Milli Eğitim Bakanlığı 2 hafta önce illere gönderdiği genelgede ders kitaplarının dışında yardımcı kitapların aldırılmaması konusunda uyarıda bulunmuştu. MEB Müsteşar Yardımcısı Yıldız, FETÖ propagandasının yer aldığı yardımcı ders kitaplarının dışındaki yardımcı materyallerin kullanılmasının önünde engel bulunmadığını söylemesi üzerine kafalar iyice karıştı. İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, kendilerine MEB’den gelen genelgenin geçerli olduğunu duyurdu.
 
Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) 2 hafta önce illere gönderdiği genelgede “Bakanlığımızda öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı materyallerin; okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi, öğrencilerimize aldırılmaması, kullanım konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması, aksi uygulamalarda bulunanlar hakkında gerekli idari işlemlerin yapılması” şeklinde uyarıda bulundu. Ancak MEB Müsteşar Yardımcısı Muammer Yıldız, FETÖ propagandasının yer aldığı yardımcı ders kitaplarının dışındaki yardımcı materyallerin kullanılmasının önünde engel bulunmadığını bildirdi. Bu durum hem velilerde hem de eğitim camiasında kafa karışıklığına neden oldu. İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, kendilerine MEB’den gelen genelge doğrultusunda ders kitabı dışındaki kitapların zorunlu tutulamayacağını belirtti.
 
Milli Eğitim Bakanlığı yaklaşık 2 hafta önce Valiliklere gönderdiği genelge ile okullarda ders kitaplarının dışındaki materyallerin kullanılmamasını istedi ve aksi uygulamalarda gerekli idari işlemlerin yapılacağını duyurdu. Bu genelgeden sonra Isparta’da bazı veliler kendilerine yardımcı kitap aldırıldığını ileri sürerken, bazıları da kendi istekleriyle yardımcı kitap kullanmak istediklerini belirttiler. Veliler bu konuda kafalarının karışık olduğunu belirterek, resmi açıklama yapılmasını istediler. Son olarak 2 gün önce MEB Müsteşar Yardımcısı Yıldız, FETÖ propagandasının yer aldığı yardımcı ders kitaplarının dışındaki yardımcı materyallerin kullanılmasının önünde engel bulunmadığını söylemesi üzerine hem velilerin hem de milli eğitim camiasının kafası iyice karıştı.  İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can ise bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’nın gönderdiği genelgenin geçerli olduğunu duyurdu.
 
GENELGE GEÇERLİ
 
Konuyla ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, “Bakanlığımız bize 2 hafta önce genelge göndermişti. Bu doğrultuda bakanlığımızın dağıttığı ders kitapları dışındaki kitaplar için öğretmenler zorlayıcı olamayacaklar. Ancak veliler kendi istekleriyle almak isterlerse ona karışamayız” dedi. Öte yandan bugüne kadar bu konu hakkında kendilerine gelen bir şikayet olmadığını dile getiren Can, bu  yönde açılan bir idari soruşturmada bulunmadığını söyledi.
 
YILDIZ: MÜFREDATIMIZI DESTEKLEYEN YARDIMCI MATERYALLERİN KULLANILMASININ ÖNÜNDE BİR ENGEL YOKTUR
 
MEB Müsteşar Muammer Yardımcısı Yıldız, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: "Yakın bir zaman önce valiliklere gönderdiğimiz genelge ile bir belayı defetmeyi, bir terör örgütünün toplumumuzun her kesiminde yapmış olduğu tahribata dikkat çekmek istedik. Genelgemiz, 'Hiçbir şekilde bir yardımcı kaynak kullanılmayacak' şeklinde algılanmış. İçeriği itibariyle müfredatımızı destekleyen, beklentilerimizi ifade eden yardımcı kitaplar neredeyse önerilmez duruma gelmiş. Bizim amaçladığımız şey bu değildi. Müfredatımızı destekleyen yardımcı materyallerin kullanılmasının önünde bir engel yoktur."
 
GENELGEDE NE İFADE EDİLİYOR?
 
MEB’in illere gönderdiği genelge şu şekilde; “Bakanlığımıza bağlı okullarda okutulacak kitaplar ile diğer eğitim araçları Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilerek Tebliğler Dergisinde yayımlanmaktadır.
 
İlgi yönetmeliğin “Öğrencilere Aldırılamayacak Kitaplar” kitaplar başlığı altında yer alan 37inci maddesinde; “Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz” denilmektedir.
 
Söz konusu madde hükmüne ve Bakanlığımızca daha önceden yapılan duyurulara rağmen özellikle yabancı dil derslerine yönelik okullarımızda yardımcı materyallerin(öğrenci çalışma kitabı, öğretmen ve öğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı ve elektronik ortandaki her türlü ders araçları) sınıf içerisinde kullanıldığı bu materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de eğitim materyallerini almaya mecbur kaldıkları Bakanlığımıza ulaşan bildirimlerden anlaşılmaktadır.
 
Bu nedenle, ilgili mevzuat hükümlerine uyularak Bakanlığımızda öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı materyallerin; okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi, öğrencilerimize aldırılmaması, kullanım konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması, yönetici ve öğretmenlerimizin bilgilendirilmeleri ve aksi uygulamalarda bulunanlar hakkında gerekli idari işlemlerin yapılması için Valiliğinizce her türlü tedbirin alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”