Kuruluş gayesi; Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye’de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak olan Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, kooperatifler ve birlikler aracılığıyla büyük hibe destekler sağlıyor.

Devletin her daim kooperatifleşmeyi ve üretici birliklerinin kurulmasını desteklediğini belirten TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü, bu kapsamda Isparta’da kooperatiflere yönelik pozitif farkındalıklar ve ayrıcalıklar ortaya konduğunu söyledi.

%65 HİBE DESTEĞİ VE KDV MUAFİYETİ
Isparta’da toplam 112 tarımsal kalkınma kooperatifine ayrıcalıklar sunduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Gülcü; “Kooperatifler Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun tüm desteklerine başvurabilmektedir. Bunun yanı sıra sadece kooperatif ve birliklerin başvurabildiği makine-ekipman park kurulumu gibi destek başlıklarımızda bulunmaktadır.

Bu başlıkta %65 hibe desteği ve harcamalarda vergi muafiyeti sağlıyoruz. Sağlanan bu destekler kapsamında kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin tüm insanlarımıza yansıtılması en temel hedefimizdir” diye konuştu.

8,6 MİLYON LİRALIK HİBE DESTEK SAĞLANDI

Bugüne kadar kooperatiflere toplam 8,6 milyon liralık hibe destek sağladıklarını belirten Prof. Dr. Gülcü; “Biz kurum olarak üreticimizin ayağına gidiyoruz. İnsanlık için üreten, istihdam sağlayan, milli ekonomiye katkı sunan kooperatiflerimizi ve birliklerimizi sıklıkla ziyaret ediyoruz.

Proje çağrılarına çıktığımız her dönem kooperatif ve birlik başkanlarını gerek mesaj yoluyla, gerekse yüz yüze görüşerek toplantılar yaparak bilgilendiriyor ve yatırım düşüncelerini değerlendiriyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar kooperatiflerimiz 16,2 milyon liralık yatırım yaparak istihdama ve milli ekonomiye katkıda bulundular. Meyve-sebze depolama ve paketleme sektörü, süt toplama merkezi ve kurulum ve modernizasyonu, makine-ekipman park kurlumu ve bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi-geliştirilmesi sektörlerinde faaliyet gösteren 16 kooperatifimize toplam 8,6 milyon lira hibe destekte bulunduk” dedi.