Isparta'da çocukluk yıllarında babasının yanında tatlı satışına başlayan ve  38 yıldır tatlı satışı yapan Mehmet Akif Can, kentte kadayıf, kemal paşa, lokum gibi birçok tatlının satışını yaptıklarını ve Isparta’ya ekmek kadayıfını ilk olarak kendileri getirdiklerini belirtti.

BU İŞ DEDEDEN GELİYOR

Can “Biz bu işi 3 nesildir yapıyoruz. Dedem 1919 doğumlu 1935 yılına geldiğinde Isparta’da ilk olarak tatlı satışına başladı. O devrin imkânlarına göre kendi usulüyle tatlılar yapıyordu. Ardından babam çocukluk yıllarında dedemden görerek mesleği öğrendi ve o da gençlik yıllarından yaşlanıncaya kadar Isparta halkına tatlı sattı. Ardından bu bayrağı ben devraldım. Ben de tıpkı dedem ve babam gibi çocukluk yıllarımda başladığım bu işi 38 yıldır yapıyorum” dedi.

ISPARTA’YA EKMEK KADAYIFINI BİZ GETİRDİK

Can Ispartalıların severek yediği ekmek kadayıfını ilk olarak kendilerinin kente getirttiklerini belirterek “Biz tatlı işleri yaptığımız için sürekli olarak tatlıları araştırırız. O dönemde ilk defa karşılaştığımız ekmek kadayıfını çok sevdik. Halkın da seveceğini düşünerek ilk olarak Isparta’ya getirdik. Bir ürünü halka tanıtmak o dönemlerde gerçekten çok zor. Çünkü vatandaş bilmediği ürüne kolay kolay yönelmiyor. Ancak biz bu tatlıyı o kadar sevdik ki Isparta’ya bunu alıştıracağız diye baya bir zorluk çektik. Çünkü ekmek kadayıfı çabuk bozulabiliyor. Ama alan az olunca ilk başlarda çok elimizde ürün kaldı ve hepsini çöpe attık. Ardından vatandaş bir defa alıştı ve şuan herkes severek yiyor” şeklinde konuştu.

Can, kadayıfın kilosunun sene başında 30 lira olduğunu belirterek “Kadayıf bu yılın ilk başlarında 30 liraydı. Ancak  şuan kadayıfa göre  40 lira civarı satılıyor. Bir de güllaç da  şuan 70 lira civarında oldu.” Şeklinde konuştu.

EN İYİ KADAYIF BÖYLE YAPILIR

Ispartalı Lise Öğrencileri Fenerbahçe'nin Maçını İzledi Ispartalı Lise Öğrencileri Fenerbahçe'nin Maçını İzledi

Lezzetli kadayıfın tarifini de veren Can ifadelerinde  “Kadayıfı dünyaya imal eden Burdur'dur.  Vatandaşlarımız güzel bir kadayıf yiyecekse bunun için ilk önce kadayıfı kıymalıyız. Kıyılan kadayıfı erittiğimiz 200 gram tereyağı ile tuzsuz ve susuz olarak kadayıfa yedireceğiz. Tepsinin tabağına da tereyağı sürmeliyiz. Kadayıfı tepsinin tabanı kapanıncaya kadar döşedik. Ortasına bolca ceviz, ya da fıstık koymalıyız. 700 gram kadayıfa 200 gram fıstık veya ceviz yeterli olur. Başka bir tepsiyle sıkıca bastırmalıyız. 200 derece bir fırına koymalıyız. Kadayıfta pişirme süresi diye bir şey olmaz. Kadayıfın rengini aldığı zaman pişmiş  demektir. 750 gram kadayıf için 2 kilogram şekere yani 10 su bardağı şekere, 9 bardak su koymalıyız. Şerbet kaynamaya başlayınca 15 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra pişen soğuk kadayıfın üzerine ılık olan şerbeti katıyoruz. 20 dakika sonra afiyet olsun' şeklinde konuştu.  

Haber/ Ali Rıza Cesur