BİRLİK- BERABERLİK: ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, iş ortağı Hasan Telli ile Akdeniz’e konuştu: ‘Yolumuz 1993’te kesişti. Birlik ve beraberlik içindeyiz. Aynı dili konuşuyoruz. Uyum içindeyiz. Isparta’nın gelişmesi, aynı dili konuşan girişimcilerin çokluğuna bağlıdır.’

Isparta fırsat trenini kaçırmak üzere

Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu’ için ‘yüzyılın fırsatı’ tanımlaması yaptı; ancak Isparta’nın bu treni kaçırmak üzere olduğunu iddia etti.

HER YER GECEKONDU

Isparta’nın Yeni Deprem Atlası’nda ‘Çekinceli Coğrafya’ statüsünde yer aldığına atıf yapan Sarıkaya, ‘yapılar güvenli olsa iyi olmaz mı? Şehir merkezinde yeşil alan gören var mı? Meydan var mı? Geniş yollar olsa, planlı şehirleşme Isparta için değil mi’ diye soran Sarıkaya: ‘Gecekondu yok’ diye övünüyoruz. Ama bu büyük bir yanılgı… Isparta’nın kalbi olan Mimar Sinan Caddesi, aslında en büyük gecekondu…’

KAZANAN HALK OLACAK

Afet Kanunu için Isparta’nın çok ivedi harekete geçmesi gerektiğini anlatan Sarıkaya, Belediye Başkanlığı’na çağrı yaptı: “Kentsel Dönüşüm için Belediye öncü olmalı. O zaman halk güven duyar. İnsanlara iyi anlatılırsa niçin ikna olmasın. Sonuçta en kârlı halk çıkacaktır. Davraz, Gülcü, Anadolu, Eski Sanayi, Gülistan hatta Mimar Sinan’ın arka yüzleri için ‘Ada Bazında’ üretim yapılmalıdır.”

YÜKSEK MİMAR GÜNAYDIN’A AÇIK ÇAĞRI YAPTI

Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkan Yardımcısı ve SA- HA Emlak- Yapı- İnşaat- Otomotiv Ltd. Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sarıkaya, ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ bağlamında Isparta’nın yeteri oranda proje üretmediğini savundu. Isparta’nın I. Derece Deprem Kuşağı’nda yer aldığına atıf yapan Sarıkaya, “oysa en büyük önceliğimiz eski yapıların güvenli hale getirilmesi olmalıydı” dedi. 100 Bilim İnsanı’nın üzerinde 5 yıl çalışarak hazırladıkları Yeni Deprem Atlası’nda Isparta’nın ‘ÇEKİNCELİ COĞRAFYA’ olarak konumlandırıldığına işaret eden ITSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Belediye Başkanlığı’na açık çağrı yaptı. Sarıkaya, “Belediye Başkanlığı Afet Kanunu bağlamında hareket etmeli. Önder kurum olmalı. Öncülük yapmalıdır. Belediye bu masanın en önemli tarafında olursa halk güven duyar. İnsanlara Afet Kanunu’nu iyi anlatırsan niçin ikna olmasın ki… Sonuçta bu işten en kârlı şekilde halk çıkacaktır.”

AFET KANUNU BENCE YÜZYILIN PROJESİDİR

Toplumda ‘Kentsel Dönüşüm’ olarak tanımlanan ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un ‘YÜZYILIN PROJESİ’ olduğunu iddia eden ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, ana hatlarıyla şöyle dedi:

GECEKONDU: Bence Isparta’nın arsa sorunu yok. Ve önünde ‘YÜZYILIN FIRSATI’ var.

Herkes, ‘Isparta, gecekondusu olmayan tek kent…’ diye övünüyor. Bu büyük bir bilgi eksikliği ve yanlışlıktır. Bırakın eski mahalleleri Isparta’nın kalbi olan Mimar Sinan Caddesi en büyük gecekondudur. Manzara bu kadar trajik yani…

Eski Sanayi, Halife Sultan, Davraz, Gülcü, Anadolu hatta ve hatta Mimar Sinan’ın arka tarafları mutlak surette yenilenmelidir.

Site inşasına yol verecek şekilde Ada Bazlı çözümler üretmekten başka çare yok. Bunun için de güçlü, ahenkli, sağlıklı bir şekilde kamu otoritesine ihtiyaç vardır.

Oysa önümüzde Afet Kanunu gibi yüzyılın bir fırsatı var. Ben Kentsel Dönüşüm, Hükümet’in en iyi projesidir. Takdire şayandır. Yüzyılın fırsatıdır.

GÜVENLİ YAPI: Şimdi çok güvenli, sağlıklı, estetik bir yapıda yaşamak istemez misin? Ama bunu insanlara kabul ettiremiyoruz.

Oysa ben iddia ediyorum; Türkiye’de Kentsel Dönüşüm’de en başarılı olabilecek yerleşim birimlerinden birisi de Isparta. Ama olmuyor.

Bunun için Belediye’ye ihtiyaç var.

Şehir Merkezi’ne bakın… Yeşil alan var mı? Kent Meydanı var mı?

Güvenli yapı, estetik yaşam alanları, geniş yollar, yeşil alanlar olsa kötü müdür?

VİLLA PROJELERİ: Yapılması gereken şudur: Eski mahallerde ‘SİTE’ inşa edecek şekilde ‘ADA BAZLI’ çözümler üretmektir

Kat artışı verilmelidir

Biz SA- HA Emlak_ Yapı_ İnşaat_ Otomotiv Ltd. Ş. olarak müstakil villa tarzı projelerin önünün açılmasını savunuyor. Bu ölçekte projeler hayata geçirmek istiyoruz. Ancak yer bulamıyoruz.

Biliyorsunuz yapılarda Enerji Kimlik Kartı uygulaması var. Kanun yaptırımı 2017 yılında resmî olarak yürürlüğe girecek. Çok önemsediğimiz bir konu da budur. Türkiye’nin en büyük cari açığının enerji olduğu düşünüldüğü an konunun ne kadar değerli olduğu anlaşılır.

ESKİ SANAYİ: Sanayi ile şehir iç içe olmaz. Eski Sanayi şehir merkezinde kaldı. (‘- Hoş, artık Eski Sanayi’de işletmede azaldı.’) Ancak yine de revizyon şart. Eski Sanayi Gül Küçük Sanayi’nin arka taraflarına taşınmalıdır. Bunu Yeni Sanayi Sitesi izlemelidir.

HAFIZADA KALANLAR: Şunu da unutmayalım ki dışarıdan gelenlerin şehirde giriş ve çıkışları aklında kalır. En etkileyici tarafı budur. Hafızada giriş ve çıkışlar kalır. Ona göre düzenleme yapmalıyız.”