Evlerinde kalan yünlerle battaniye, bere, kaşkol örerek soğuk kış günlerinde ihtiyaç sahibi çocuk ve yaşlıları sevgiyle ve anne şefkatiyle ısıtmak isteyen kadınlar internet üzerinde kurdukları grupla takdir edilecek bir yardımlaşma kampanyası başlattı.

Kadınlar arasında tüm Türkiye’de başlatılan Bir İlmek Bin Yürek adını verilen kampanya ilimizde de faaliyet göstererek, kadınlardan katılım ve destek beklemekte. Sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinde kurulan ve tüm Türkiye’de başlatılan kadınlar arası yardım hareketi olan Battaniye Örenler Grubu Isparta grup lideri olan emekli sivil savunma uzmanı Sevtap Ergün ve grup üyesi arkadaşları olan ve halen görevine devam eden hemşire Özel Çelikel, sağlık kurumundan emekli İlknur Fatma Karan, turizmden emekli Saliha Ataman, emekli Türkçe öğretmeni Ayşe Özcan ve ev hanımı Zuhal Arikes ile birlikte başlattıkları yardımlaşmanın, duyarlılık ve destekle zaman içinde çığ gibi büyümesini umut ediyorlar. Grup hakkında bilgi veren Ergün,’’ Bir kaç kez Öğretmenevi’nde buluştuk. Grubumuz büyüyünce ve havalar da soğuyunca ev ortamında buluşmak üzere arkadaşlarımı evime davet ettim ve ilk kez bir ev ortamında buluşmuş olduk. Bir kaç arkadaşımızı Öğretmenevi’nde tanıdık ve bugün ilk kez tanıştığımız arkadaşlarımız da evime geldi. Birkaç arkadaşın dışında biz birbirimizi tanımıyorduk, bu grup sayesinde tanıştık. Battaniye Örenler Grubu ‘nu kuran Burcu hanım da bir başka şehirde ve kendisini tanımıyoruz. Messenger üzerinden il il grup oluşturdu ve Türkiye genelinde 28-29 ilde oluşturulmuş ve bu şekilde hizmet vermeye çalışan gruplar var.

Grubun amacı ilk önce herkesin evinde bulunan iplerden birer tane motif örerek Türkiye genelinde battaniye örmekti, Fakat insanların duyarlı olmasından dolayı bu tek motifler, zaman içinde kişisel birer battaniyeye dönüştü. Bazı i illerde kaşkol, bere, yelek örülmeye başlandı. Isparta grubu olarak biz de ilimizde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gidip görüştük ve yetkililer battaniye ihtiyaçları olmadığını, devletimizin çocukların bu tür ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek,’’  Yine de siz bir amaç için buraya kadar geldiğinize göre, bere ve kaşkol örerek bize yardımcı olabilirsiniz ‘’ dediler. Bu amaçtan hareketle arkadaşlarımıza duyurdum ve herkes evinde olan yünlerle ve kendi bulduğu modellerle bere ve kaşkol örmekteler. Daha sonra ördüğümüz örgüleri paketleyerek belirlediğimiz gün içinde hep birlikte müdürlüğe teslim edeceğiz. Aynı yardımı belediye huzurevi için de yapma gibi bir düşüncemiz var. Orada bulunan büyüklerimiz için de soğuk havalarda ısınmaları amacıyla omuz ve diz battaniyesi örmeyi planlıyoruz. Battaniye Örenler Grubu facebook sayfasında paylaşılan fotoğraflarda görüyoruz ki, gruptaki diğer iller de hazırladıkları örgüleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü kanalıyla ihtiyaç sahiplerine veriyorlar. Hazırlanan örgüler Eskişehir’de Türkmen ailelerinin çocuklarına, Adana’da kamplardaki çocuklara, Doğu’daki ihtiyacı tespit edilen okullara gönderiliyor örneğin’’dedi.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma amacıyla oluşturulan yardım hareketinde il il gruplandırılmanın yaz döneminde başladığını, ancak okulların açılması ve kışlık hazırlıkların yapılması gibi nedenlerden dolayı grubun bir, bir buçuk aydır faal olarak çalıştığını ve yeni üyelerle tanışıldığını belirten Ergün,’’Ben de bu yardıma katılmak istiyorum diyen tüm hanımları messenger grubuna ekliyor ve grup üzerinden haberleşiyoruz. Isparta’da henüz 7 kişiyiz. Çalışmalarımızda gönüllülük esas.

Grubumuza katılan ancak faaliyet ve sohbetlerimize katılmayanları ve aktif olmayanları grubumuzdan çıkarıyorum. Herkes ‘’Ben de katılmak istiyorum’’ şeklinde gelen istekle eklendi gruba. Bu faaliyet sayesinde birbirimizi tanıdık. Zamanı bir yerlerde harcamaktansa, zamanı iyi şekilde değerlendirmek düşüncesiyle başladı grup faaliyetimiz. Boş zamanlarımızı ve artan yünlerimizi değerlendirerek, tv izlerken bile insanlara yardım edebiliriz. Başka illerde sponsor kuruluşlar  var, bizim ilimizde de olabilir.Diğer illerde  hazırlanan örgüler  dağıtım yapılırken  sponsor firmaların hazırladığı çantalar içerisinde veriliyor, bizde de yapılabilir.Destek vermek isteyen firmalar yün bağışında bulunabilir. Yedi kişiyle biz daha neler  yapabiliriz,grup hareketini  nasıl büyütebiliriz şu an için tam bilmesek de , inanıyoruz ki daha çok katılım ve destek olursa ,daha büyük yardımlar haline gelir’’ açıklamasında  bulunurken,gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek için çıktık yola diyen  grup üyesi hemşire Özel Çelikel de, ‘’Evde  oturan  hanımların 2-2,5 liralık bir yün yumağıyla  bir çocuğu sevindirmesi mümkün.Yün alınan yerlerde  bu konudan bahsedilince, yün satan işletmeciler  de duyarlılık gösterip,  ‘’Bunun fiyatı şu kadar,ama siz böyle güzel  bir amaca hizmet ediyorsunuz’’  diyerek  fiyatlarda indirim yaparak  destekliyorlar’’ dedi. Elif AKGÜL