Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi (ITKM) 11.09.2007 tarihinde dönemin Belediye Başkanı Merhum Hasan Balaman tarafından temeli atılarak başlatılan şehrin ilk AVM'si olarak planlandı ve kısa sürede hızla inşaat yükselerek bitme seviyesine ilerledi.

2009 Yerel Seçimlerinde Belediye Başkanı Seçilen Yusuf Ziya Günaydın, çeşitli defalar demeçler vererek inşatın kısa sürede biteceğini açıklasada 10 yıllık iktidarında inşaatın tamamlanmasını sağlayamadı.

2007 yılında temeli atılıp 2009 yılı mart ayına kadar yüzde 78 seviyesine kadar yükselen inşaat 10 yıllık süreçte yüzde 22 seviyeyi tamamlayamadığı gibi inşaatın başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi.

Bugün temelinin atılmasında tam 15 yıl geçti ve köprünün altından çok sular aktı. Önce Kadıahmetoğulları firması Günaydın yönetimindeki Isparta Belediyesini kandırarak tapu devri karşılığında ciddi rakamlarda krediler çektiler, bu krediyi Markantalya AVM'nin tamamlanmasında kullanan firma Isparta ITKM inşaatına göstermelik işler yaparak süreci idare etti.

 Yine Günaydın döneminde Isparta Belediyesi'ne düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk Operasyonunda tape kayıtlarında İnşaatla ilgili şok eden iddialar yer alırken, Daha sonra çok daha vahim bir gelişme daha yaşandı, inşaatı yapan firma sahipleri 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından Fetö Operasyonlarına takılmamak için yurt dışına kaçtılar.

Böylelikle ITKM kaldı Kayyuma, Kadıahmetoğulları şirketi çeşitli büyük mülkiyetleri, taahhütleri ve borçları olan bir şirket olması nedeniyle TMSF tarafından el konuldu.

Şirketin Isparta'yı ilgilendiren kısmı ITKM'de tam bir karmaşa olduğu ortaya çıktı.

ITKM'nin birçok dükkanı bankalara teminat gösterilmiş, bazıları fiilen satılmış, bazıları icralık olmuş ve Isparta Belediyesi tarafından hem inşaat gecikme cezaları hergün işleyen, hemde inşaatın fesih davası devam eden bir enkaz buldu kayyum heyeti kucaklarında.

Cumhurbaşkanından talimat, ITKM'yi Çözün!

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen, Göreve gelmesiyle ITKM'ye odaklandı,

ITKM için konuyla ilgili kiminle görüşülmesi gerekiyorsa görüştük, Isparta, Antalya, Ankara, İstanbul'da gereken herkesle görüştük hatta konuyu Sayın Cumhurbaşkanımızada sunduk, kendisi ITKM'nin en kısa sürede bitirilmesini istedi, böylelikle süreç hızla devam ediyor, Hem bizler ve hemde Meclis üyelerimizve Değerli vekillerimiz bu konuda gövdelerini taşın altına koydular, TMSF krediyi hazırladı para sorunu ortadan kalktı, dedi.

Son olarak Konu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğana iletilmesiyle konunun çözülmesi talimatı verildi ve TMSF gerekli çalışmaları yaparak ITKM'yi 23 Nisan'da açıyor..

İŞTE TÜM DETAYLARIYLA EN KAPSAMLI ITKM DOSYASI 

Yapımına 1996 yılında dönemin Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı tarafından başlanan ancak aradan geçen 25 yıldır bitirilemeyen Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'nin (ITKM), artık açılacağı günler konuşuluyor.

Çarşamba Pazarı Kentsel Tasarım Projesi’ne Kasım 1996’da başlandı. 51 bin 500 m2’lik halk pazarı olarak bilinen alan'ın yeni çehresi için ulusal çapta yarışma açıldı.

Ulusal yarışma ile seçilen, ihalesi yapılarak inşaatına başlanan Çarşamba Pazarı Kentsel Tasarım Projesi, Nisan-1999’da seçilen Yusuf Ziya Günaydın tarafından durduruldu. Mayıs-2011 tarihine kadar projeye ilişkin hiçbir işlem yapılmadı. Tam 3 yıl sonra 1 Nisan 2002 tarihinde Belediye Meclisi’nin kararıyla Aybatılı’nın Isparta Çarşamba Pazarı Alanı Kentsel Tasarım Projesi iptal edildi, yeni ve farklı bir proje uygulanmasına karar verildi.

