1 - 7 Ocak Verem Haftası nedeniyle toplumda farkındalığı arttırmak, gençler arasında yeterli bilinci oluşturmak amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ilk ve orta dereceli okullarda Resim ve Kompozisyon yarışması düzenlendi.

     Söz konusu yarışma sonuçlandı ve dün Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan bir törenle dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Saat 09.30’da başlayan törene; Vali Memduh Oğuz, İl Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Önal, İl Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, Sağlık Sen Isparta Şube Başkanı Erdal Demiralay, İlgili Okul Müdür ve Yardımcıları ile öğrenciler katıldı.

ÖNAL; “VEREM’DE ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”

     Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Süleyman Önal konuşmasında şunları söyledi; “Verem insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve her yıl 1,7 milyon insan bu hastalıktan ölmektedir. Hâlbuki %100 koruyan bir aşısı ve kolay tedavisi olan bir hastalıktır.

     İlimizde 2010 yılında 54 yeni hasta kayda aldık, bunun 30 u akciğer tüberkülozu idi. Bir akciğer tüberküloz hastasının en az 5 kişiye hastalığı bulaştırdığını düşünürsek geçen yıl 150 kişi yeni enfekte olmuş demektir. Bu rakamlar yaklaşık her yıl aynı seviye de olmaktadır. Yani her yıl 50 küsür hasta çıkmakta ve 150-200 kişi bu bakteriyi almaktadır, hastalar da bu bulaşan kişiler arasından çıkmaktadır. O nedenle hastalık hiç bitmemektedir. İlimiz hastalık insidansının az olduğu yerler arasındadır. Bağışıklık sistemi normal olan kişilerde hastalık oluşmamaktadır. Fakat mikrobu alan kişi ömür boyu risk altındadır. Yani vücut direnci düştüğünde her an çoğalabilecek şekilde tetikte durmaktadır.

      O nedenle her türlü hastalıkta olduğu gibi vücut direncimizi düşürecek beslenme, kötü alışkanlıklar ve kötü yaşam koşullarından uzak durmamız gerekmektedir. Başta sigara olmak üzere, aşırı stres, alkol, kötü beslenme gibi vücut direncimizi bozan şeylerden olabildiğimizce uzak durmamız gerekmektedir.

      Verem Hastalığının tedavisinin çok ilaçlı ve uzun süreli olması sorunları da beraberinde getirmektedir. Yetersiz tedavi çok ilaca dirençli bakterilerin oluşmasını sağlamıştır. Bu nedenle Doğrudan Gözetimli Tedavi dediğimiz, hastanın ilaçlarının gözetlenerek içirtilmesi uygulamasını Dünya Sağlık Örgütü zorunlu hale getirmiştir” dedi.

VALİ OĞUZ; “SİGARA VEREMİN BİR NUMARALI DOSTUDUR, SİGARA İÇMEYİN”

     Törende konuşan Isparta Valisi Memduh Oğuz ise sağlıklı millet, sağlıklı vatandaşlar olabilmenin ilk adımı sigarayı hayatımızdan çıkarmak olduğunu söyledi. Vali Oğuz törende yaptığı konuşmaya şöyle devam etti; “Bugün verem dediğimiz eskiden söylenen sıtma varlıklı olan, zengin olan kişileri de ciddi manada tehdit ediyor. Fakir mahalleleri, kenar mahalleleri tehdit ettiği kadar en lüks evleri, villaları da bu hastalık buluyor. Bana bir şey olmaz diyerek dikkatsiz davranırsanız yakınlarınızı, çocuklarınızı, annenizi, babanızı tehdit eden bir unsur haline geliyorsunuz demektir.

     Kendi sağlığınızı korumak aynı zamanda sevdiklerinizi korumak anlamında bu çok önemli. Bir diğeri de çok önemli olan akciğerimizin en büyük düşmanı sigaradır. Verem hastalığında bir kere daha dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle gençlerimiz dikkat etmesi gerekiyor. Sigarasız bir hayat yani sıfır sigarasız bir yaşam bu dönem gelecek esas medeniyet o zaman başlayacak. Artık sigaranın topluma yönelik bir tehdit olduğunu da anlatmamız lazım. Sağlıklı bir millet ve sağlıklı bir vatandaş grubuyla dünyayla rekabet edeceğiz. Sevdiklerimizin bu hastalıkla mücadele ederken sizlerin mutlu ve huzurlu yaşam geçirmeniz olabilir mi? Hem kendiniz için hem sevdikleriniz için sağlıklı yaşamak için kötü alışkanlıklardan vazgeçmeliyiz dikkat etmeliyiz” dedi.

ÖĞRENCİLER HEDİYELERİNİ ALDI

     Törende daha sonra; 1-7 Ocak 2011 tarihleri arasında yapılan ve “Verem Haftası” konulu kompozisyon yarışmasında birinci olan Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Zühra Orak günün anlam ve önemini belirten yazısını okudu. Daha sonra Yarışmada derece alan öğrenciler Vali Memduh Oğuzdan hediyelerini aldılar. 

İŞTE DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER:

Resim Yarışmasında:

1-Abdurrahman Furkan ÇEŞİTLİ - Ülkü İÖO(Netbook)

2-Rüveyda KARADUMAN - Sidre 2000 İÖO (Digital Fotoğraf Makinesi)

3-Kübra KORKMAZ - Yaşar Ulucan İÖO (MP4 Çalar)

Kompozisyon yarışmasında:

1-Zühra ORAK - Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi (Netbook)

2- Süleyman AYDIN – Özel Altınbaşak Bedri Ayhan Lisesi (Digital Fotoğraf Makinesi)

3-Çağrı ÇAYIRÇİMEN - Gülistan Lisesi (MP4 Çalar)