Çiçekpınar Belediye Başkanı Derviş Acar, Çiçekpınar Ovası’nın 2007’den bu yana sulanmadığını belirterek, kapalı devre sulama sisteminin gelmesi durumunda beldenin çok gelişeceğini dile getirdi.

2007 yılından önce beldedeki pancar üretiminin 80 ton iken şuanda 44 tona düştüğünü ifade eden Acar, “Yaklaşık yüzde 50 kayıp var. O zamanlar sulama vardı. Şarkikaraağaç bölgesine kapalı devre sulama sistemi girecek. 26 köyümüzün yaklaşık 19’unu ve 2 belde ile merkez ilçeyi ilgilendiren bir proje. Önceden ovamızda kuyu kazılarında 15-20 metreden su çıkıyordu. Ancak ovamızda 400 metre gibi kuyular kazılmaya başladı. Onun da etkisiyle şuanda bölgemizin bazı kısımlarında 60 metreye vardıkları halde su bulamıyorlar. Bu sıkıntı var. Bu yüzden acilen kapalı devre sulama sisteminin bitmesi gerekiyor. Bunun projesi tamamlandı. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız Sayın Süreyya Sadi Bilgiç de bu projenin üzerinde çalışıyor. İnşallah 2017’de bu proje tamamlanır ve 2018’de hayata geçer” dedi.

Şarkikaraağaç’a bağlı Çiçekpınar’ın Belediye Başkanı Derviş Acar, K32’de katıldığı Basın Kulübü’nde belde hakkında bilgiler verdi. Şarkikaarağaç ve Çiçekpınar Ovası’nın 2007 yılından bu yana sulanamadığını ifade eden Acar, kapalı devre sulama sistemi projesi ile beldenin hayat bulacağını söyledi.

PANCAR ÜRETİMİ YÜZDE 50 DÜŞTÜ

Çiçekpınar Beldesi’nin en büyük sorununun su olduğunu anlatan Belediye Başkanı Acar,

“Kapalı devre sulama eğer gelişirse beldemiz daha çok gelişecek. 2007’den bu yana Şarkikaraağaç ve Çiçekpınar ovası sulanmıyor.  2007’den önce pancar üretimimiz 80 ton iken, şuan 44 tona düşmüş durumda. Yaklaşık yüzde 50 kayıp var. O zamanlar sulama vardı. Şarkikaraağaç bölgesine kapalı devre sulama sistemi girecek. Bu 26 köyümüzün yaklaşık 19’unu ve 2 belde ile merkez ilçeyi ilgilendiren bir proje” dedi.

15-20 METREDEN SU ÇIKARDI ŞİMDİ 60 METREDEN BİLE ÇIKMIYOR

Önceden ovada kuyu kazılarında 15-20 metreden su çıktığını ancak artık 60 metreye varıldığında bile su bulunmadığını belirten Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sıkıntı var. Bu yüzden acilen kapalı devre sulama sisteminin bitmesi gerekiyor. Bunun projesi tamamlandı. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız Sayın Süreyya Sadi Bilgiç de bu projenin üzerinde çalışıyor. İnşallah 2017’de bu proje tamamlanır ve 2018’de hayata geçer. İnşallah bölgemize hayat gelir ve canlanır. Bizim için hayati değeri var.

KAPALI DEVRE SULAMA İLE VERİM 2 KAT ARTACAK

Çiçekpınar’da yaklaşık 2 bin hektar alan arazi var. Ayrıca kasabamızın 330 hektar merası var. Toplulaştırmadan sonra mera özelliğini kaybetti. Bu proje gerçekleştiğinde hem meramız hem de arazimiz sulanacak. Verimimiz 2 kat artacak.

ŞARKİKARAAĞAÇ OVASININ MEYVESİNDE AROMA DAHA FAZLA

Çiçekpınar’a 2 bin dönüm haşhaş ekildi. Bunun 200 dönümü anca olur. Yeraltı suları olan çiftçilerimiz sulayabiliyor. Onun dışında kurak bölgelerde verim alınamayacağını düşünüyorum. Sulama geldiğinde çiftçi iki kat verim alacaktır. Şarkikaraağaç ovasının meyvesinde aroma daha fazla. Bunun sebebi nem yok. Beyşehir Gölü’nün bu yönde etkisi var. Ovamız tamamen aroma yüklü. Bu yüzden meyveciliğe dönüş bulabiliriz. Ama sulamaya bağlı.”