İşte İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Bilirkişi raporuna yansıyan tespitler:

ULUSAL YARIŞMA ELDE EDİLEN PROJE İPTAL EDİLDİ

“1999 yerel seçimlerin akabinde Mimar Yusuf Ziya GÜNAYDIN döneminde (1999-2004) ise önce inşaatın yapımı durdurulmuş ve daha sonra Belediye Meclisinin 11.05.2001 tarih ve 162 sayılı kararı ile yarışma usulü elde edilen projelerde eksiklikler olduğu gerekçesi ile yeni proje yapımı gündeme gelmiştir.

Nitekim Isparta 2.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2001/524 E. Sayılı dosyasındaki 14.02.2002 tarihli bilirkişi raporuna dayanılarak Belediye Meclisinin 01.04.2002 tarih ve 133 Sayılı kararı ile önceki yarışma usulü ile elde edilen projede yapılacak değişikliklerin yeterli olamayacağını, yeni ve farklı bir projenin uygulanması gerekeceğini, bu nedenle Isparta Belediyesinin Ulusal Yarışma ile elde ettiği  “ Isparta Çarşamba Pazarı Alanı Kentsel Tasarım Projesi”nin iptal edilerek  yeni ve farklı bir proje olan “ Yeni Halk Pazarı Projesi” nin uygulanmasına karar verilmiştir.

İHALEYE KİMSE KATILMADI

Ardından Belediye Meclisinin 03.06.2002 tarih ve 12 sayılı kararı ile “Yeni Halk Pazarı”  inşaatının kat karşılığı olarak yaptırılmasına ve bu hususta encümene yetki verilmesine karar alınmıştır. Devamında 19.07.2002 tarih ve 35 sayılı meclis kararına dayanarak 03.06.2003 tarihinde, 2886 sayılı kanunun 35/c maddesine göre ihaleye çıkılmış ise de bu ihaleye hiçbir istekli girmediğinden ihale iptal edilmiştir.

YENİ BİR PROJE İNŞAAT

Daha sonra belediye kaynakları ile söz konusu alanın başka bir noktasında bulunan 3 nolu parsel üzerinde yeni ve farklı bir proje olan “Yeni Halk Pazarı Projesi” inşaatı başlamıştır.

41 AY ZAMAN KAYBI

Belediye Başkanı Yusuf Ziya GÜNAYDIN ve yürütme organı Encümen tarafından, yerel seçimlerin yapıldığı Mart 1999 ile “ Yeni Halk Pazarı Projesi”  nin yapımına başlanılan Eylül 2003 tarihleri arasındaki yaklaşık 41 ay boyunca  söz konusu alanda herhangi bir çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir.”

İŞTE ITKM’NİN 30 YILLIK SERÜVENİ
GÜNAYDIN, AYBATILI’NIN YAPTIĞI İNŞAATI YIKIP,
2004 SEÇİMLERİ ÖNCESİ YENİ ITKM’NİN TEMELİNİ ATTI

 ITKM, 1997 yılında Belediye – Mimarlar Odası işbirliği ile ulusal yarışma açıldı. Birinci gelen projenin uygulamasına Belediyenin imkanlarıyla başlandı. 1999'da Belediye Başkanı seçilen Günaydın, 4,5 yıl telif haklarından doğan hukuki sürecin çözmek için uğraştı, seçime 6 ay kala yine ikinci bir projenin temelini atıp, inşaata başladı. 2004 yerel seçimlerinden çıkıldığında yeni yönetimin masasında 2 ayrı Çarşamba Pazarı Projesi ve inşaatı vardı.

HASAN BALAMAN, 2 FARKLI PROJEYLE KARŞILAŞTI

10 Yılda Temel Atılabildi
10 yıllık bir süreçte sadece temeli atılan pazaryeri projesi mahkemelik oldu. Yusuf Ziya Günaydın döneminin başkanlığında mahkeme kararının 4 yıl beklemesi talihsizliği de bu süreyi iki katına uzattı.

Bu arada Isparta'da 27 Mart genel seçimlerinde belediyeyi MHP'den devralan AK Parti'li belediye Başkanı Hasan Balaman yeni bir proje - etüt fizibilite raporu çıkararak Çarşamba Pazarı'na geçici bir yer yaptı ve 450 dükkanın mevcut olduğu alanı yeniden ihaleye açtı.

