SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi’nde 2 aşamalı Özel Yetenek Sınavı başladı. Ortalama 500 aday, 80 kontenjan için yarışıyor. 150 kontenjan ayrılan Güzel Sanatlar Fakültesi için ise 735 üniversite adayı ön kayıt yaptırdı. Sınavlar bugün (8 Ağustos 2017 Salı) başlıyor. Dekan Prof. Dr. Fatih Kılınç: “- SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi 183 üniversite arasında en başarılı 16’ıncı kurum. Millî Takım ve Olimpiyatlar düzeyinde yüksek başarılı nesilleri bilim temelli yetiştirmek için emek veriyoruz.” Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Genç: “- Biz bu ülkeye, Dünya’ya kafasıyla, kalbiyle, gönlüyle güzellikleri anlatabilen, estetik değerler üreten bireyler yetiştirmek için çalışıyoruz.”

-500 öğrenci Spor Bilimleri için yarışıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavları 7 Ağustos Pazartesi günü başladı. Sınavlar, 11 Ağustos Cuma gününe değin devam edecek. SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi 2017- 2018 Akademik Yıl’da 80 öğrenci kabul edecek. Anılan kontenjan için 80 öğrenci yarış halinde. Sınav ‘özgeçmiş’ ve ‘koordinasyon’ olmak üzere iki etaptan oluşuyor.

-118 üniversite içerisinde ilk 16’da yer alıyoruz

SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Kılınç, 2010 yılından bu yana uyguladıkları ‘Özgeçmiş Testi’nin adil bir sistem olduğunu söyledi. Özgeçmiş Testi ile adayların sporculuk hayatlarındaki başarı düzeylerini ölçtüklerini kaydeden Kılınç şöyle konuştu:

“Türkiye şampiyonları, millî sporcular bizi tercih ediyor. Ülkemizde bu alanda SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi iyi bir konumdadır. Örneğin SDÜ Bisiklet Takımı Türkiye Şampiyonu.

Atıcılık alanında rekorlar kırılmakta. İşte 5 Ağustos 2017’de Isparta’da hayata geçirilen Yağlı Güreş Şampiyonası’nda bir sporcumuz derece elde etti. 

Uyguladığımız sınav sistemi faydalı. Sporcunun yıllarca harcamış olduğu emeğin korunması bağlamında da çok değerli. Ve en önemlisi de adaleti sağlıyor. Adayların da haksızlığa uğramaması adına bu sistem geçerli ve çok güvenlidir. 

İkincisi de Koordinasyon Sınavı. Adayların sporu yapabilirlik düzeylerini görmemizi sağlıyor bu sınav. 2 deneme hakkı tanıyoruz. Aldığı performansın seçimlerdeki ağırlık puanı yüzde 20’dir. 

Özgeçmiş artı Koordinasyon Sınavı’ndaki en iyi derecesini birleştiriliyoruz. Özel Yetenek Puanı veriyoruz. SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi’ne 2017- 2018 Akademik Yıl’da verilen kontenjanın 2 katı öğrenciyi seçiyoruz. Geri kalanlarını ne yazık ki elemek zorunda kalıyoruz. Bu dönem kontenjanımız 80 öğrenci.

Bu yıl ortalama 500 aday başvuruda bulunacağını tahmin ediyoruz. Her yıl olduğu gibi hakkaniyet ölçülerinde tertemiz bir sınav sürecini yönetiyoruz. Ağustos 2017 sonuna doğru sonuçları ilan edeceğiz.

Misyonumuz şu: Spora emek vermiş gençlerin bilim temelli eğitimlerini vermek. Ve sporcuların bilim temelli eğitimleri aydınlığında Millî Takım düzeyinde olimpiyatlarda başarılı sonuçlar almasını sağlamak. Bu bağlamda SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi, 183 üniversite içerisinde en başarılı listesinde ilk 16’da yer alıyor.

