Bilindiği gibi partiküler kirlilik bakımından hava kalitesi en düşük illerden biri olan Isparta'da, kömür, linyit ve fuel oil yakımına yasak getirildi. Kurul, merkez ilçede dezavantajlı kesimlerin meskenleri ile kentsel dönüşüme uğrayacak meskenler haricinde tüm ev ve işyerlerinde kömür ve fuel oil yakılmasını 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasakladı. Ancak doğalgaz kullanımını taahhüt eden konut sahipleri 1 yıl daha kömür ve fuel oil kullanabilecekler.
 
Bu yaptırımı hayata geçirirken geçiş sürecinin iyi analiz edilmesi gerektiğini anlatan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bu karara karşı olmadıklarını ancak yaptırımın yanlış olduğunun altını çizdi. Kararın aşamalı olarak uygulamaya geçmesinden yana olduklarını belirten Başdeğirmen, “1 kaç yıldır bu kararlar dönüşümlü olarak önümüze geliyordu. 1-2 senedir de ertelendi. Bu yıl radikal bir kararla açıklandı. Kim istemez ki memleketinde temiz hava solumayı. Tabi kirli havayı oluşturan unsurları da bulmamız lazım. Bu kararın aşamalı olarak yapılması inanıcındayız. Ani bir kararla bir yıl içerisinde kömürü yasaklayıp doğalgaza geçmek demek, gerçekten uygulanması çok zor bir karar. Bu kararın muhakkak yumuşatılıp 4-5 yıla yayılması gerektiği inancındayız. Memleketimizde bu duruma uyamayacak bir çok insanımız var” diye konuştu.
 
DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ İYİLEŞTİRMEDEN YANAYIZ

Valiliğin bu kararı yeniden dikkate alıp, bunu bir kademeli geçiş süreci içerisine yayma gerektiğini ifade eden Başdeğirmen, “Bugün kömür tayini yapılarak bu şehrimize giriyor. Zaten en kaliteli kömürler bu şehirde yakılıyor. Ama SYDV’nin vermiş olduğu kömürler de var. Yerli kömürlerimiz var. Isparta da çok fazla hava sirkülasyonu olmuyor. Bunun etkisiyle de biz sıkıntılar çekiyoruz. Buradaki sıkıntı çok kısa sürede kömürden doğalgaza geçilme sorunu. Bununla alakalı ITSO komitesi çalışıyor.  Buna karşı değiliz ama iyileştirme tarafındayız” dedi.

KONYA DA BİLE GEÇİŞ SÜRECİ 2019’A KADAR

Konya böyle bir karar almış ama 2019 yılına kadar diye almış. Araya mesafe koymuş. Bu model örnek alınabilir. 1 yıl içerisinde aniden kesmek kadar zor bir şey yok. Zaten doğalgaz alt yapının da buna cevap verebileceğini zannetmiyorum. Ayrıca maddi durumu olmayan vatandaşlara dönüşüm desteği verilmeli. 3-5 sene ödemelerle destek sağlanabilir” görüşlerine yer verdi.