ITKM İhalesi Böyle Gerçekleşmişti..

Balaman, iktidara geldiğinde karşısında araziye uygulanmış ve her ikiside yarım 2 farklı uygulama gördü. İki projeyide yıkıp yeni bir proje geliştirildi. 2006 yılında kat karşılığı usulü ile ihaleye çıkarak inşaatın büyük bir hızla ilerleyip bitme aşamasına getirtti..

HABER32 ARŞİVİNDEN TEMEL ATILDIĞI GÜNÜN HABERİ      

15 senedir yılan hikayesine dönen 2 Belediye Başkanı harcayan, eski adı Çarşamba Pazarı, yeni adı Ticaret ve Kültür Merkezi olan inşaatın temeli Isparta Valisi Şemsettin Uzun tarafından atıldı.

Kapalı alanı 135 bin m²’lik, 18 ayda tamamlanacak olan Ticaret ve Kültür Merkezi yaklaşık 90 milyon dolara mal olacak. Bu inşaat içerisinde cami, kültür salonları, sinema salonları, restaourantlar, alış veriş merkezleri, 450 adet ticari iş yerleri, 2 bin araçlık kapalı otopark, düğün salonları, dershaneler, öğrenci yurtları bulunacak.

Bu Ticaret ve Kültür Merkezi Isparta’da adeta yeni bir kent oluşturacak. Temel atma törenine Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Belediye Başkanı Hasan Balaman, AKP İl Başkanı Nuri Uzaktaş, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Ticaret Borsası Başkanı Murat Dolmacı ve vatandaşlar katıldı.

İlk konuşmayı Kültür Merkezi’nin bulunduğu Yayla Mahallesi Muhtarı Şevket Pekşen yaptı. Pekşen, şunları söyledi: “Mahallemde böyle dev bir inşaatın yapılması beni çok memnun etti. Sayın Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederim” dedi.

AKP İl Başkanı Nuri Uzaktaş “Bu güzel proje Isparta’nın gururu olacaktır. Çok mutluyum. Şimdiye kadar yapılması gerekirdi. Luzümsüz vakit harcandı” dedi.

Belediye Başkanı Hasan Balaman ise şunları söyledi: “Bugün sizlerle güzel ve güzide bir inşaatın temelini atıyoruz. Çok heyecanlıyım. Bu temeli atıncaya kadar neler gelip geçti. Bu inşaatın yapılması için namusumuzu ve şerefimizi ortaya koyduk. Birlik ve beraberlik sayesinde bu günlere geldik. 3 yıldır bu projeler üzerinde çalışmalar yapıyoruz.

Bu merkezde 500 den fazla esnafımız vardı. Bütün bu insanları bir çırpıda kaldırıp atamazdık.

Bu yüzden ilk olarak Davraz Mahallesi’nde yeni Çarşamba Pazarı yaptık.

Yeni Köy Garajı yaptık. Yeni Hal binası yaptık. Esnafın burnu kanamadan, esnafla anlaşarak bu yeni yapılan yerlere taşıdıktan sonra inşaat çalışmalarına başladık. Yani 3 yıldır boş durmadık. Burası yapıldığı zaman 200 bin nüfusa sahip olan Isparta’nın adeta yeni kenti olacak.

Burası Isparta’nın adeta cazibe merkezi olacak. Ben isterdim ki bu inşaatın yapımını Isparta’lı müteahhitler üstlensin. Fakat hiçbir Isparta’lı ihaleye katılmadı. 2005 yılının Eylül ayında yapılan ihalede Kadı Ahmetoğulları A.Ş. firması ihaleyi üstlendi. Tabi bu 3 yılda siyasi rant elde etmek isteyenler oldu.

Bize olan güveninizi tertemiz oylarınızla 22 Temmuz’da gösterdiniz. Hiç kimsenin burnu kanamadan, hiç kimseyi üzmeden buradaki tüm esnafımızı taşıdık. 18 ay sonra müteahhit burayı bize teslim edecek. 2008 yılı sonunda bitecek, 2009 yılında tamamen tamamlanmış olacak. Ben Isparta halkına, belediye meclis üyelerine, Belediyemize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum. Burası bizim gurur kaynağımız. Vatandaşlarımıza mahcup olmadık. Isparta’ya ait vizyon projelerimiz devam edecektir” dedi.

