SDÜ, bazı hastalıkların tedavisinde havuzu kullanmaya başladı.Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), bazı hastalıkların tedavisinde havuzu kullanmaya başladı. Uygulama olumlu sonuç verdi.

"Havuz terapisi" denilen yöntemde, suyun kaldırma kuvveti ile kaslar daha az yoruluyor. Söz konusu yöntemle ilgili bilgi veren SDÜ Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feray Soyupek, "Yani vücut yorulmadan birden fazla kası havuz tedavisinde güçlendirebilmekteyiz. Diğer bir etkisi de egzersizin genel bir etkisi olan endorfin salımıdır. Kişi havuzdan çıktıktan sonra kendini daha mutlu daha iyi hissedebilir" dedi.

Bu terapi yöntemi, kireçlenmeden ağrılara çok sayıda şikayeti önlüyor. Doç. Dr. Soyupek, "Eklemlerin kireçlenmesi yani kıkırdak hasarıdır. Havuz tedavisinde ekleme binen yük azaldığı için kas hem ağrı hem tendon hem iligamanlar üzerine çok fazla yük bindirmeden kasları burada kuvvetlendirebilmekteyiz. Bel fıtıklarında yüzmenin oldukça önemli yeri vardır. Kırıklarda ise erken dönemde omurganın üzerine binen stres su ile azaltılacağından dolayı egzersiz erken dönemde yapılabilmektedir" diye konuştu.

Ancak bu terapiden bazı hastalar yararlanamıyor. Doç. Dr. Feray Soyupek, bu konuda ise şunları söyledi: "Hastanın su korkusu varsa bu tedaviyi uygulamıyoruz. Akut enfeksiyon, açık yarası varsa, ateşi varsa bu hastalar da maalesef havuza alınmamakta. Bilinmeyen bir deri hastalığı varsa bunları da almıyoruz. Kontrol altına alınamayan nöbetleri varsa yine dekompanze dediğimiz kontrol altında olamayan bir kalp hastalığı varsa bu gurubu da havuza alamamaktayız." dedi.