ISPARTA EKSPRESS - Cüneyt Erbil

Meyve ve sebze pazarlarında uzun zamandır devam eden fiyat yükselmeleri vatandaşın cebini yakıyor. Birçok üründe meydana gelen fiyat artışları ise vatandaşların canını sıkıyor.
Domatesinden, salatasına, Ayçiçek Yağından,bakliyatına kadar 7’den 70’e her ürüne günden güne  zam gelmesi vatandaşı zor duruma sokuyor.
Uzun bir zamandır fiyatı bir türlü düşmeyen birçok meyve ve sebzede fiyat artışları sertliğini korumaya devam ediyor. vatandaşlar yüksek fiyatlarını görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. 
KİLOYLA ALMAK ESKİDENDİ ŞİMDİ KİŞİ BAŞI ALIYORUZ
Pazar tezgâhlarına bakan bir yurttaş, geçen seneye göre alışveriş yapmanın daha zor olduğunu belirterek, "Biz kendi bütçemizce alıyoruz bir şeyler ama çok pahalı her şey. Az önce gördüm incirin kilosu 25 olmuş.Salatalık 9 tl olmuş. Üretici bu salatayı 1 tl’ye satıyor biz tüketiciler 9 tl’ye satın alıyoruz. Arada bu 8 tl kime gidiyor.Bundan birkaç ay önce aylık ev harcını 500 tl’ye  tamamlarken şimdi 500 tl’lik ev harcı 15-20 günde bitiyor.1 ay çıkmadan bir harç daha görmek zorunda kalıyoruz. Yetkililerden fahiş fiyatlarla ilgili çalışma istiyoruz ‘’ ifadelerine yer verdiler.
PAZARCI ESNAFI DA, VATANDAŞ’A HAK VERİYOR ANCAK…
Güncel Pazar fiyatlarını değerlendiren Pazarcı Esnaflarından Mehmet Kaya;“Pazarlarda fiyat artışları maalesef ki devam ediyor. Vatandaşlar fiyatları gördüklerinde şaşırıyorlar ama yapacak bir şey yok. Bu sadece Isparta’ya özgü bir durum değil. Meyve sebze halinden de bu ürünlerin çıkış fiyatları fazla olduğu zaman vatandaşlara da yansıması böyle yüksek oluyor. Bütün ürünlerde genel itibari ile bir yükselme yaşanıyor ancak şuanda en fazla şaşırtanı ise patates ve soğan oluyor. Çünkü patates ve soğan yemeklerin olmazsa olmazı, insanlar mecburen alıyorlar.
SADECE PAZAR DEĞİL MARKET FİYATLARI’DA CEP YAKIYOR
Pazarlardaki fiyat artışı marketler içinde geçerli. Özellikle Ayçiçek yağı ve kuru bakliyat ürünlerindeki artış neredeyse her hafta değişmekte. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran bir vatandaş ‘ ne yapalım fiyatlar değişiyor diye almayacak mıyız mecbur alacağız evde çoluk çocuk var almayalım da haftaya belki düşer diye bekleme şansımız yok haftaya bambaşka fiyatla karşımızda olacak.Biz emekli insanlarız, kıt kanaat geçiniyoruz,yetkililer lütfen fiyat denetimlerini artırsın ifadelerini yer verdi. 
TÜRKİYE GENELİNDE Kİ ARTIŞLAR SONRASI DENETİMLER BAŞLADI
Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatıyla Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, üreticiden tüketiciye tedarik kanallarının takip edilmesi, kayıt dışı işlemlerin tespiti, tarımsal ürün piyasalarında gerçekleşen aşırı fiyat artış iddialarını soruşturmak üzere denetimler başlattı.
MARKETLER DE DENETLENİYOR
Gıda enflasyonundaki artış ve fahiş fiyatla ürün satış şikayetleri karşısında Ticaret Bakanlığı ekipleri harekete geçti.
ÜRÜN BAŞINA 11-110 BİN LİRA ARASINDA CEZA VAR
Denetim sonuçlarına fahiş fiyat tespitinde, ürün başına 10 bin 911 lira ila 109 bin 911 lira, etiket mevzuatına aykırı işlem tesisinde de 452 lira cezai işlem uygulanıyor.