Vali Şemsettin Uzun ise, “Isparta’ya hayırlı uğurlu olsun. Böyle büyük bir projeyi üstlenmek, her şeyden önce yürek ister. Müteahhitten öğrendiğime göre 90 milyon dolara mal olacakmış. Bu büyük inşaat tamamlandıktan sonra da Isparta’da iş alanları, aş alanları meydana gelecek. Bizim insanımız yeniliklere karşıdır. Ama eser meydana geldiği zaman takdir etmesini de bilir. Bu güzel eser Isparta’ya hayırlı uğurlu olsun. Isparta Belediyesi’ni kutluyorum. 18 ay gibi kısa bir zamanda bittikten sonra çok müthiş bir proje olacak. Bu projenin  tamamlanmasından sonra Isparta değişecek. Belediyeyi kutluyorum” dedi.

Konuşmalardan sonra dua okunarak kurban kesildi. Ardından Vali Uzun ve Belediye Başkanı Balaman, butona basarak temel atma törenini gerçekleştirdiler.

BALAMAN KAZANMASAYDI ITKM ARAZİSİ 100 BİN LİRAYA SATILACAKTI iDDiASI

51 bin m2'lik alanda yarı açık AVM modeli inşaatı bitmek üzereyken 2009 yılında Balaman seçimi kaybetti.
 

Iyaş Park AVM, Kipa, Toki Konutları, Kültür Sinemasının Yenilenmesi, Alt ve Üst Geçitler gibi birçok projeyi ve yüzlerce irili ufaklı projeyi 5 yıllık Belediye Başkanlığı dönemine sığdırmayı başaran Isparta Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman Altın vuruşu ITKM ile yapacaktı, ancak ITKM bölgesindeki hukuksal sorunlar nedeniyle inşaat %70 seviyesindeyken Balaman'nın seçimi kazanamamasıyla inşaat durdu.

 2009 seçimleri öncesi Balaman Gazetecileri, Muhtarları ve Kanaat önderlerini ITKM'ye götürerek projede neler olacağını Belediye'nin pay oranını ve projenin Isparta'ya Belediye'ye katkılarını anlatmıştı.


GÜNAYDIN 2009'DAN 2019 YILINA KADAR İNŞAATI BİTİREMEDİ..

5 yıllık aradan sonra yeniden iş başına gelen Yusuf Ziya Günaydın'dan Ticaret ve Kültür Merkezi Projesi İhale sözleşmesini feshederek, Isparta'nın kaybettiği malını geri alma yönünde radikal bir adım beklerken hiç beklenmediği bir şekilde yol aldı.

Önce '25 dükkan müteahhitten kopardık' sonra '43 dükkan aldık' gibi açıklamalarla ITKM'de kurulan düzen aynen devam etti.

Hatta Belediye Başkanı Günaydın zaman zaman müteahhit firmaya teşekkür mesajları bile yayınladı. İşin kötüsü Belediye bu dönem tapu devirlerine imza attı.

GÜNAYDIN DÖNEMİ ITKM FOTO HABER İÇİN TIKLA

Günaydın'ın 10 yıllık döneminde, 'Bitecek mi? Bitmeyecek mi? Ne zaman bitecek? Yılan hikayesine döndü? Müteahhit iş durdurdu? Müteahhit yeniden çalşımalara başladı. Belediyenin payı şu kadar, Belediye şu kadar dükkan aldı' ya da Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın  sık sık farklı zaman dilimlerini işaret ederek .......... tarihte bitecek' açıklamalarına konu olan Ticaret ve Kültür Merkezi'nde Günaydın yönetimi 10 yıl boyunda havanda su dövdü.

ITKM İnşaatı 21 Yaşında

Yusuf Ziya Günaydın, gazetecilere yaptığı her açıklamada, devamlı sorunlarla gündeme gelen ticaret merkezinin önündeki tüm problemleri kaldırdıklarını belirterek, çalışmalarının hızla devam ettiğini söylüyordu.

Fesih Kalksın ITKM'yi 4 Ayda Bitirelim!

