Ülkemizde yetişen ve dünya pazarlarında tercih edilen kirazlarımız Avrupa ülkeleri Rusya ve Avrasya ülkelerine ihracatı yapılmaktadır.

Ancak zaman zaman yaşanan çeşitli olumsuzluklar, dünya ticaretinde karşılaşılan sorunlar alternatif pazarların bulunmasını zorunlu hale getirmektir.

Bu kapsamda ülkeler arası girişimler sonucu 15 Kasım 2015 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrolü, Denetim ve Karantina Genel İdaresi arasında imzalanan "Türk Kirazlarının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü" imzalanmıştır.

Aynı şekilde 2019 yılında Güney Kore ile varılan anlaşma sonucu oluşturulan protokol ile de bu ülkeye kiraz ihracatının önü açılmıştır.

Protokol gereklilikleri kapsamında yer alan uygulama talimatlarına göre bahçe kayıtlarının ve Kiraz İşleme Paketleme Tesislerinin kayıt işlemleri belli bir süreci almış ve bu süreç sonunda Türkiye'den ilk defa 2018 yılında Çin'e kiraz ihracatı gerçekleştirilmiştir. Yine 2018 yılında ürün tanıtımı sağlandıktan sonra 2019 yılında daha fazla talepler oluşmaya başlamış ve Çin'e uçak kargo ile 500 ton kiraz ihracatı yapılmıştır.

Pazar arayışları çerçevesine 2019 yılında Güney Kore ile yapılan anlaşma ile de uyum ve kayıt işlemleri süreci başlamış oldu. Bu sürecin meyveleri 2020 yılı üretim ve hasat sezonunda Güney Kore'ye yapılacak ihracatlar ile alınması beklenirken, COVİD-19 salgını nedeniyle belirli bir süre askıya alınmasına neden olmuştur.

İki ülke Tarım Bakanlıkları nezdinde yapılan girişimlerde uygulama talimatlarının bazı noktaları her iki ülke tarafının da inisiyatifi ile esnetilerek, Güney Kore Teknik heyetinin ülkemize yapacağı kontrol ve gözlem ziyaretleri askıya alınmış ve sorumlulukları tamamen alandaki Mühendis ve İnspektörler ile Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine bırakılmak suretiyle kiraz ihracatı yapılmasına izin verilmiştir.

Bu sayede girişimlerde bulunan ihracatçı firmalarımız Güney Kore pazarında da müşteriler oluşturmuşlar ve protokol ve talimatlar çerçevesinde kayıtlı kiraz bahçelerden temin edilen ürüne uygulanan fumigasyon işlemi sonucunda Temmuz ayında Türkiye'de ilk kez İlimizden Güney Kore'ye kiraz ihracatı gerçekleştirmiştir.

Türk kirazının Güney Kore'de de beğenildiği ve talep göreceği alınan geri dönüşlerden anlaşılmakta böylece kiraz ürünümüz uzak doğu pazarında yerini almaktadır. Önümüzdeki dönemde devam eden görüşmeler sonucunda Tayvan'la da benzer anlaşmaya varılarak bir pazar daha açılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Ayrıca, İlimizden Hong Kong, Singapur, Malezya, Endonezya, Vietnam, Hindistan, Güney Afrika, Mauritius, Uganda, Kenya,  Katar, Dubai, Rusya ve AB ülkelerine 13.000 ton kiraz ihracatımız gerçekleşmiştir. 

Bu durumun Ülkemiz ve İlimiz ekonomisi ile üreticilerimiz için hayırlı olmasını diliyoruz.