Isparta'da Güle Dayalı Kozmetik Ürünlerini Gelecekte Bekleyen Tehlikelerin Başında Merdiven Altı Üretim ve Kopya Ürünlerim Geldiği Belirtildi.   

Isparta'da güle dayalı kozmetik ürünlerini gelecekte bekleyen tehlikelerin başında merdiven altı üretim ve kopya ürünlerim geldiği belirtildi. Rosense markasıyla 10 yıl önce sektöre giren Gül ve Gülyağı Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Bolat Tamer, "Gelin birleşin yeni bir marka oluşturun ambalaj ve üretim konusunda her türlü desteği vermeye hazırım." çağrısında bulundu.

Tamer, merdiven altı ve taklit ürünlerin güle dayalı kozmetik sektörüne zarar verdiğini söyledi. 10 yıl önce Rosense markasıyla sektörde bir çıkış yaptıklarını ve bugün 120 çeşit ürün pazarladıklarını belirten Tamer, "Biz bu işe 10 milyon TL para gömdük. Keşke bizim gibi 4-5 tane daha markalı firma olsa Isparta'nın adı daha çok duyulurdu. Fakat gelinen noktada sektörün yüzde 70'ini merdiven altı oluşturuyor. Bizim pastadan aldığımız pay yüzde 30." dedi.

Tamer, Isparta'nın geleceğinin tarıma dayalı sanayi olduğunu ifade ederek gül, kiraz ve elmada markalaşmanın kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Tamer, 10 yıl sonra Isparta'nın kozmetiğin merkezi olabileceğini, ancak Isparta'daki firmaların tek çatı altında birleşerek markalı ürünler oluşturması gerektiğini belirtti.

Bu işe 10 yıl önce başladıkların ve bu süre içerisinde 10 milyon TL para harcayarak Rosense markasını oluşturduklarını ifade eden Tamer, "Ancak gelin görün ki şimdi 5 tane firma bu isimle ürün üretmeye çalışıyor. Bu sektördekilerde merdiven altı tabirle bu işi yaptığından ucuza ürün üretiliyor. 6 liraya gül kremi alamayan vatandaş 1 liraya ucuz olduğu için tercih ediyor.

Ancak kullandığında hiçbir faydası olmadığı gibi, yan etkilerinin de ortaya çıktığını görüyor. Zararı da biz çekiyoruz. Bizde kimyager, biyolog, gıda mühendisi ve eczacı var. Bunların kontrolünde hijyenik bir ortamda üretim yapılıyor. Öbürleri dışarıdan bir gıda mühendisi buluyor birisine imzalatıyor. Bidonlarda, plastik kaplarda üretim yapılıyor." diye konuştu. Tamer, bu üretim şeklini herkesin görmesine rağmen kimseni müdahale etmediğini ileri sürdü.

Isparta Kozmetik Aromatik Yağlar ve Gül Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Ramazan Kayacan da üyelerini bir araya getirmek için 'Gül Küçük Sanayi Sitesi' kurma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Isparta kozmetik sektöründe merdiven altı üretim yapıldığı iddialarına katılmadıklarını ifade eden Kayacan, Isparta'da üretim yapan 17 firmadan 11'inin derneğe üye olduğunu ve hepsinin Sağlık Bakanlığı'ndan çalışma izni olduğunu kaydetti. Kayacan, sektörde bir araya gelerek marka ürün oluşturma fikrine katıldıklarına değinerek, "Bizde üyelerimizi birleştirerek ikinci bir marka oluşturmaya çalışıyoruz.

Üyelerimizde elinden geldiği kadar kendi çapında kaliteli ürün yapmaya çalışıyor. Ancak bu sektörde rekabet şartları çok ağır. Markalaşmış firmalar gibi 3-4 uzmanla çalışmamız mümkün değil." dedi.

Isparta Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal da rutin denetimlerin devam ettiğini şu ana kadar ciddi bir şikayet almadıklarını kaydetti. Önal, firmaların ruhsatlarını da kontrol ettiklerini, iki firmaya eksikliklerini gidermeleri için süre verdiklerini anlattı.