Son seçimi kaybetmeden önce son kez vad veren Günaydın, "İnşaatımızı sık sık yerinde kontrol ediyorum. Çalışmalara hız verdik. İnanıyorum ki inşaatımız yılbaşında tamamlanmış olacak" diyordu.

iNŞAAT bitmedi ama, bölgede yaşam bitti, esnaf bitti. Isparta'ya ve bölge esnafına bu 10 yıllık süreçte en büyük zulüm böylelikle yapılmış oldu.

PROJEDE BAŞINDAN BERİ YAPILAN HAYATİ HATALAR

1) Belediye-Mimarlar Odası işbirilği ile ulusal yarışma açıldı. Yarışmaya Mimar olarak katılan Yusuf Ziya Günaydın'ın projelerden birisi 17, diğeri 22.oldu. Birinci gelen projenin uygulamasına Belediyenin imkanlarıyla başlandı. 1999'da Belediye Başkanı seçilen Günaydın, 4.5 yıl telif haklarından doğan hukuki sürecin çözmek içinm uğraştı, seçime 6 ay kala yine ikinci bir projenin temelini atıp, inşaata başladı. 2004 yerel seçimlerinden çıkıldığında yeni yönetimin masasında 2 ayrı Çarşamba Pazarı Projesi ve inşaatı vardı.

 ITKM’nin yapılış öyküsünü dönemin Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı’nın ağzından dinleyelim:

“ Başkanlık dönemimde tek başıma iş yapmadım. İlgili odalarla çalıştım. Onların görüşlerini aldım, koydum önümüze.

Ben bilirim sözübenden çıkmadı hep biz biliriz dedim. Halk pazarı Isparta’nın göbeğine yakışmıyordu. Dönemin Mimar Odası Başkanı İbrahim Özaydın’dı. Burada biryarışma açılmasını istedik. Ulusal bir yarışma açılmasına karar verildi. 1.gelen projeye başladık. Kendi imkanlarımızla başladık.55 bin m2 belediyenin alanı vardı.

Yarışmaya Günaydın’da girmiş. 2 projeden birisi 17, diğeri 22.olmuştu. Proje yarışmasını bir firma kazandı. Projeyi Belediye  kendi imkanlarıyla yapmaya başladı…. Derken seçim geldi, biz kaybettik.”(Seçimi Günaydın kazandı)

Günaydın, o projeyi yapmayacağım dedi. 4,5 yılını yıkacağım ve yapacağımla geçirdi. Seçimlere 6 ay kala bu projede bir harç attı. Yapmayın demiştim.

Bu da Isparta’ya en büyük kötülüktü. Ruhsatı, izni olmadan gitti oraya temel attı. O günün parasıyla 8 trilyon para döküldü. Bu da seçimi kaybetti.

Gelen başkan  (Hasan Balaman)da  'bu sorunu çözüyorum' dedi. İhale açtı. Sayın Balaman Kadıahmetoğulları’na verdi. Belediyenin mülkü olan yer gitti.

Ama burada kabahatli olan Balaman değil, projeyi bozan Günaydın’dı. Projeye devam etseydi orası yine Isparta Belediyesi’nin olurdu.

Balamanın da suçu var ama bu şekle getiren Günaydın’ın kendisidir…

Biz projeye başladığımızda oranın tamamı belediyeye aitti. Orası sadece tek başına Isparta Belediyesi'ne yeterliydi. 15 yıldır sürüncemede olan bir yerde 200-300 Milyon TL belediyenin kira geliri zararı var. Bu para belediyede olacaktı. 50 bin m2olan yer belediyenin elinden uçmuş, gitmiştir. .( Basın,6 Kas 2013)

Proje aslına sadık kalınarak  yapılsaydı bugün yüzde yüz Ispartalının ve Isparta belediyesinin öz varlığı olan bir Ticaret ve Kültür merkezimiz olacaktı.

 Mehmet Aybatılı ;kendi dönemini (1994-1999) ve Kendinden sonra Başkan olan Yusuf Ziya’nın(1999-2004) 1.dönemini  ve Hasan Balaman’ın  (2004-2009)  Dönemini : “50 bin m2'lik halk pazarı alanı elimizden kuş gibi uçtu. Balaman hatalıdır ama en büyük hata sayın Günaydın'ındır.

