Son olarak “Ağız ve Diş Sağlığı Bilinçlendirme” projesi kapsamında geçtiğimiz günde Yılmaz Şener İlköğretim öğrencileri ile bir araya gelerek diş sağlığı hakkında bilgi verdi.

Samimi ortamda yapılan ziyarette Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Niam Şenyurt çocuklara önemli açıklamalar yaptı, “Ülkemizde ağız diş sağlığı durum analiz neticeleri, diş çürükleri ve dişeti hastalıkları yaygınlık ve şiddetin yüksek olduğunu göstermektedir. Şenyurt öğrencilere sağlığın dişlerden başladığı önemini şöyle anlattı:

Okul öncesi, çürük ve neticelerini taşıyan çocukların yaygınlığı % 80’lerin üzerinde olmaktadır. Ağız diş sağlığı durum analizi neticeleri, diş çürükleri ve dişeti hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin yüksek olduğunu göstermektedir.

İlköğretime başlarken her çocukta ortalama 4-5 süt dişi çürüğü ve iki çocuktan birinde 1 daimi diş çürüğü görülmüştür. 

Aynı çocuklarda, 4 senelik dönemin sonunda diş çürükleri 2.5 – 3 sayısına kadar çıkmaktadır.

Türkiye geneli için söylenirse daimi dişlerdeki diş çürükleri ve dişeti hastalıkları 12 yaş grubuna kadar kontrol edilebilir düzeylerdeyken, 14-15 yaş gruplarından sonra yüksek ve çok yüksek düzeylere kadar çoğalmaktadır.

Ülkemiz açısından bakıldığında, öncelikli grup olarak ilköğretim öğrencilerinin seçimi akılcı görülmektedir. Fakat doğaldır ki süt dişleri açısından okul öncesi programların yaygınlaştırılması da önem taşımaktadır.

Proje koordinatörü Isparta Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gülşen Uluçay ise “Ağız ve Diş Sağlığı Bilinçlendirme” projesi amaçları ve hedefleri hakkında şu açıklamada bulundu:

İlköğretim öğrencilerinde, ağız diş sağlığı düzeyin yükseltilmesini hedefleyen bu program; sağlık eğitimi ile kişisel hijyen, ağız diş sağlığı alanında diş fırçalama alışkanlığını kazandırma ve floridlerin kullanımı ile diş çürüklerini azaltarak, ağız diş sağlığın korunması ve geliştirilmesini sağlamaktır.

Projenin Hedefleri:

İlköğretim öğrencilerinde, diş fırçalama alışkanlığını % 75’e çıkarmak,

12 yaş grubunda düşük ve orta çürük risk grubunda diş çürükleri ve sonuçlarını 1’e düşürmek,

12 yaş grubunda yüksek çürük risk grubunda diş çürükleri ve sonuçlarını 2.5’e düşürmek,

Dişeti iltihabında % 80 iyileşme sağlamak,

Bilindiği gibi, tüm dünyada, sağlığın korunması ve geliştirilmesi alanında yapılan çalışmalar, giderek yaygınlaşmaktadır.

Bu konuda özellikle, Ottawa Bildirgesi ile neticelenen toplantılar ve gelişmeler, sağlıklı bireylerin oranın nasıl yükseltilebileceği konusunda yol gösterici olmuştur.

Bildirgede sağlığın korunması ve geliştirilmesi amacıyla 5 aktivite alanı saptanmıştır. Bu alanlardan biri de bireyleri kendi sağlıklarını koruma noktasına getirmektir.

Bireylerin sağlık konusunda bilgi sahibi olmaları, kendi sağlıklarını koruma noktasına gelmelerini sağlayamamaktadır. Fakat bu bilgiler, davranış değişikliği netice uygulamaya ve günlük yaşama geçirildiğinde bir anlam kazanmaktadır.

Örneğin, bireylerin pek çoğu, diş fırçalamanın önemli olduğunu söylemelerine karşın, ülkemizde doğru ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı yaklaşık olarak % 15 civarındadır.

Dünya Sağlık Örgütü, gelecekte toplumlarda kronik dejeneratif hastalıkların giderek yaygınlaşacağı öngörüsüne dayanarak, bu hastalıklarla ilgili doğru sağlık davranışların okullarda benimsetilmesi gerekliliğini söylendi ve ‘Sağlığı Geliştiren Okullar Projesi’ni hazırlamıştır. Ağız diş sağlığı alanın da bu kapsamda dikkate alınması gerektiğini bildirmiştir.

Ayrıca Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Niam Şenyurt ve Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uluçay öğrencilere diş fırçası ve diş macunu hediye etti ve öğrencilerin kafalarını karıştıran sorularını da yanıtladılar. Doğru diş nasıl fırçalanır uygulamalı olarak gösterildi.