Siyasetin şatafatalı ve medyatik yüzünden çok uzakta. Siyasette yeni ama bürokrasideki hizmetleri ve 'halk adamı' tavırlarıyla özellikle kırsal kesimde 'İrfan Bakır' efsanesi oluşturdu. 2011'de ilk kez girdiği siyaset nedeniyle sürgüne maruz kalan Bakır, TBMM yolunda...

Uzlaşmacı tavrımı kimse yüreksiz olarak algılamasın. Uzlaşmacı birisiyim. Hatalara, eksikliklere bakar ona göre çalışırız. Bende cesur yürek var. Ama Dövüş ve kavgacı değilim. Bu da yüreksiz anlamında algılanmasın. Ben çözüm için varım. Kimle olursa olsun oturur konuşurum. Bağrışma, çağrışma dönemi geçti artık. Benim uzlaşmacı tavır sergilemem lazım. Ben memleketimi ve halkımı çok sevdiğim için uzlaşmacı tavrım var.

CHP'nin ön seçiminden birinci sırada çıkarak Milletvekili Adayı olan Elektrik Mühendisi İrfan Bakır, ilk kez Akdeniz'e konuştu. Ön seçimden birinci çıkaran üyelere teveccühünden ötürü teşekkür eden Bakır, kendisini 'halk adamı' olarak tanımladı. Siyasette kavgacı bir üslup içinde olmadığını vurgulayan Bakır, "uzlaşmacı tavrım benim yüreksiz olduğum, korkak olduğum algısı yaratmasın. Ben de cesur yürek var. Ama ben uzlaşmadan yanayım. Çözüm için herkesle oturup, konuşurum" dedi.

Ön seçimden birinci sırada çıktınız. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu bir demokratik mücadele sonucu oldu. Sonucun adilane olduğunu düşünüyorum. Her bir üye arkadaşıma ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu bir emek meselesidir. Sevmelerinden kaynaklanan bir emek meselesidir. İnsanlar sevdi, senelerin vermiş olduğu emek olduğu için böyle bir teveccüh gösterdiler.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz? 

1954 Yalvaç Kurusan köyü doğumluyum. İlk ve orta öğrenimi Yalvaç'ta gerçekleştirdim. Oradan Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliğini bitirerek 1978'de Isparta’da göreve başladım. Göreve mühendis olarak başladım. 1997'de DSİ Bölge Müdür Yardımcısı oldum. Öğretmen çocuğuyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. 

Özellikle kırsalda isminizden çok bahsediliyor. 

Yer altı sularıyla ilgili kuyuların enerji nakil hatlarını çekerken sürekli köylerde çalıştım. Köylülerle iç içe yaşadım. Onlara suyu hemen verdim. Onlar da suyla yaşadılar. Köylülerin tarımsal sulamayla buluşmasında etkili oldum. Barajlar çok önceden yapıldı. Göletler sonra devreye girdi. Ama önceden planlama ve projeleri yapılmıştı. Bizim burada genellikle yüzey sulamaları gölden sulama oldu. Ancak Burdur ve Isparta’nın bazı taraflarında yer altı sulan hakimdi. Senirkent, Atabey, Gelendost, Yenişarbademli ve Şarkikaraağaç sulamalarında çalıştım.

Siyasete ne zaman girdiniz. Geçmişte siyaset yaptınız mı?

Siyasette 2011 seçimlerinde ben aday oldum. CHP seçmeni nasıl tanıyor beni? Köylerde çalışırken halk beni tanıdı. Onlarla iç içe yaşadım. Halkın arasında geçen sözlerden dolayı da CHP seçmeni beni tanıdı. CHP'yle 1978 yularında tanışıyordum ancak siyasete girmem 2011'de başladı. Halk, 2011 seçimlerinde birinci sırada yer almamamı haksızlığa uğramış olarak görüyor. Halk her şeyin doğrusunu görüyor Halk ne derse o oluyor zaten. 

2011 "de 2. sıraya konuldunuz.

Hakkınız yenilmiş gibi hissettiniz mi? Hak yenilmişten ziyade ben ayakta dik durmaya çalıştım. Halk istemedi ama buna rağmen başkası birinci çıktı. Bana gittiğim yerlerde o dönemde sordukları soru 'neden birinci olmadın da ikinci oldun?' Bu insanların sevgisinden kaynaklanan bir olaydır. Dik durmaya çalıştım. Partiye de küsmedim. Teşkilatlar veya yukarıdakilerin bu işi bitirmeleri lazımdı. Onlar ne derse o oluyor. Teşkilat yukarıya söylese belki olurdu. 

Seçimden sonra sürgün yediniz. 

2011'den sonra Mardin'de llısu Barajına gönderildim. Dicle Nehri üzerine kurulan HES'lerle ilgili büyük bir baraj. Yerel seçimlerinden sonra Artvin'e gönderdiler, idari Mahkeme ile Bölge Müdür Yardımcısı olarak geri döndüm.

Yaşadığınız sürgünlerden ötürü devlete kırgınlığınız var mı?

Yaşadığım sürgünlerden dolayı kırgınlığım yok. keşke genç yaşlarda büyük projelerde orada olsaydım. Türkiye'nin en büyük projeleri orada. Oranın yapısını ve insanlarını tanıyorsun. Güneydoğu farklı bir bölge. Orada bazı şeyleri yaşamak lazım.

CHP'ye oy isterken nasıl bir politika izleyeceksiniz?

Halkta güven kalmadı gibi. O yüzden bize karşı bir teveccüh var. Ben zaten halkın içerisinden biriyim. Ben insanı çok seviyorum. Oy vermeleri için yeterli mi bilmiyorum ama ben gördüğüm insanlara merhaba diyorum. Isparta’da şöyle bir algı var. Siz işin içindesiniz.

Afyonkarahisar'a pozitif ayrımcılık yapıldı mı?

Sulama projeleri daha önceden programa girdi. Geç kaldı diyemem. Devam eden projeler var. hatalar vardır. 

Eleştiriden kaçıyorsunuz. 

Ben uzlaşmacı birisiyim. O hatalara da bakarız ona göre çalışırız. Bende cesur yürek var. dövüş ve kavgacı değilim bu da yüreksiz anlamında algılanmasın. Ben çözüm için varım. Kimle olursa olsun oturur konuşurum. Bağrışma, çağrışma dönemi geçti artık. Benim uzlaşmacı tavır sergilemem lazım. Ben memleketimi ve halkımı çok sevdiğim için uzlaşmacı tavrım var.

Sessiz kalmam yüreksiz olarak algılanmasın.

Benim yapım böyle. Şamatayı pek sevmiyorum. Isparta’yla ilgili 1-2 enerji projelerim var. Onları yakın zamanda açıklayacağım. Ben yapamasam da Ticaret ve Sanayi Odası'na vereceğim. Yol projelerim var. Seçilirsem memleketin sorunlarını partiye sunacağım.

7 Haziran seçimlerini nasıl görüyorsunuz?

7 Haziran'da CHP'nin birinci parti olması çalışmaktan geçer. Ben bir tarih yazacağım. Geçen seçimlerde aldığımız oyu geçeceğiz. Partimin iktidarda olmasını isterim. Bu şekilde daha çok hizmet getirmek isterim.

Akdeniz