banner121

SANAYİYİ HEDEF ALIP KARALAMAYALIM

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zübeyde Öner, radyo fm32’de hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Kent Günlüğü programına katılarak gazeteci Elif Akgül’ün sorularını cevaplandırdı.

Isparta 28.12.2018, 17:38
SANAYİYİ HEDEF ALIP KARALAMAYALIM
banner123

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zübeyde Öner, radyo fm32’de hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Kent Günlüğü programına katılarak gazeteci Elif Akgül’ün sorularını cevaplandırdı.

Sokakta açıkta satılan sütün halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek, hiçbir denetim ve kontrolün yapılmadığı sokakta satışı yapılan süt yerine işlenmiş paket sütün kullanılması gerektiği, süt tüketiminde belirli bir yaş aralığının olmadığı, yalnız çocukluk dönemi için gerekli bir besin maddesi olmayıp, her yaşta belli miktarlarda mutlaka alınması gereken bir gıda olduğu bilgisini vererek, günde en az bir bardak süt içmek gerektiğini ifade ederek, kişi başı süt tüketiminde ülkeler sıralamasında oldukça geride olduğumuzu belirtti. Modern sağımın  önemine dikkat çeken Prof.Öner, UHT ve Pastörize yöntemiyle ambalajlanarak, rafa giren süt kullanımının sağlığın korunması açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, doğru sanılan yanlış bilgileri düzeltmek ve kamuoyuna doğru bilgileri vermek üzere konuşmasında şu sözlere yer verdi:’’
Süt ve süt ürünleri halkın sevdiği ve tükettiği ürünlerdir.Dolayısıyla bu konuda herkesin  iyi  kötü bir fikri var.Ancak bu fikirler her zaman doğru olmayabiliyor.Özellikle farklı meslek gruplarından kişilerin  bu konuda vermiş olduğu bilgiler ne yazık ki çok sağlıklı bilgiler olamayabiliyor.Önellikle tıp alanından doktor arkadaşlarımız süt ve süt ürünleri konusunda yanlış bilgiler verebilmekte.Bu bilgileri mutlaka uzmanına sormak gerekiyor.Mutlaka yerinde teyit etmek gerekiyor.Çünkü doğru bilinen yanlışlardan yola çıkarak şöyle bir örnek verecek olursak,bir yoğurt küfleniyorsa sağlıklı,küflenmiyorsa sağlıksızdır gibi bir bilgi güzel bir örnek.Halbuki kötü üretim şartlarında üretilmiş olan bir yoğurt çok çabuk küflenir.İyi üretim şartlarında,özellikle HACIP,ISO gibi gıda güvenlik sistemleri olan işletmelerde yoğurdun raf ömrü çok daha uzun olur.Çünkü ortamdaki hava temiz olduğu için  yoğurt veya süt kontamine olmamıştır.Dolayısıyla da raf ömrü daha uzundur.Bunu bu şekilde değerlendirmek daha doğrudur.Küflenen yoğurt sağlıklı,küflenmeyen sağlıksız katkılı şeklinde  yaklaşmak yanlıştır.Maalesef  bu yanlış bilgi halk arasında çok fazla yaygın hale gelmiştir.Aynı şekilde çiğ sütten yapılmış peynirlerin tüketilmesi öneriliyor.Çiğ süt besin değeri olarak ne kadar kıymetliyse,bir o kadar da tehlikeli bir gıdadır.Bizim gibi,mikro organizmalarda sütü çok seviyor. Bu nedenle her türlü mikro organizmanın gelişmesine elverişli bir ortam buna bağlı olarak da içerisinde her türlü hastalık yapan mikro organizma çok rahatlıkla bulunabiliyor. Özellikle hayvan hastaysa zaten bulunma oranı çok daha yüksek.