Isparta Belediyesi'nin geleceği kaybedilmiştir.” diyerek,kendince böyle özetliyordu. (Basın, 6 Kas 2013)

BAŞDEĞİRMEN'İN ANLATIMIYLA O SÜREÇ

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 1999-2004 döneminde Isparta’nın 2 önemli kayıp yaşadığını söyledi. Başdeğirmen, şöyle konuştu:

“1999-2004’de belediye meclis üyeliği yaptım. Bu işi bilen, bu işe vakıf bir insanım.

1997’de bu inşaat başladı. 1999’da yeni bir yönetim geldi. Bizler de muhalefetin meclis üyesi olarak görev yaptık. Bu konu her zaman gündemdeydi. Tüm meclis toplantıların konusu buranın sorunlarıydı.

Aybatılı yapılacaktı. Daha sonraki yönetim ‘projeyi beğenmedim’ diyerek iptal etti.

‘Caminin kıblesi yanlış’ dendi. Böyle eften-püften bahanelerle o günkü yönetim projeyi iptal etmek istedi. Ulusal bir proje yarışması yapıldı.

Türkiye’nin en önde gelen mimarları bu konunun içerisindeydi. O proje ödül almıştı. Ispartamıza büyük katkı sağlayacak bir projeydi. İnsanımızın ihtiyacına ve kültürüne göre düşünülmüş bir projeydi.

Ama maalesef 3 yıl müelliflerle tartışma yaşandı. 2002’ye kadar uğraşıldı.

2004 seçimine çok kısa zaman kala yanına başka bir proje çizildi ve inşaatına başlandı.

İki proje, iki ayrı bina. Birbirine bağlı değil, kodları farklı. Şekilsiz bir şey ortaya çıktı. Başka bir proje uygulanmaması için çok mücadele ettik.

O dönem kaprislerle Isparta için 2 önemli proje iptal edildi.

Birisi hafif raylı sistem projesi. Sayın Cumhurbaşkanımız Merhum Süleyman Demirel bu işin içine girerek bu işin izni alınmıştı.

Devlet garantördü. Eski proje devam etseydi Türkiye’nin en çok gayrimenkul sahibi belediyesi biz olacaktık. Bunlar geçti. Yakında bunları konuşmayacağız ama vatandaşımızın ne kaybettiğimizi de bilmesi gerekiyor. Isparta’nın kaybı çok büyük. “

BAŞDEĞİRMEN KARARLI GELDİ

Yeni dönemde Ak Partili Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in göreve gelmesiyle ITKM umudu yeniden filizlendi, Isparta'lılarda. Zira seçimlerde adayların en gözde vaadiydi ITKM'yi açmak.

ITKM'de Çizgi film bitti, şimdi gerçekler..

Vaatler verirken Çizgi film çekenler oldu, kapıyı kırıp gireceğim diyenler oldu ama, vatandaş 3 Milletvekili ve 1 Belediye başkanı olursa bunu iktidar çözer dedi, yetkiyi Ak Partili Şükrü Başdeğirmen'e verdi.

2019 Yılı mart ayında yapılan seçimlerde Göreve Şükrü Başdeğirmen geldi.

Isparta’da TMSF’nin kayyum heyetine randevu bile vermeyen bir belediye yönetiminden sonra ayaklarına kadar giden, güçlü iletişim kanalları kuran bir belediye yönetimi vardı.

TMSF Başkanı bile ilk kez bir FETÖcü şirketten kalan bir inşaatı görmek için Isparta’yı geliyordu. TMSF Başkanı, merkez yönetimi, kayyumlar ile yapılan görüşmeler sonucunda 30 yıla varan büyük sorunun biteceğine inanç oluşuyordu.

ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN, YETER ARTIK BU KONU BUGÜN BURADA YA BİTECEK, YA BİTECEK - TARİHİ OYLAMA

 Isparta Belediye Meclisi  11 Kasım 2019' da  Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen başkanlığında toplandı. Mecliste ITKM konusunu görüştü. TMSF'nin sunduğu protokol kabulü ile ilgili oylama yapıldı. Ak Partililerin 17 kabul, MHP ve İyi Partililerin 16 red oyuyla meclisten geçti. 

İŞTE TARİHİ OYLAMADA NELER YAŞANDI?

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, "Kamuoyu konuya hakim. Artık yeter 20 yıldır bitmeyen konuyu uzatmaya gerek yok. Burada bugün bu iş ya bitecek ya bitecek. Burada oylamayı yapalım kabul görmezse saygı duyarız kabul görürse yarından itibaren gümbür gümbür bu işi yapmaya başlarız. Amacımız bu. Hepimizin amacı buranın yapılması değil mi?" şeklinde konuştu.

