Isparta Tapu Sicil Müdürlüğünde düzenlenen rüşvet operasyonuyla gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan eski Tapu Sicil Müdürü E.I. ile birlikte 25 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı.

     Isparta Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada 25 sanık ile avukatları katıldı. İddianame Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat Yürekli tarafından okundu.

 Isparta Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların evlerine aldıkları bilgisayarları daireye alınmış gibi gösterdikleri, vatandaşlardan dosya parası aldıkları, vermeyenlerin işini aksattıkları ve zimmete para geçirdikleri iddiaları yer aldı. İddianamede sanıklar hakkında 2-12 yıl arasında hapis cezası istendi.

     Duruşmada irtikap, rüşvet, zimmete para geçirme, örgüt kurma ve yönetme ile suçlanan eski Tapu Sicil Müdürü E.I, hakkındaki suçlamalara ilişkin ifade verdi.

     Suçlamaları kabul etmeyen E.I, rüşvet kapsamında aldığı ileri sürülen paraların dairenin ihtiyaçları için kullanıldığını belirtti. Hakkındaki suçlamalara cevap veren E.I, ifadesinde daha önce dairenin giderlerini vakıf aracılığıyla karşıladıklarını hatırlattı. Bu durumdan Genel Müdürlüğünün de bilgisi olduğunu ileri süren E.I, ''Genel Müdürlüğümüzün bilgisi doğrultusunda bilgisayar, toner, badana ve boya gibi ihtiyaçlarımızı müteahhitlere ödetiyoruz. Zaten müteahhitler bizim giderlerimizi biliyorlar.

 Buna göre biz istemesek de 'Yapılacak bir şey var mı, ihtiyacınız neler?' diye soruyorlar'' diye konuştu.

     Tüm bu bilgilerin demirbaş kayıtlarında yer aldığını, ayrıca telefon görüşmelerinde belirtilen para miktarlarının da oldukça yüksek olduğunu savunan E.I, ''10 bin değil, 10 TL'dir, yanlış konuşulmuştur.

Bu kadar yüksek miktarlar olamaz'' dedi.
   

  İddianamede yer alan, para vermedikleri gerekçesiyle bazı kişilerin işlerini aksattıkları yönündeki suçlamaya ise E.I, ''Biz asla iş aksatmadık, gelen her işi gününde teslim etmeye özen gösterdik. Yoğunluktan dolayı gecikenler olmuş olabilir'' yanıtını verdi.

     E.I, eve aldığı bilgisayarları müteahhitlere ödettirdiği yönündeki iddialar için de böyle bir durumun söz konusu olamayacağını ileri sürdü. 7 yıldır Isparta'da görev yaptığını, artık buradaki insanların kendisini çok iyi tanıdığını ve dosyalarda oluşan eksiklikleri tamamlamaları için vatandaşları bizzat yanına çağırabileceğini belirten E.I, bunun yanlış anlaşılmaması gerektiğini savundu.

     E.I. ile duruşmaya katılan sanıklardan A.O, rüşvet, zimmet, irtikap, örgüt kurma ve yönetme suçlarından, R.Y, R.K, İ.B, R.S.G, M.E, rüşvet, irtikap, örgüte üye olma suçlarından, H.T, rüşvet ve örgüte üye olma, E.U.U, A.B, A.Ü, K.E, A.B, memurun görevine aykırı olarak rüşvet verme, alma, örgüte üye olma, H.K, A.Y, C.A, S.S, M.A, S.Ö, M.D, D.M, T.H, S.A, A.A ve N.S. de rüşvet ve örgüte üye olma suçlarından hakim önüne çıkarak ifade verdiler. Duruşma, delilerin incelenmesi için ertelendi.

     Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla, 23 Ocakta Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü ekiplerince Tapu ve Sicil Müdürlüğüne operasyon düzenlenmiş, aralarında Tapu Sicil Müdürü E.I'nın da olduğu 13 kişi gözaltına alınmış, gözaltına alınanların sayısı daha sonra 25'e yükselmişti.