Dolayısıyla biz süt ve süt ürünlerini tüketirken mutlaka  sanayide üretilmiş olanı, çeşitli analiz ve kontrollerden geçmiş olanı ve sağlıklı olanı tüketmemiz lazım ki amacına ulaşsın.İnsanlar uzaya giderken yanında gıdasını götürüyor ve o uzay çalışmaları zaten HACCP,ISO sisteminin kuruluş  mantığıdır ve prensibidir, oradan çıkmıştır.O gıda orada bozulmuyor.O zaman katkılı bir gıdayı mı üretiyor da gönderiyorlar. Bunların hepsi bilimsel, hepsi teknolojik işlemlerle kazandırılıyor. Buna bir inansak sanayiyi bu kadar hedef almayacağız. Sanayiyi bu kadar karalamayacağız. Tam tersi sanayinin büyümesi gıda mühendislerinin iş alanı, bir çok mühendisin dışında işçinin iş alanı, sektörün iş alanı. Biz kendi sanayimizi kalkındırmak zorundayız. Sanayimizin karşısında olmamak tam aksine desteklememiz gerekir.’’ Prof. Öner kooperatifleşmenin önemine de dikkat çekerek, ’’Kooperatifleşme apayrı bir konu ve çok çok önemli her alanda sadece süt ve süt ürünleri ile ilgili kooperatifleşme değil. Tarım kooperatifleşmeyle büyür. Her evin bahçesinde bir traktör olmasına gerek yoktur. Her on ineğin olan bir yerde bir sağım tesisinin olmasına da gerek yoktur. Zaten ekonomik rantabl olmaz. Onun için işletmeler büyür. On baş yerine 150-200-500 baş gibi hayvan bir araya geldiğinde kurulan tesis o zaman rantabl olur. Dolayısıyla bu işletmeler büyümek zorundadır ki yok olmasınlar. Çünkü dünyada gelişen teknolojiler onları maalesef yok edecek. Süt tüketiminde dünya sıralamasında alt sıralardayız. Sanırım sondan 10 veya 15.’e giriyoruz. O kadar aşağılardayız. Üretimimiz oldukça iyi ama daha çok bunları yoğurt, peynir gibi ürünleri olarak tercih ediyoruz’’dedi. Prof.Öner, bu yıl  yayımlanan Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri kitabı hakkında da,’’ Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri kitabı, analiz metotlarını anlatan bir kitap. Editörlüğünü yaptığım bir kitap,bana ait kısımlar da bulunmakta.Gıda mühendisliği alanında eğitim alan öğrencilere yönelik olmakla birlikte süt ve süt ürünleri  sanayi için de düşünülerek hazırlanmış bir kitap.Analiz olarak bir eğitim kitabı olmakla beraber,işletmeler ve araştırma laboratuarları için de çok güzel bir kitap.İstifade edilmesi istendiği takdirde basım ve dağıtımını yapan SİDAŞ Yayınevi’nden temin edilebilir.Yararlı olmasını diliyorum’’ şeklinde bir açıklamada bulundu ve ‘’Süt için,süt içirin’’ mesajıyla konuşmasını tamamladı.

haber32
haber32
Yorumlar (1)
Selami 1 yıl önce
çok faydalı oldunuz. bu kısacık yazı, çok açıklayıcı ve anlamlı olmuş. (galiba işini profesyonelce yapan hiç kimse kalmamış.)
haber32 haber32
-3°
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Sizce Isparta'nın En Büyük Sorunu Nedir?
Namaz Vakti 19 Ocak 2020
İmsak 06:39
Güneş 08:04
Öğle 13:13
İkindi 15:50
Akşam 18:13
Yatsı 19:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Sivasspor 17 37
2. Başakşehir 18 36
3. Fenerbahçe 18 34
4. Alanyaspor 18 32
5. Trabzonspor 17 32
6. Beşiktaş 17 30
7. Galatasaray 17 27
8. Malatyaspor 18 24
9. Gaziantep FK 18 24
10. Göztepe 17 23
11. Denizlispor 17 22
12. Çaykur Rizespor 17 20
13. Gençlerbirliği 17 18
14. Konyaspor 18 18
15. Kasımpaşa 17 15
16. Antalyaspor 17 14
17. Ankaragücü 18 12
18. Kayserispor 18 10
Takımlar O P
1. Hatayspor 18 37
2. Erzurum BB 17 30
3. Keçiörengücü 17 28
4. Akhisar Bld.Spor 18 28
5. Ümraniye 18 28
6. Menemen Belediyespor 18 28
7. Bursaspor 17 27
8. Adana Demirspor 17 24
9. Balıkesirspor 17 24
10. Altay 18 24
11. Giresunspor 18 24
12. Fatih Karagümrük 17 23
13. İstanbulspor 17 19
14. Altınordu 18 19
15. Osmanlıspor 17 13
16. Boluspor 17 13
17. Adanaspor 18 13
18. Eskişehirspor 17 6
Takımlar O P
1. Liverpool 21 61
2. Man City 23 48
3. Leicester City 22 45
4. Chelsea 23 39
5. M. United 22 34
6. Wolverhampton 23 34
7. Sheffield United 23 33
8. Tottenham 23 31
9. Crystal Palace 23 30
10. Arsenal 23 29
11. Everton 23 29
12. Newcastle 23 29
13. Southampton 23 28
14. Brighton 23 25
15. Burnley 22 24
16. West Ham 22 23
17. Watford 23 23
18. Aston Villa 23 22
19. Bournemouth 23 20
20. Norwich City 23 17
Takımlar O P
1. Real Madrid 20 43
2. Barcelona 19 40
3. Atletico Madrid 19 35
4. Sevilla 20 35
5. Getafe 20 33
6. Real Sociedad 19 31
7. Valencia 19 31
8. Athletic Bilbao 19 29
9. Villarreal 19 28
10. Granada 19 27
11. Levante 20 26
12. Osasuna 20 25
13. Real Betis 19 24
14. Deportivo Alaves 20 23
15. Real Valladolid 20 22
16. Eibar 19 19
17. Celta de Vigo 19 15
18. Mallorca 19 15
19. Leganés 20 14
20. Espanyol 19 11
Günün Karikatürü Tümü