MHP'li meclis üyesi ise, hepimizin amacı bu ama Isparta'nın menfaatleri noktasındadır dedi.  

Başkan Başdeğirmen; "Bugün mu aklına geldi Isparta'nın menfaati? Son 10 yıldır hiç birşey yapmamışsın da bugün mü aklına geldi Isparta'nın menfaati?"

MHP'li Meclis Üyesi tekrar söz alarak: "Size sunulan protokol 10 yıldır  bize dayatılan protokolün aynısı"

Başkan Başdeğirmen: "Ne alakası var 10 yıl önce TMSF mi vardı?" diyerek cevap verdi.

Başdeğirmen sözlerinin devamında; "Şu anda oylamaya geçiyorum Yıllardır dinliyoruz ve hala daha arkadaşlar dinlemek için talepte bulunuyor. Oylamaya geçiyorum. Bize TMSF'nin sunduğu protokolü kabulü ve bununla alakalı yetkileri anlamında şahsıma verilmesi anlamında oylarınıza sunuyorum" dedi.

AK Partili üyeler 17 kabul oyu verirken, MHP ve İyi Partililer 16 red oyu verdiler.

Başkan Başdeğirmen; "Değerli arkadaşlar şu anda Ak Parti'nin 17 oyuna karşılık İp ve MHP grubunun 16 hayır oyunu karşılık protokol kabul edilmiştir. Ispartamıza ve Ispartalımıza hayırlı olsun İnşallah dedi.

İşte bu tarihi konuşmayla ITKM protokol Mecliste kabul edildi.

ITKM Camii kısa sürede tadilattan geçirilip, ibadete açıldı. Isparta Belediyesi’ne ait kültür merkezi bölümünde hızlı bir şekilde inşaat çalışmalarına geçildi ve Kültür Merkezi'de açıldı.

Itkm'de Mutlu Son için Davetiye

 Isparta, artık 30 yıl aradan sonra Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi avm nin biteceği gün olan 23 Nisan 2022 tarihine adım adım yaklaşıyor. Isparta için özlem bitiyor. Başdeğirmen'e nasip olan bu sorunun çözümüyle şehrin 30 yıllık sorunu artık gündemden kalkıyor. Isparta artık, ITKM’yi Alışveriş, buluşma noktası ve kültürel etkinliklerle konuşacak.

Risk Aldı, Dert Edindi ve Itkm'de Artık Sona Gelindi..

24 yıl sonra inşaatı tamamlanan Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi törenle açıldı.

Isparta'da 24 yıl sonra inşaatı tamamlanan Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi (ITKM) düzenlenen törenle hizmete girdi.



TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Ticaret ve Kültür Merkezi'nin konferans salonunda yaptığı konuşmada, 1997 yılında başlayan bir projeyi bugün sonlandırmanın Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve ekibine nasip olduğunu söyledi.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) ve tüm çalışanlara, emeği geçen herkese teşekkür eden Bilgiç, devlette devamlılığın esas olduğunu, yarım kalan bütün projelerin tamamlanması gerektiğini aktardı.

Bilgiç, ITKM'nin tamamlanmış olmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "İnşallah diğer kalan projeleri de tamamlayarak Ispartalıların hizmetine açacağız. Hayırlı olsun." dedi.

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal da Isparta'nın yaklaşık 25 yıllık kangren olan yarasına merhem ve çözümün bir parçası olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

TMSF kayyumu ile yönetilen tüm şirketler gibi buradaki şirkete de milli servet gözüyle baktıklarını vurgulayan Gülal, "Geldik burada hakikaten facia halinde çürümeye yüz tutmuş bir inşaat ama dedik durmak yok yola devam ve biz buraya bir çözüm üreteceğiz." ifadesini kullandı.

Gülal, çözüme alandaki camiden başladıklarına değinerek 2019'un Kadir Gecesi'nde ilk etapta camiyi tamamlayarak açtıklarını aktardı.

Isparta’nın 25 yılına damga vurmuş olan Isparta Ticaret Kültür Merkezi ITKM, yeni adıyla Meydan AVM 23 Nisan’da açılıyor.

Itkm Açılış Videosu Sosyal Medya'yı Sallıyor