Isparta'da Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte, trafik kurallarına uymayan bir otomobilin ve içinde bulunan yaralıların kazadan sonraki durumu, hataları ve kurtarılışları skeçle anlatıldı.
Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında Isparta Belediyesi binası önünden Valilik binası önüne kadar yürüyüş yapıldı. Isparta Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Isparta Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Tural, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı yürüyüş sonrası Hükümet Meydanı'nda bir tören düzenlendi. Törende öğrenciler ellerinde, trafik kurallarının önemini anlatan pankartlar taşıdılar.
Isparta Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, törende yaptığı konuşmada, artık trafiğin yaşamı kolaylaştırıcı değil, zorlaştıran, en çok dikkati çeken konu haline geldiğini belirtti. Türkiye'de her gün yaklaşık 600, her saat de 27 trafik kazası olduğuna dikkati çeken Gürkan, bu kazalarda da günde 5 ile 20 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 200 kadar kişinin de yaralandığını anlattı. Ortalama her yıl 5 - 6 bin kişinin öldüğünü ve 150 bin kişinin de yaralandığını söyleyen Gürkan, ''Trafikte uyulan her kuralın bir nedeni ve uyulmayanın da bir bedeli vardır'' dedi.
Isparta'da da her yıl 4 bin 500 ile 5 bin aracın trafiğe kaydedildiğine işaret eden Gürkan, şehir yapılaşmasının da buna göre planlanması gerektiğini kaydetti.
Isparta Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Tural da, Türkiye'deki en büyük sorunlardan birinin trafik kazaları olduğunu belirterek, önlemler alınmasına rağmen kazaların hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Her yıl binlerce insanın yaralandığını, hayatını kaybettiğini anlatan Tural, ''Taşıt sayısının artmasıyla birlikte trafik kazalarının sayısı da giderek artmaktadır. Trafik kazalarını önlemenin tek çözümü trafik kurallarına harfiyen uymaktır. Bilinçsiz ve eğitimsiz insanlar, trafik kurallarına uymayarak, ölen insanların sayısını artırmaktadır'' dedi.
Trafik kazalarının sadece sürücülerden ya da yayalardan kaynaklanmadığına işaret eden Tural, karayollarının günün şartlarına göre geliştirilmesi ve insanların her açıdan bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Trafik Şube Müdürü Erhan Samaraz da, son 10 yılda yaklaşık 60 bin insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, 1 milyon insanın sakatlandığını ve 8 milyon insanın da kazalardan direkt olarak etkilendiğini bildirdi. Meydana gelen trafik kazalarının yüzde 92'sinin insanların hatalarından, kurallara uymamalarından kaynaklandığına dikkati çeken Samaraz, ''Trafik kuralları insanların uydukları takdirde rahat edecekleri, uymazlarsa da ölümlerin, yaralanmaların, maddi kayıpların ortaya çıkacağı basit kurallardır'' diye konuştu.
Okullarda, mahallelerde, kamu kurum ve kuruluşlarda trafik kuralları ile ilgili eğitim seminerleri düzenlediklerini aktaran Samaraz, 700 kişi üzerinde de emniyet kemerinin takılması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

-SKEÇLE TRAFİK KAZASINI ANLATTILAR-

Isparta Emniyet Müdürlüğü ile Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri işbirliğinde düzenlenen törende trafik kazalarının nedenleri, kaza sonrası yaşanan bilinçli ve bilinçsiz olaylar skeçle anlatıldı.
Hükümet Meydanı'nda takla atmış vaziyetteki bir aracın içinde üç kişinin yaralı olarak bulunduğu kazanın canlandırıldığı skeçte, otomobilin çevresinde bira şişeleri de yer aldı.
Skeçte, yavaş yavaş kendilerine gelen yaralılar, otomobilin içinden kazanın oluşu ve uymadıkları trafik kurallarını anlattılar. Kazayı gören vatandaşların yaralıları takla atan otomobilin içinden çıkarmaya çalışırken, nasıl zarar verdiklerine dikkat çekildi.
112 sağlık ekiplerinin olaya müdahale etmesiyle yaralılar otomobilin içinden çıkarıldı ve ambulansla hastaneye kaldırıldı. Otomobilde sıkışan sürücü de itfaiye ekiplerinin çalışmasıyla kurtarıldı.
Öte yandan yaklaşık üç yıl önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle bacaklarını kaybeden Ramazan Şenol da yaptığı konuşmada, trafik kurallarına uymamasının bedelini iki bacağıyla ödediğini söyledi. Emniyet kemerinin ne kadar önemli olduğunu kaza sonrası anladığını dile getiren Şenol, şöyle konuştu:
'Üç yıla kadar ben de sizler gibi yürüyebilen, ayakları üzerinde durabilen bir insandım. Üç yıl önce uykusuz, yorgun ve emniyet kemersiz çıktığım yolda geçirdiği trafik kazası, benim böyle bir hayat yaşamama neden oldu. Yoğun bakımda uyandığımda iki bacağımın olmadığını hissettim. Hatamı anladım ama iş işten geçmişti. Belki emniyet kemerini bağlamış olsaydım bu kazadan daha küçük yaralar alarak kurtulabilirdim. O emniyet kemeri o kadar önemli ki hayatımda, ailemin, işimin, çocuklarımın yanında daha mutlu ve huzurlu yaşayabilmemi sağlayabilirdi.''
Ramazan Şenol'un konuşması duygulu anların yaşanmasına neden oldu.