Türkiye Bisiklet Şampiyonası’nda SDÜ 1 numara konumunda. Basketbol’da I. Lig’teyiz. Voleybol’da I. Lig’e yükselme durumundayız. Güreş’te; Atılıcılık’ta derecelerimiz mevcut.”

Dekan Prof. Dr. Fatih Kılınç, ferdi ve takım sporlarında eğitim- öğretim boyutunu da şöyle sıraladı:
  
“Ferdi Spor Dalları: Atletizm, Atıcılık, Badminton, Bisiklet, Tenis, Eskrim, Yüzme, Tekvando, Güreş Takım Sporları: Basketbol, Voleybol, Hentbol, Futbol”

Mezun olan öğrencilerin 3. Kademe Antrenörlük Belgesi’ne sahip olduğunu ayrıca Pedagojik Formasyon alması halinde Öğretmenlik hakkı kazandığını kaydeden Dekan Prof. Dr. Kılınç, “bizim misyonumuz şu: Sporcunun bilim temelli eğitim- öğretim alması. Öğretmen yetiştirmeye odaklı değiliz. Daha büyük düşünüyoruz: Millî Takım ve Olimpiyatlarda üst düzey başarılı kuşaklar yetiştirmek için çaba gösteriyoruz. Ayrıca akademik alanda gelişmelerine katkı sağlıyoruz. Zira SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi’nden mezun olan 4 kişi şu an yine bu yuvada. Ama aile içerisine akademisyen olarak girdi. Şu an 350 öğrencimiz var. Temel hedefimiz orta vadede bin öğrenciye erişmektir.”

- Her bölümün sınavına SDÜ dışından 2 akademisyen jüri olarak katılacak

SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Özel Yetenek Sınavı maratonu ise bugün (8 Ağustos Salı) başlıyor. 2017- 2018 Akademik Yıl’da 155 öğrenci kayıt edilecek. 735 üniversite adayı ön kayıt yaptırdı. 

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Genç, süreç ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Özel Yetenek Sınavı 8- 11 Ağustos tarihleri arasında yapılacaktır. Resim, Grafik, Geleneksel Türk Sanatları, Moda ve Tekstil Tasarımı, Müzik Bilimleri, Sahne Sanatları ve Seramik Bölümü’ne öğrenci alacağız.

-Sınavların tüm aşamaları video kaydına alınacak

Şu ana değin 735 aday ön kayıt yaptırdı. Her bölüm ve ana sanat dalının farklı kontenjanları var. 

Resim, Grafik, Geleneksel Türk Sanatları, Moda Tekstil ve Seramik Bölümü için 2 aşamalı sınav uygulayacağız.

Her bölümün sınavına Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 2 öğretim üyesi jüri olarak görev alacak. SDÜ GSF’den de 3 öğretim üyesi hazır bulunacak. 

Bu yıl yeni bir uygulama ile sınavların tüm aşamalarını teker teker kayıt altına alacağız. Video kaydı alacağız.

-Aklıyla, kalbiyle güzel eserler yaratan nesiller yetiştirmek

Sanatın insanı güzelleştiren, iyiye ve doğruya götüren bir yolunun olduğuna inanıyoruz biz. O yüzden zaten adımız da tüm Dünya’da olduğu gibi Güzel Sanatlar. 

Biz bu ülkeye her anlamda kafasıyla, kalbiyle, gönlüyle güzellikleri anlatabilen, estetik değerler üretebilen bireyler yetiştirme gayesindeyiz.”

SDÜ GSF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Genç, Özel Yetenek Sınavı sonuçlarının 14 Ağustos Pazartesi günü açıklanacağını söyledi. Kesin kayıtlar ise 15- 16 Ağustos arasında gerçekleştirilecek. Yrd. Doç. Dr. Genç, tüm detaylı bilgilerin ‘http://www.sdu.edu.tr’ ve ‘gsf.sdu.edu.tr’ ağlarından edinilebileceğini sözlerine ekledi.