kimliklerini yeniletmek için başvuru yaptığı öğrenildi. 16 bin ğ500 kişiden 11 bin 500 kişiye ise yeni çipli kimlik kartları dağıtıldı. 

3 YIL İÇİNDE DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Vatandaşların kimlik yenileme sürecinin ilk başladığı dönemde, yeni kimlik kartını almak için yoğun başvuru yaptığını belirten Isparta Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürü Muhsin Demir, son dönemde ise kimliğini yenilemeye ilginin azaldığını belirtti.  Demir, “kimliklerin yenilenmesi bakanlık 3 yıl süre verdi. Yani 2020 yılına kadar herkesin nüfuz cüzdanlarını, çipli kimlik kartları ile değiştirmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız sürecin sonunu beklemeden, özellikle iş yoğunluğunun azaldığı bugünlerde başvuru yaparak kimliklerini yenilesinler” dedi.

BAKANLIK BAYAN VE ÇOCUKLARA ÖNCELİK TANIYOR

Nüfus Müdürlüğünün kimliğini yenilemek isteyen vatandaşlara, Mayısın 15’ine kadar hafta sonları da hizmet vereceğini belirten Demir, hafta sonları 9-17 saatleri arasında kimlik yenilemek isteyen vatandaşların nüfus müdürlüğüne başvuru yapabileceğini belirtti. 

Yeni çipli kimlik kartı almak için başvuru yapan bayan ve çocuklara öncelik verilediğini söyleyen Demir, “başvuru yapan vatandaşlar arasında bayanların ve çocukların önceliği bulunuyor. Bakanlık bayanlara ve çocuklara yeni çipli kimlik kartlarını 35 günde, Erkeklere ise 70 günde gönderiyor” diye konuştu.

ADRES SORUNUNDA KİMLİKLER MÜDÜRLÜĞE GİDİYOR

Çipli kimlik kartları ile ilgili en büyük sorunun teslimatta yaşandığını belirten Demir, “bize başvuru yapan vatandaşlar kimlik kartlarının teslimatı ile ilgili bir adres veriyor. Genelde bu ev adresleri oluyor. Evde kendisinin olmaması halinde teslimatın yapılacağı kişi imside yazdırıyor. Fakat sorun Isparta’daki birçok adreste kişilerin zillerde isimlerinin yazmaması. Yada gidildiğinde kişilerin evde olmaması. Hal böyle olunca adreste kişiler bulunamadığı için kimlikler bize iade ediliyor. Bu şekilde günlük 50 kadar kimlik bize geliyor” ifadelerini kullandı. 

İade edilen kimliklerin sahiplerine ulaştırılmasının ayrı bir iş yükü getirdiğini belirten Demir, “Bizde sorunu çözmek için kimlik sahiplerine kendi telefonlarımızdan mesaj çekerek ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.