Kısa adı Gülbirlik olan Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 2024 Gülçiçeği alım kampanyasının startını verdi. Gülçiçeği alım kampanyasının bereketli ve hayırlı olması dileklerinde bulunulurken, toplanan güller kazanlara atılarak kaynatılmaya başlandı. Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan bu yılki rekoltenin yaklaşık 12 bin ton civarında olmasını beklediklerini ifade etti.

HAVALARIN SICAK GİTMESİ KAMPANYANIN ERKEN BAŞLAMASINA YOLAÇTI

Bu yılki Gülçiçeği alım kampanyasının hava şartlarından dolayı geçen yıllara göre erken başladığına dikkat çeken Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan, “Bu durumun rekolteyi nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek. Hava sıcaklıkları artmaya devam eder ve yağış olmazsa bu yıl kampanya önceki yıllara göre daha kısa sürebilir. Henüz kampanyada daha ilk günlerdeyiz, kampanyanın süresini ve rekoltenin durumunu ilerleyen günlerdeki hava şartları belirleyecek” dedi.

GÜL ALIMLARIMIZI 40 MERKEZDE YAPACAĞIZ 

Gülbirlik’in aktif ortak sayısının yaklaşık 3 bin dolayında olduğunu belirten Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan Gülçiçeği kampanyası dolayısıyla yaptığı açıklamada kampanya döneminde alım yapılacak merkez sayısının yaklaşık 40 dolayında olacağını belirtti.  Işıdan, “ilk gül alımlarımızı Çeltikçi, Kılıç, Baladız ve Güneykent beldelerinden gerçekleştirmeye başladık. Zamanla diğer bölgelerde de gül alımlarına başlamış olacağız. Birliğimize bağlı 6 Kooperatifimiz tarafından gerçekleştirilen gülçiçeği alım merkezi sayıları zamanla 40’a ulaşmış olacak” dedi.

 DÜNYA GÜLYAĞI ÜRETİMİNİN YÜZDE 50’Sİ ISPARTA’DAN KARŞILANIYOR…

Işıdan, “Bilindiği gibi Dünya gülyağı üretiminin yüzde 50’sinin tek başına karşılandığı Isparta’da yaklaşık 35 bin dekar üzerine ekili güllerin hasadı devam ediyor. Diğer yörelere göre, daha alçak olduğu için ilk güller her zaman olduğu gibi Çeltikçi, Kılıç. Baladız ve Güneykent beldelerinden toplanmaya başlanmıştır” dedi.

İlginç Veriler Ortaya Çıktı Isparta'da Doğurganlık Hızı 2009'dan Beri Düşüyor İlginç Veriler Ortaya Çıktı Isparta'da Doğurganlık Hızı 2009'dan Beri Düşüyor

REKOLTE BEKLENTİMİZ 12 BİN TON CİVARINDA

Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan “Bu yılki gülçiçeği alım kampanyasında tahminlerimize göre yaklaşık 12 bin ton civarında gülçiçeği alımının yapılması tahmin edilmektedir. Normal şartlarda gülçiçeği alım kampanyamız 45 gün sürer, bu tamamen hava şartlarıyla alakalı bir durum” dedi. Gülbirlik Genel Müdürü Işıdan, kampanyanın başlaması dolayısıyla ilk günlerde sadece İslamköy fabrikasının devreye sokulduğunu belirterek, “Kampanyamızın hızlanması ve gül alımlarının artmasıyla birlikte diğer fabrikalarımızda devreye girmiş durumdadır" şeklinde konuştu.

KAMPANYA GEÇTİĞİMİZ YIL 22 MAYIS’TA BAŞLAMIŞTI

Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan, geçtiğimiz yıl gerek yağışlı havalar gerekse ılık geçen kış döneminden dolayı gülçiçeği hasadının 22 Mayıs’ta başladığını hatırlatarak “Belirttiğimiz konular gülü olumsuz etkiledi. Bazı bölgelerde don olayı yaşandı. Geçtiğimiz yıl rekoltede yüzde 30’luk bir kayıp sözkonusu oldu. Geçen yıla göre bu yıl kampanyamızı üç hafta daha erken başlatmış olduk” dedi. Gülçiçeği alım kampanyasının ne kadar devam edeceğinin tamamen hava şartlarına bağlı olduğunu kaydeden Işıdan kampanyanın Haziran ayının ikinci haftasına kadar devam etmesini beklediklerini ifade ederken, bunun tamamen hava şartlarına bağlı olduğunu da ifade etti.

GÜNEYKENT’TEKİ TESİSİMİZDE

HİZMETE GİRMİŞ DURUMDA

Işıdan, Güneykentteki tesise de misafirleri kabul etmeye başladıklarını ifade ederek şu bilgileri paylaştı:

“Gül bahçelerindeki güzellikleri görmek ve yaşamak isteyen tüm misafirlerimizi Isparta’ya bekliyoruz, Gül Turizmi çerçevesinde Güneykent’teki tesisimizde gül havuzu oluşturduk, gül bahçemiz var, gülün bahçeden geldikten sonraki aşamalarını bizzat görebilecekleri fabrikamız var, gül müzemiz var, ayrıca misafirlerin kahvaltı edebilecekleri salonumuz da bu tesisimizde yer alıyor. Ayrıca buraya gelen vatandaşlar oradaki mağazamızdan da gül ürünlerinden istedikleri kadar satın alabilirler. Buraya gelen misafirlerimiz gül toplayıp daha sonra da kahvaltılarını yapabilirler. Her gün turlarla Güneykent’e gelen yüzlerce ziyaretçimizi tesisimizde misafir ediyoruz” dedi.

Haber Merkezi