Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, üreticileri sahte gübrelere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Başkan Kutlu, üreticilerin mağdur olmamaları için gübrelerini mutlaka kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla, satış sözleşmesine sahip gübre bayilerinden almalarını istedi. Ispartalı üreticiler sahte gübrelere karşı uyarıldı. Ziraat Odası Başkanı Bayram kutlu, üreticilerin mağdur olmamaları için gübrelerini mutlaka kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla, satış sözleşmesine sahip gübre bayilerinden almalarını istedi. Sahte gübrelerin içine yabancı maddelerin karıştırılabileceğine dikkat çeken Kutlu, "Gübrenin içinde bulunması gereken minerallerin gereğinden fazla olması toprağa zarar verir. Son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan sahte kimyevi gübre üretim ve satışı, çiftçilere ile tarım ürünlerine büyük maddi zararlar vermektedir" dedi.
 
BİZE İHBAR ETSİNLER!
 
Üreticilerden alınan gübrenin satış sözleşmesinin olup olmadığına mutlaka bakmaları gerektiği çağrısında bulunan Kutlu, "Kamyon üzerinde satılan ve piyasadaki muadillerine göre çok daha ucuza satılan gübreler alınmamalıdır. Etiket bilgileri Türkçe olmayan, ambalajı açılmış veya bozulmuş gübrelere dikkat edilmeli. Ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi olmayan ve bitki besin elementlerinin yüzde oranlan açık şekilde belirtilmeyen gübreler de alınmamalıdır. Üreticilerimiz böyle durumlarda karşılaştıklarında mutlaka odamıza ihbarda bulunmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
SATIŞ İZNİ OLAN YERLERDEN ALIN!
 
Kutlu, Tohum ve Gübre'nin satış izin ruhsatı olan yerlerden alınması gerektiğini ifade ederek, "Gelişigüzel her yerde gübre ve tohum alınmaması gerekir. Verimi ve kaliteyi de düşürür. Tohum ve gübre ile ilgili sahtecilik şikayetleri geliyor. Bu şikayetleri anında değerlendirerek, ekipleri belirtilen yerlere yönlendiriyoruz. Sertifikalı diye satışa sunulan tohumlar bazen sertifikalı olmayabilir. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için bu konulara dikkat etmesi gerekir" diye konuştu.